心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

可否同我分析下--------奶奶既燕窩問題

本來應是小事一椿, 但攪到我有些煩惱, 可否幫我分析下奶奶點諗.

前幾日在廚房找東西, 奶奶個d燕窩係佢大仔所送, 放左廚房裡成兩年都未食, 我亦唔會掂佢d野, 咁岩見到佢d燕窩本來係白, 可能放得耐開始變克, 咪同佢講聲, 我亦無打算叫佢食, 只是出於好心話佢知, 佢就話浸左佢來燉湯飲, 後來佢又話好似有d血燕, 問題就係呢度, 咁耐我都係見白色既放係度, 何來有紅色, 佢個仔邊有送咁貴, 除非係她自己放係房唔記得,或自己食左唔記得, 但放係廚房只是白色燕窩, 我話邊度有送過血燕, 佢無出聲, 就因為佢無出聲, 令到我唔知佢點諗, 係佢知放係邊而賴左我唔敢出聲, 定默認以為我靜雞雞食左, 呢樣好慶,若果無端端以為我食左咪好無姑,以為我係賊仔.

我同老公講呢件事,佢話唔好諗得咁嚴重,佢想我地開心咁相處,但唔係我想唔開心,我都比她攪到唔開心,好人檔賊扮,以為我無錢買燕窩食,吼住食佢個d,所以呢幾日我都無同奶奶講野,我唔想再同佢咁多野講,就因為我多口講就令到自己唔開心,我係怕佢四圍同其他人講,話我食佢d野咪弊,唔係都講到我係,有苦自己知,你地話佢而家係點諗我.

大宅

Re: 可否同我分析下--------奶奶既燕窩問題

LAU
奶奶是一種很特別的人物,是人群中最難分析的,問心無愧就算架勒,總之絕對不能夠與她吵架或面黑,可唔可以當佢係無特別意思,咪扮下幫佢搵血燕,順手執下個廚房,一舉兩得.

子爵府

好媽媽勳章

你奶奶可能唔係咁諗你呢...佢無出聲...可能知道自己記錯左...所以唔出聲呢...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

onon1022 寫道:
你奶奶可能唔係咁諗你呢...佢無出聲...可能知道自己記錯左...所以唔出聲呢...

我都係咁話,你唔好咁多心.我都係同奶奶住已經有廿年.
唔鐘意最多出少句聲費事面左左.

民房

lau,
我諗你同奶奶太多誤會!
有時你會諗多o左!
放低成見啦

洋房

lau
你奶奶只係唔出聲, 未必係咁諗你, 你都唔好諗埋一邊
有好多時見你關於奶奶既問題, 好似都係你諗多左咁...

同埋你講----"邊度有送過血燕"
呢下好似有問題, 好令人覺得"此地無銀"
唔見有咪話"唔見有". 何必咁講呢.

子爵府

所以我咪成日上來bk問下意見,因為我都怕自己鑽牛角尖, 有時我都想好好咁相處, 但一牽涉利益/貴重野時, 我就好怕是懷疑第一個, 始終新抱外人, 唔諗我先諗邊個, 唔通諗個仔做咩!

我嬲左幾日後已無野,上來講下,自己唔會鬱住咁苦,最少比我呻下,起碼講出來有人知我地同奶奶住既苦況.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

算數喇,諗多左盞自己唔開心.

首頁

尾頁

跳至