產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

係咪個個醫生都開安胎藥、葉酸&維他命?

我只是初期懷孕, 睇完醫生估計係5week左右,
但醫生無開安胎藥、維他命.....
我問醫生, 醫生話唔需要,
我而家只食葉酸,
另醫生開左d傷風藥/止痛藥/止嘔藥俾我看門口~

其實唔食安胎藥&維他命得唔得架???

[/url]

大宅

Re: 係咪個個醫生都開安胎藥、葉酸&維他命?

你唔駛擔心WOR. 好多醫生初時一兩個月都係開葉酸GA咋, 好多到3個月開始先開鈣片, 維他命的..

大宅

LLeung,
唔該你, 因為睇d舊留言, 見人地有, 自己無有d擔心~

[/url]
該用戶已被刪除

男爵府

我到宜家....一粒藥都無食過,醫生都無同我講過我需要食.....
我都唔知點解....可能我一路都睇政府卦???? ?-( ?-( ?-(

侯爵府

畀面勳章

ahbe44 寫道:
我到宜家....一粒藥都無食過,醫生都無同我講過我需要食.....
我都唔知點解....可能我一路都睇政府卦???? ?-( ?-( ?-(

me too~~ ?-(

大宅

咁多位媽咪, 唔該晒你地, 我第一次, 咩都唔知, 好多野擔心~
個肚痛又驚, 唔痛又奇怪點解無感覺.........
咩都擔心一餐

[/url]

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

我個私家醫生連葉酸都唔開的, 佢主張食天然食物來吸收營養, 但我就叫個家庭醫生開葉酸比我食
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

侯爵府

畀面勳章

ky2005 寫道:
咁多位媽咪, 唔該晒你地, 我第一次, 咩都唔知, 好多野擔心~
個肚痛又驚, 唔痛又奇怪點解無感覺.........
咩都擔心一餐

我開頭都係咁,不過後尾d朋友叫我放鬆d,對bb都好d,不經不不覺都8個月啦,放鬆d開心d對個bb都好d~~ :mrgreen:

禁止訪問

該用戶已被刪除

大宅

ky2005,

你係咪睇咗我喺媽媽會所講"我有食安胎藥、葉酸&維他命"而擔心呢? 其實我要食安胎藥係因為我幾個月前先小產完。

其實我個人覺得均衡飲食係最重要, 維他命只係輔助性質。

你唔好咁擔心, 陀BB最緊要保持心境愉快, 唔好比咁多壓力自己, 如果你有問題, 我相信bk咁多媽咪都樂意解答你。

公爵府

ky2005,
我初初都好似你咁架, 乜都諗一餐, 但係有好多野唔諗得咁多, 順其自然你就會開心好多, 放鬆 d, 自己小心 d 保護 bb 就得喇.

我初初都係每日一粒葉酸喳, 都係屬於維他命一種, 幫助 bb 發育, 3 個月後先會改成孕婦維他命. 我頭 3 個月作過小產, 先食過一次安胎藥, 冇事係唔駛食.

建議你食多 d 天然食物啦, 你呢個時候可以食多 d 深綠色蔬菜, e.g. 西蘭花, 菜芯, 呢類蔬菜有葉酸成份, 對 bb 好呀

take it easy
[/url]

首頁

尾頁

跳至