意見反饋
義工

美容扮靚 今日: 278|主題: 123400

早上洗完頭,,黃昏d頭髮就好快油.....

大宅

國民生產總值:2600

早上洗完頭,,黃昏d頭髮就好快油.....

有咩計?

別墅

國民生產總值:958

Re: 早上洗完頭,,黃昏d頭髮就好快油.....

do you use specific shampoo and conditioner especially for oily hair ?

大宅

開頭都有用for油性既洗頭產品...但係效果同用一般既都差不多...~`

大宅

國民生產總值:1058

都是要處理的, 影響外觀反而事小, 但長期太旺盛的油脂分泌或會影響毛囊的健康. (我嬸母仍後生, 但有些脫髮, 就是屬於脂溢性脫髮)

如果單單去油 "利", 對毛髮又未必好, 或許試試傳統草葯洗頭水, 例如在裕華或華潤堂賣的那些.

水晶宮

國民生產總值:60404

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

林太太 寫道:
或許試試傳統草葯洗頭水, 例如在裕華或華潤堂賣的那些.

請問可唔可以提供詳細資料,
例如咩牌子,邊種草藥?
唔該!

大宅

國民生產總值:1058

對不起我也不太清楚. 但之前在深圳某大葯房(當時我嬸母比個售貨員捉著介紹)曾聽過有好些中葯對平行毛囊油脂分泌有助.

我不知茶籽是否有助. 但印象中, 中葯是比較能較治本, 及顧全整體健康平行(即不是有油便去油這樣簡單片面)--------------也許去到問問售貨員或親自看看.
sorry答不到妳.

水晶宮

國民生產總值:60404

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

林太太 ,

其實我都有用緊茶籽個隻,
不過好似幫助不大?!

But anyway, 唔該晒!

民房

國民生產總值:83

Yan513,

My hair condition is same as you. I even had hair losings.

I went to 李鉅記 in Hung Hom, where the shop master introduced me a shampoo which is good for me. Its brand name is LAKME cosmetics( made in spain), LAKTHERAPY VOLUME, Volume Shampoo, Oily hair, 500ml. HK$86.00.

大宅

國民生產總值:2017

我覺得可能係洗頭水既關係....

我用過 rejoice 人參洗頭水 & lux, 晚上洗完頭, 第二朝就好油, 但用其他洗頭水就冇事.

大宅

國民生產總值:1016

ayesha,

係咪您本身係油性呢? 我係TYPE DRY所以用過 rejoice 人參洗頭水都唔覺油WO? 反而用過DOVE之後我發覺好似唔洗仲好過洗, 我個頭好似好"立"同埋好耐無洗頭咁, 成頭油好唔自在!

男爵府

國民生產總值:5504

billymam,

I also have this problem, could you tell where to buy the Shampoo. Do you need to wash your hair everyday after using this shampoo?

大宅

國民生產總值:1114

yan513

我以前同都有你呢個煩惱 ,早上上班前洗頭 ,下午食lunch時前面d碎陰 ,已經立到令哂 ,但自從用了 nioxin 之後 ,已完全無呢個問題了 !

名 -nioxin -actives cleanser 300ml
$ - 70元左右
只有在賣髮型用品店出售,( 超市,藥房無得賣 )
我有一個5歲女女和8個月仔仔 , 閑時返下 freelance湊下仔...

我的blog
http://hk.myblog.yahoo.com/chancharlize/article?mid=1357&prev=1373&next=1342

大宅

thanks
billymam & deedeegogo~~~~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.