產前產後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

12wks 可否飲腐竹糖水?

我記得好似唔得, 不過我奶奶煲左比我話潤wor, 唔知飲唔飲好 ?-(
[img=500,400][/img]

男爵府

Re: 12wks 可否飲腐竹糖水?

以我所知 .... 就唔好飲呀..直到...後期...say 36 weeks 到先好飲 ..因為好涼 ka .. 以防萬 一 ma ..
我囡囡"梓瑤"係 1 月7 日來到我地的小家庭, 重3.9kg:-P

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

咁我要吼我老公睇唔到, 倒左佢先得啦

大宅

係呀, 我都唔敢太早飲, 我呀媽都話涼! 到9個月先至一星期飲一次

大宅

最好唔好食喇,好涼架,
我有左都唔敢食呀
係而+7個月先食過兩次咋 :-|

複式洋房

Though it's 好涼, I still take it whenever I like to eat. My bb is healthy wow!!

別墅

会唔会早咗D呀?1-2次都唔怕嘅!

男爵府

最好唔好啦∼∼呢d野唔係個個都受得咖∼如果你唔受得
★?我家特破7000位客人喇?☆ [/url] ..+°。照咗喇..肚入面嘅小b係女仔嚟咖..+°。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好涼呀! 最好唔好飲 la!! 我到左7個月先隔星期飲一次乍!

大宅

未有咁快飲呀! 我而家31週都未飲得!!!

民房

我睇書話,係中醫的角度有滑胎作用,故只會臨生前一個月先建議孕婦食;所以千其唔好食呀﹗

仲大呀﹗木瓜都係。

大宅

木瓜我有食喎~但係都唔見我有事既 ?-( ?-(

大宅

Your case is exactly same as me, my mother-in-law also said it's 好潤 & I don't know it's 好涼! Then, I drank it! (Just around 12 weeks!) Touch wood, my BB is fine!

大宅

係咪個個人唔同嫁~~底子唔同~有d人受得有d人唔受得嫁喎~

男爵府

miu~miu :

Have you see Chinese doctor, you may ask him!

黑魔鯉 寫道:
係咪個個人唔同嫁~~底子唔同~有d人受得有d人唔受得嫁喎~

Agree, when I am pregant about 8-9 weeks, I always drink 腐竹糖水 & green bean 糖水, but I am fine, even "five flower tea" I also drink once a week. If I don't drink, I will have 喉痛. My Chinese doctor also agree I to drink such things.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

大宅

我冇睇開中醫嫁~只不過覺得姐~~d人話樣樣都唔得...其實有d野咩都食得,只不過睇下你受唔受得姐~

珍珠宮

唔該晒呀咁多位, 不過以防萬一, 我偷偷倒左啦

首頁

尾頁

跳至