意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 92|主題: 127254

工人偷食餸

大宅

國民生產總值:1897

工人偷食餸

個印印黎左三個星期,發現佢係雪櫃偷食隔夜餸既習慣,有次重比我撞到正,最抵死係曾偷食我帶飯飯盒盒裡面o的餸,我當然扮唔知啦,如果係你地, 你地會點處理?我有個初生bb,鬧佢又唔係,我又要返工,驚佢對bb唔好,唔通由得佢?咁做佢會唔會越黎越過份?

我地已經安排足夠份量既午餐比佢,唔通佢好大食?最搞笑既係佢初初黎到"筆"左一碗飯比佢,佢話太多,餸又太多,最尾佢"筆"淨細半碗,我地心諗,佢食咁少野既?點知唔夠兩星期佢碗飯已經高過個碗好多,不過食方面我唔介意佢食多o的,但都唔好扮野話自己食好少。

我地明白偷食野遲早都會,但做左三星期都唔夠,咁快現形?好似早左o的囉。

伯爵府

國民生產總值:18465

畀面勳章

Re: 工人偷食餸

你都是先問清楚她是否不夠食, 大家老實講清楚, 同時放d餅在家給她食吧 :exclaim: 千萬不要餓工人, 她負責照顧bb呀, 我時時諗對保母(工人)好d, 一定要比多d有營養嘢她食, 她身體不好病了,那個看bb? 如果經常感冒或有其他病會傳給bb。
記著她是保母(照顧bb),不是工人。我家個保母不用做其他工作, 而且食得好好(怕她病),我買lotion給她(怕bb皮膚敏感),我買衫褲給她(怕她的衫褲有膠質,有珠片), 我請多個工人印印(怕她有其他工作令她太倦無精神照顧bb)。簡直當她是我媽媽, 買她怕, 好彩她是個對bb極有愛心的人

複式洋房

國民生產總值:477

hi

我唸佢唔夠食呀,佢地唔好意思,佢都是人,所謂家和萬事興,買d包或者BISCUIT比佢,多d關心下佢,當佢係家中一分子啦,唔係代表你讓佢,而是大家開心,自然佢對你小朋友好,你就會放心.大部份人都是好人,
:lol:

大宅

國民生產總值:1897

今日起身時發現仔仔訓覺時無蓋被,但我專登唔蓋住,睇下個工人入仔仔房時會唔會自動自覺幫仔仔蓋被,點知佢入到房後一震都無幫佢蓋,跟住我專登走入仔仔房,睇見咁既情況便立即問佢點解唔同仔仔蓋被,佢話仔仔是剛剛轉左身推開左張被,其實佢未入房時我一早已發現仔仔無蓋被,係咪佢對仔仔唔關心呢?我地已成日提佢幫仔仔蓋被。

我地對佢都唔錯,又比衫佢,我地食乜佢食乜,湯呀糖水呀都預埋佢,係咪應該要換工人?我第二個bb就生了,怕佢對個bb唔好。你地話應該點做好?

男爵府

國民生產總值:6788

好媽媽勳章

cindyma876 寫道:
今日起身時發現仔仔訓覺時無蓋被,但我專登唔蓋住,睇下個工人入仔仔房時會唔會自動自覺幫仔仔蓋被,點知佢入到房後一震都無幫佢蓋,跟住我專登走入仔仔房,睇見咁既情況便立即問佢點解唔同仔仔蓋被,佢話仔仔是剛剛轉左身推開左張被,其實佢未入房時我一早已發現仔仔無蓋被,係咪佢對仔仔唔關心呢?我地已成日提佢幫仔仔蓋被。

我地對佢都唔錯,又比衫佢,我地食乜佢食乜,湯呀糖水呀都預埋佢,係咪應該要換工人?我第二個bb就生了,怕佢對個bb唔好。你地話應該點做好?

咁又唔得.,明知小朋友冇蓋被都唔行動,真係差D喎

象牙宮

國民生產總值:208354

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都有好似你咁有時見到啲嘢唔妥, 唔出聲住, 睇吓個工人點做, 不過暫時睇嚟都仲ok. 好似噚日我入佢房時(佢唔知我入佢房)見有幾張濕20蚊紙, 又見到我老公件恤衫晾咗喺度, 應該係佢件恤衫袋o既錢, 但我冇出聲當唔知, 不過後尾佢攞俾我話我知啲錢係阿Sir, 所以我覺得佢都仲叫ok. 不過佢以前都試過用我俾佢o既八達通去7-11買嘢(我話明俾佢搭車用), 但俾我check到佢用係7-11, 仲用咗好多次, 嗰次我就話佢, 等佢知道我唔係"十吓十吓".

