嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔成口痱滋,唔肯食野,怎辦?

我仔仔個口生左好多粒痱滋, 連咀角都生埋d瘡,攪到佢好唔舒服,好痛, 仲連野都唔肯食,水又唔肯飲,奶都唔肯飲,真係令人好擔心!同佢睇左醫生, 醫生話佢生口瘡,俾左d藥同埋藥膏佢, 但係佢唔肯塗藥膏.連說話都唔肯講,平時佢好多野講架,依家只係會做動作表示.睇見佢咁樣,真係鄧佢辛苦,覺得佢好慘!我又唔知有咩可以幫下佢. ?-( 請大家幫幫忙吧!

別墅

Re: 仔仔成口痱滋,唔肯食野,怎辦?

hello
比多D維他命C食物比BB食,例如:橙、奇異果都幾好o架,平時都比佢食,等他不需成日生屝滋,如太痛,可以給他吃雪糕,會冇咁痛,這方法是醫生教我的,因我女都試過生痱滋。

複式洋房

honeybabybee:

謝謝您的分享!仔仔暫時不肯食東西,連飲奶也需要用灌的方法,才肯飲!

您的好題議,待他今次好番之後,我們會試照著做的!

大宅

我仔仔年幾前都試過, 好嚴重的, 有d 似人地手足口病, 不過發晒係個口度, 又係唔肯食唔肯飲, 醫生教俾雪糕佢食, 會舒服d, 佢又好肚餓, 我地係屋企用1ml 既針筒,(好似人地滴藍藥水個d), 開左d 奶, 逐 ml 滴落佢個口度, 仲要係滴係無咁多痱滋個邊, 真係好慘架! 都要幾日先好d...

首頁

尾頁

跳至