嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

用照頭淋方法幫bb洗頭既媽咪請幫忙! 謝謝!

我囡囡差唔多13個月大。

想問下用照頭淋既方法幫小朋友洗頭既媽咪, 妳地BB初初會唔會用鼻吸左D水入去呀, 我個女之前好抗拒被我抱住來洗頭, 所來用乾洗既形式, 縮短左抱住既時間, 但哩幾晚佢又反抗得好犀利, 根本無辦法洗到頭, 我摛晚頂佢唔順, 照頭淋佢, 佢有抗拒, 但最大問題係佢吸水入鼻度, 好似好唔舒服咁。之後仲唔想沖, 企起身叫我抱。

我想問, 吸水入鼻怕唔怕, 會唔會沖多幾次會好D。

因為屋企熱水爐無恒溫, 驚燙親佢, 所以暫時無打算用花灑幫佢沖涼, 如果一盆過, 會唔會烏遭左D呢?

麻煩大家俾D意見呀!

您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

子爵府

Re: 用照頭淋方法幫bb洗頭既媽咪請幫忙! 謝謝!

mycathy,
你有無用洗頭帽呀?? 我會幫卓 b 戴住洗頭帽, 將佢耳仔反落黎, 用頂帽壓住, 免得佢耳仔入水, 至於你話個鼻, 我覺得應該無架, 因為你唔會直接淋到佢塊面, 同埋用毛巾包住個花灑頭沖, d 水壓無咁勁, bb 無咁驚架!!!

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

我由細至大都照頭淋架,不過bb大大下會怕水的,你要找條乾毛巾給bb按住眼和鼻,如果成功就要大讚bb。

大宅

囝囝識企我就用花灑同佢沖涼,亦係用照頭淋既方法幫佢洗頭,你可以俾條毛巾仔佢,等佢自己按住眼同鼻,淋水其間不停令佢講野,因為佢不停講野好自然會用口吸氣,咁d水就唔會由個鼻吸入去

13個月大

細媽

大宅

你可以去嬰兒用品或兒童用品公司買有一個專門洗頭用的帽套在個頭幫佢洗頭, 果個帽係好似飛碟咁但中間係空的, cool在頭上, d水就走唔到落面架啦.

男爵府

一係叫佢 "惡高" 少少個頭, 個花灑貼住佢個頭黎洗, 咁d水就會向後流, 唔會向前流, 呢個係最好方法, 再唔得, 由得佢照就淋吧, 咩洗頭帽都係冇咩用, 唔通cool住果度唔使洗?
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

複式洋房

My baby is 1.5 years old. 由一開始到現在都係抱住洗頭,但依開始頂唔住喇,太重!佢頭髮又勁多又厚,企係度又唔肯用洗頭帽,請幫幫忙!
Cheuk Cheuk Ma :wave:

複式洋房

我BB13個月大我間唔中都同呀仔一齊沖花洒 (照頭淋 ) 開頭個3、4日都喊架不過當佢喊時比D可濕水的玩具比佢玩分散佢的注意力慢慢就習慣左同媽媽/爸爸一齊沖佢好開心又有安全感添! :lol:

複式洋房

但係我呀媽又同我講,唔好同佢一齊沖慣左喎!
Cheuk Cheuk Ma :wave:

子爵府

總結多方意見, 我決定都係用照頭淋既方法同佢洗頭, 希望佢慢慢會習慣, 多謝大家既意見。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

首頁

尾頁

跳至