母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我餵左20 個月, 呢個week早午泵埋都係得6安多d, 之前有7至8安, 夠bb早餐個餐, 咁夜晚訓前只係埋身餵一次, 本來覺得都夠, 但而家趺咁多, 係咪收緊奶?係咪要停?點先可以再多d奶?

好想餵到兩歲至停呀~~

大宅

回覆 1# mianyang_99 的文章

, 你唔好放棄, 多d 埋身餵, 飲多d水, 豆漿, 木瓜花生豬手湯, 魚湯, 另外你要放鬆自已, 多d休息. 因為身體差都會令奶量減少. 我生大仔時, 因為開刀, 坐月時沒有進補, 身體好差, 經常暈, 血壓低, pump 奶唔多只有4oz, 不過我沒有set 時限, 總言之盡能力, 我同自己講餵得一日得一日, 有奶便餵,直至無奶為止, 後期(仔仔兩歲半)我已經唔夠奶, 沒有兩pump 奶, 惟有當飯後甜品比大仔, 好過無. 結果我大仔餵到三歲兩個月, 我一直沒有令他戒夜, 直至他兩歲自己自動戒, 可能這樣, 我可以餵到自已身體支持唔到才放棄. 因為中醫話我腎好虛, 再餵有生命危險, 當時我真係好唔捨得, 我想再餵耐d, 因為大仔返幼兒圜, 經常有少毛病, 想餵多一年, 直至他適應學校環境才慢慢戒, 可能他食人奶, 抵抗力比較好, 好快會痊癒.

現在細仔三個半月大, 我用平常心去餵他, 總言之, 盡力餵他直至他自己放棄, 另一方面自己要令自己身體好. 多d奶比他

以上是我少少心得. 希望幫到你

男爵府

原帖由 mianyang_99 於 09-9-7 17:38 發表
我餵左20 個月, 呢個week早午泵埋都係得6安多d, 之前有7至8安, 夠bb早餐個餐, 咁夜晚訓前只係埋身餵一次, 本來覺得都夠, 但而家趺咁多, 係咪收緊奶?係咪要停?點先可以再多d奶?

好想餵到兩歲至停呀~~ ...

你好叻呀 ~~ 餵到咁耐
我大仔e ka 21個幾月大, 都仲係人奶b
我同你一樣都係想餵到2歲
不過我係full time mama
大仔只係訓晏覺 & 夜晚訓覺0既時候先要啜
講真, 泵出黎奶量我諗真係好有限 !
盡你能力, 餵到幾耐就幾耐啦 ...

其實想多奶, 就一定要比bb啜多d !
呢個係最快, 最實際0既方法 !

加油 ... 唔好放棄呀 !

珍珠宮

Thanks for your advice~~

子爵府

想問你地餵到幾時先有M嚟...我個女而家13個月啦仲有嚟M....唔知幾時有呢??

男爵府

原帖由 sesebaby 於 09-9-8 12:06 發表
想問你地餵到幾時先有M嚟...我個女而家13個月啦仲有嚟M....唔知幾時有呢??

我就係13個月先黎 ...
有d人會仲遲小小, 你keep住餵足0既話
遲黎都好正常ka喎

大宅

回覆 5# sesebaby 的文章

餵大仔時第九個月已經黎m, 細仔現在3個半月, 仍未黎m

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