烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問..黑芝麻點先可以乾磨至粉末呢???

因為唔想每次煮芝麻糊都要拎攪拌器出來磨,
希望一次過磨定,等煮先至再拎出來加水及糖煮,
但每次我都係磨至一半但又未至幼粉末
便已經結成一舊舊,導致攪拌機不能繼續磨....
請問黑芝麻一定要濕磨的呢??
謝謝!!

男爵府

畀面勳章

Re: 請問..黑芝麻點先可以乾磨至粉末呢???

用光鑊抄香左d黑芝麻,跟住先用攪拌機磨,咁就得嫁啦.

大宅

包包b豬:

謝謝你的回應... :-P :-P

我都有炒香先磨...仲攤番凍佢先磨,
但都係一舊舊黏住係個容器上面,
都唔係粉狀o既....搞到把刀完全掂唔到d芝麻.
我媽咪話唔知係咪d芝麻出油所致????
?-( ?-( ?-(

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係咪炒得吾夠乾呀 ?-(

係呀, 我記得吾知睇過邊篇文話自己搞芝麻粉因有芝麻油會稍為難搞少少, 佢教一定要細火抄到芝麻乾 (但吾好

男爵府

畀面勳章

但係,頭先睇肥媽私 菜,都係咁教嫁喎,唔知你係呼咁嘅做法呢?
手先張黑芝麻炒香(唔好落油黎抄),唔洗攤番凍佢,跟住就咁放落攪拌機到攪,都攪左1分鐘,總之就好粉啦,都冇你所講嘅"一舊舊黏住係個容器上面"喎,你再試下啦.

大宅

blue_bird & 包包豬:

我係照足包包豬所講的來做架,
係多左個攤番凍佢,喱個步驟.....
可能我真係未炒到好乾.....
好, 下次再試過先得.

:-P :-P :-P thank you very much !! :-P :-P :-P

禁止訪問

大宅

炒芝麻之前, d 芝麻可唔可以洗 or 浸 ??

首頁

尾頁

跳至