意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 10|主題: 84894

惡性偱環 - 好煩,有無人可以幫到我?

男爵府

國民生產總值:5103

惡性偱環 - 好煩,有無人可以幫到我?

我BB半個月啦,呢幾日唔知做乜,佢有面黃,我餵緊人奶,姑娘叫我要2個鐘鍡1次,但我做唔到,因為好辛苦整醒佢,醒咗成3個字人奶又唔食想訓喎,掃完風又喊到拆天,又唔係賴屎賴尿,都唔知佢想點,攪咗個幾鐘至訓,咁我無理由佢一訓夠2個鐘又整醒佢嘛,咁又3個鐘後至餵,如是者,姑娘要我1日餵10-12餐,我就只係餵到8餐,BB又繼續黃,我同BB又無覺好訓

有乜方法呀?

男爵府

國民生產總值:5916

Re: 惡性偱環 - 好煩,有無人可以幫到我?

Hi mori,
我生個女嗰時隔離床個女人本身都係餵緊人奶,但個BB
都係有面黃要照燈,doctor叫佢唔好餵人奶要停,等BB
無黃情况好番再餵人奶,停咗two days BB己經無黃唔需照
燈,不如你問清楚doctor or 姑娘有面黃係咪暫時唔好餵人
奶呢?
我初初揍BB揍到想死仲成日喊添,後來克服咗,而家我己
有兩個小朋友,如果我有錢仲想生多個添!
初初做媽咪係辛苦啲,努力啦,祝你BB身體健康、快高長大!
如你有揍BB的問題可PM個電話比我,大家交流吓心得!
BYE!

複式洋房

國民生產總值:419

If you breastfeed baby, I suggest you feed only when BB is hungry.

When my baby was first born, I faced the same problem as yours too. BB knows better when he/she is hungry ma. If you only feed when BB is hungry, BB will drink more each time and absorbs more. I breastfeed 100% and the jaundice 黃疸 disappeared after about 2 weeks.

Feeding every 2 hours is just a guideline. I think the nurse told you that to let you know that BB needs to drink quite frequently at the beginning.

Actually, BB get jaundice because they do not get enough milk at the beginning. When they do not absorb well, their liver cannot develop and cannot function well to decompose the bilirubin 膽紅素 which cause jaundice. If BB absords well from human milk, it'll help to reduce jaundice.

男爵府

唔該你地回覆我呀

我睇過D書,話餵人奶要黃2-3個月呀.........書話唔駛停呀.....咁我咪好慘

我同老公商量同檢討過,我估BB係食唔夠所以喊呀,因為我發覺而家PUMP奶出嚟小過喺醫院果時,頭先比咗2安人奶佢,掃完風,放佢落床訓咗1陣,佢就喊醒,好彩我之前又渣咗另一邊有1安,佢食咗掃咗1陣,即時訓咗啦

我同老公決定人奶+奶粉啦,以往只係半夜餵奶粉,頭先第1次下午都餵奶粉,佢訓咗4個鐘,好囉好囉,第1次可以比我4個鐘休息咋,心理壓力無咗啦

大宅

國民生產總值:4221

mori,
母乳BB黃疸,我想這裏許多媽媽的BB都試過.

的確,這是母乳媽媽最難過的一關.
母乳BB可能會遲退黃,但只要黃疸度不升高,就不必太擔心.
要到2-3個月才退黃的其實不多.
因為BB會越吃越好.吃得夠,黃就自然退.

記得當日,BB黃,要天天去檢查.
但BB都成日訓,姑娘要我一天餵12餐.
那幾天的確很辛苦.每隔2小時便餵一次奶.
BB睡了要搞醒她.
捱了幾天(不到一星期),BB退黃了.
一天都光晒.
捱過了,才發覺自己很偉大.
原來母親的偉大,就在於此!

堅持下去!支持你!

