自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

眼瞓一定要奶咀先瞓﹐半夜都喊要奶咀﹐大家有無高見點介呢?

男爵府

比公仔

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我都想知。推下

大宅

我囡囡介ga時候都幾困難, 天天都喊幾次, 一瞓就要咀咀, 唯有次次倍佢瞓, 尤得佢喊, 仲要話咀咀有虫虫, 食咗肚仔痛,過幾天就習慣, 其實是心引, 希望幫到

大宅

好媽媽勳章

用介手指水得唔得?

男爵府

我細女以前眼瞓也一定要奶咀先瞓. 大約在她一歲半時左右就戒了. 那時我們坐郵輪渡假, 她的奶咀被她自己咬爛左, 我和老公就叫她自己把爛奶咀拋去垃圾筒, 我同她講是她自己咬爛奶咀的, 而且船上無得買, 所以不可以再用奶咀. 哈哈! 點知她真的從此就沒有再要奶咀.
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

男爵府

好媽媽勳章

我無專登同囡囡介奶咀呀~~~~~~~反而係囡囡自己有一日唔再食奶咀~~~~~個時囡囡2歲一個月到~~~~now囡囡2歲3個月~~~~~~我都好開心唔洗因為呢樣既煩惱~~~~其實試下出街既時候唔比奶咀佢~~~等佢慣下唔用奶咀~~~~慣左再係屋企試~~~可能會好d~~~因為出街有好多野可以令佢分心~~~~~~

複式洋房

super nanny 教过:

同bb讲小仙女(or santa, or mickey mouse, whatever they believed in)想要他的奶咀. 把奶咀绑在轻汽球放上天。 第二天把一份小礼物 **让他发现** 。你可以同他讲话小仙女收到他的奶咀, 礼物是小仙女给他的。

大意系锦
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

大宅

我預告左多次要在她三歲時就唔可以食, 所以一到三歲我就在生日蛋糕前剪了它 ! 佢哭了一會就食蛋糕, 第二日都無事啦!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

阿囡細b時又係冇奶咀唔掂果隻, 到佢歲幾, 我買左支手指水, 搽落奶咀度, 佢啜左一啖, 即刻吐番出黎, 第二日再俾個奶咀佢, 佢即刻推開, 好似攞佢命咁, 一次就搞掂. 從此掂都冇掂過個奶咀.

不過因為佢細個習慣食住奶咀訓覺, 訓著左我地先會拎開個奶咀, 所以冇奶咀0既初期, 佢臨訓時都囉囉攣, 好彩冇大喊, 不過有心同bb介奶咀, 就記得要忍心呀

子爵府

BK Milk勳章

我個仔介奶咀,係有一次佢跟婆婆上大陸,
之後返hk時,響直通車佢已經搵奶咀,
但婆婆話 "死喇,留左響大陸,唔記得攞 tim"
(其實響婆婆個手袋),之後亞仔竟然叫買過,
婆婆說,你果個奶咀係絕版,已經無得買(甘都得 ),之後就係甘,就介左 lu....,

不過樓主真係要忍心d,小朋友好快介到

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

14個月果陣,我地拎住個奶咀係佢面前用把大蛟剪剪爛去,之後話比佢知,"bb,你大個啦喇,食吱吱醜醜架,唔好食喇."跟手我就將剪爛左個奶咀比佢,叫佢自己掉落垃圾筒....之後佢就無再食喇.....
不過當時我都keep起左一個預防後備,但係最後都係無食到.....

男爵府

環保接龍勳章

Thks for all yr advices

首頁

尾頁

跳至