男爵府

國民生產總值:6544

我無買八達比 BUN BUN, 每次比 COINS 佢.
費時下下要 CHECK 佢

大宅

國民生產總值:4856

DoReMi
你係點樣check八達通卡呀?謝謝。

別墅

國民生產總值:632

我諗佢真係食唔飽,其實我地成日話我地食咩佢食咩,有無諗過人地口味唔同,我地食既佢地未必想食.
我試過去買一些印尼即食麵放在家,話明比佢食,結果一星期就食曬十包,而且每日都有照食我地的飯餸.從此我就知道佢係唔夠飽,於事我咪買多些不同的食品放在家,暫時都ok.

象牙宮

國民生產總值:208354

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bosze 寫道:
DoReMi
你係點樣check八達通卡呀?謝謝。

地鐵站有機俾你check八達通balance, 只要你將張咭係機上放耐少少, 佢show完balance後, 就會有張咭消費o既資料, 如日期, 時間, 銀碼同商戶資料show出嚟o架嘞.

大宅

國民生產總值:4005

我舊同事個印印初初都係有偷食 金莎( 半盒)發覺後問印印點解唔問而要偷食, 印印話好想食但又唔敢問,好多工人都係由鄉下出黎 , 覺得好多食物都好好食 , 好多規矩都吾識要慢慢教, 而家我舊同事個印印俾金莎佢食佢都吾食因為怕肥 。

子爵府

國民生產總值:10010

雪櫃d 送咁凍就咁食呀? 會唔會食壞佢呀??
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

侯爵府

國民生產總值:23818

好媽媽勳章

其實大家都係呢間屋o既一份子就唔好咁分你我啦!
你BBo係佢手上你就要當佢好似屋企人看待o架喇!
你對佢唔好,佢亦唔會對你BB好,但最怕就係,o係你
面前就對BB鬼咁好,另轉面星佢兩巴咁就真係MUG
仇都報晒咋.....

伯爵府

國民生產總值:15620

我個印印,樣樣都擺到過期先食
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

國民生產總值:4856

DoReMi
Thank you.

男爵府

國民生產總值:9253

小小bb,我很同意你ge講法,因為畢竟大家都是住在一起,你對他好d,他亦會對你同家人好d,不用經常太計較o既,人家也是想搵個$咁,人家都會有feeling,雖說有人工,但都唔駛咁刻薄
]

男爵府

國民生產總值:5208

我地以前用湊仔既(麻姐),全部都係湊仔皇帝呀!

食用同我地係一樣ga!但佢地又好忠心wor!

大宅

國民生產總值:1087

我好同意大家話... 住埋一間屋, 大家唔好咁計較.....起初我都係咁想法, 不過經過上一個工人之後, 我既想法改變左喇...

上一個工人, 做野就完全唔 follow instruction, 明知要做既都唔做, 要 check 到佢無做先去做, 但d 食物就食得勁快, 一條生命麵包 2 日食完, 一罐餅乾3 日食完...一樽大花生醬一星期食完, 其間仲有糖果零食等等... 但午晚餐.. 餐餐都一大碟飯送...仲有好多好多....tea time 仲日日一個公仔麵.......

如果佢做野ok, 本來食唔係好多 $.... 但日日食埋咁多.... 野又唔做好... 咁值得嗎???

大宅

國民生產總值:2300

我工人都有偷食, 初初仲偷食我仔的燕窩, 我奶奶發覺的, 之後叫佢唔可以食, 但一樣都係偷食, 把鬼火, 最係叫agent話佢, 雖然,現在仍然有偷食, 但係唔係太過份都隻眼開隻眼幣, 因我bb係佢手上, 希望唔好虐待佢
Flower

公爵府

國民生產總值:29659

我位印姐都係好大食, 但唔鐘意食中國菜。如果食麥記就可以一個人食晒成個餐架。
同埋鐘意食香口野, 我買返黎既零食佢成 日唔出聲食晒, 到我問佢時先認, 仲話係bb食既, 咁bb食得既野佢諗住佢自己都食得啩!

燕窩都係, 但我講明無我批准既唔好自行攞黎食, 所以佢再無食到啦。有時出街食飯無帶佢去, 佢會即刻黑面, 但出到街見d野食唔啱口味又黑面, 又話咩咁多豬架, 講說話我聽, 所以我請定新工人架啦。

我知印印係呢方面好貪心, 因家鄉真係無咩好食, 返而賓賓既家鄉都有好多特色野食, 所以唔係咁食我地d野囉。

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.