複式洋房

國民生產總值:419

你是否又泵奶又埋身餵?你BB仲細,可能係你泵出來后BB先不夠吃……最初其實係埋身餵好D,有助你增加同穩定奶量。母乳始終是對BB最好的。可以既話就多D比BB吸啜,就可以刺激分泌多D奶。如果你補奶粉,BB食飽左就少左時間吸啜,奶量都會漸漸減少架。

不過見你補左奶粉之後個人輕鬆曬,少左D壓力,都係件好事黎既。我就一定鼓勵你試下繼續餵母乳既,但係最緊要係點樣suit到你自己。我聽廣華個講座時,個母乳社工都話不是一定會鼓勵人們餵母乳,如果覺得太辛苦而搞到自己有壓力,他們都建議不餵母乳架!(太大壓力都會影響乳量架嘛)

最緊要係BB健康快樂成長!Add oil!

大宅

國民生產總值:2788

mori
估唔到係度見到你 我妹珠都係o甘架,佢仲係只食一邊唔食另一邊,其實有d人奶bb係會d黃退得好慢,我個女足足個半月呀....我呀囡仲要係好懶,你唔攪佢,3,4個鐘都唔醒,自己食無濕片,體重跌左10%,唔夠水要留院照燈...我那時嘅方法係先餵後泵出來補,係會辛苦d但起碼補的都是人奶....我呀女除左出生第一天和留院的一天吃過奶粉,依家都仲係全人奶...所以俾心機,你得架!同你加油
仲有我地屋企附近健康院d教餵奶姑娘唔錯架,去開不妨要求見姑娘請教
我有兩個小寶貝!

男爵府

國民生產總值:5774

Mori,

半夜補奶粉的話會, 你有沒有起身泵奶? 如沒有就浪費了, 因半夜3-4點奶量會最多。

我在BB最初那個半月, 我會半夜3點起床泵奶, 然後4點BB起身埋身餵, 食飽daddy"暗"BB訓返, 我就洗泵和steam泵, 然後就可訓返。

起初是很辛苦, 但下了床就開始好醒, 所以我習慣後都不覺辛苦。但這樣的確可以增加奶量和存貨。

加油!

公爵府

國民生產總值:25198

餵母乳的BB患黃機會微D架!
所e你KEEP住餵佢,正常會好快退.
餵人奶係負出大好多架啦!
我個B仔咪又係搞到我無覺好訓,
而家我一日24小時我比左成20小時佢架!
我一日訓得好小架咋!
湊仔係咁架啦!
有樣好處咪瘦得快D LO~
我生完佢唔夠1WEEK就輕返2X磅LU~
努力吧

男爵府

多謝你地個個鼓勵我呀,我之前真係有d把心一橫餵曬奶粉呀,不過今日健康院個醫生同老公係咁鼓勵我,所以都比人奶,但都有比奶粉佢食囉,醫生話佢退咗1度黃同重咗,我見自己又唔係無奶,所以咪比得幾多得幾多啦,因為我遲d要返工,目標係涯到滿個月多dd呀

頭先我左面谷奶谷得好勁,可惜bb唔願開口食呀 因為佢太眼訓啦,所以只好比奶粉呀,一陣沖完涼,等佢醒d就比人奶啦!

我夜晚無pump奶呀,因為我真係好眼訓啦,但係6點就埋身餵人奶囉
今朝6點我幫佢換尿片係合埋眼幫佢換呀,真係半昏迷狀態呀

大宅

國民生產總值:1986

mori,
I know that it's very tiring to keep on breastfeeding. I remember that I fed my boy 10-12 times each day when during the first few months. He is now 5 months old. I enjoy very much feeding him directly.

The more you feed him directly , the more you get for the supply. Also, don't let yourself 'kuk' milk that often. Otherwise youy breast may get inflamed your

大宅

國民生產總值:3458

我都覺得餵人奶真係好辛苦!我都好想埋身餵,見到大家埋身餵得咁好,我真係好羡慕!因為我要加輔助器才可以埋身餵bb,所以bb食得好辛苦,次次佢都發

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.