嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我BB呢2日開始唔知做咩唔係好飲奶, 平時每日隔3個鐘一餐, 每餐5安; 由前日開始夠鐘都無喊要飲奶, 每餐飲2-3安就唔肯飲... 但係其他野又唔覺有問題... 好擔心... 唔知點呀~!!!

複式洋房

我個仔呢兩日都係咁,佢啱啱六個月大,你個呢? 聽人講過 BB 有厭奶期,但係我都唔係好明。

不過我個仔好彩都有飲人奶,係唔飲奶粉咋。

伯爵府

畀面勳章

會唔會出牙呀?

民房

有時BB飲到悶, 所以厭奶. 可以試吓轉奶粉.

複式洋房

bb間唔中飲少d無問題o既,佢o地肚餓自然會食,我個大女幾個月大都試過厭奶一個月有多,每次飲兩三安就唔要,d奶長期要倒起碼一半,大大吓開始食粥仔會好D,有時出牙仔都會唔想飲奶,因為奶咀可能令佢d牙肉痛,都係過度期,只要bb玩得瞓得就唔駛太擔心啦!

原帖由 wchBB 於 09-9-8 18:56 發表
我BB呢2日開始唔知做咩唔係好飲奶, 平時每日隔3個鐘一餐, 每餐5安; 由前日開始夠鐘都無喊要飲奶, 每餐飲2-3安就唔肯飲... 但係其他野又唔覺有問題... 好擔心... 唔知點呀~!!! ...

洋房

BB係有厭奶期的,我個女三至六個月時,每日只肯飲三、四安,當時我非常驚,但醫生話冇辦法,只有留意住BB的體重和健康狀況,就沒有問題。我個女六個月大後,突然有一天"正常"返!而家她已差不多三歲了,所以不用太擔心。

首頁

尾頁

跳至