母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

餵人奶比我想像中難...

請容許我響呢道發洩一下: 我小b 而加就黎4 個月, 仲食緊全人奶, 不過呢四個月中餵奶問題不斷出現.

首先係小 b 早產, 血糖低要吊糖水, 出世頭四日都唔可以埋身餵. 之後佢要留院半個月, 每日我只能去醫院餵佢一至兩次. 之後係乳頭痛, 仲比醫生錯診斷為念珠菌, 又比左d 無用既藥膏我搽, 後黎第二個醫生confirm 只係普通"勞損", 因為小b 啜得好實好大力. 後黎乳頭冇咁痛, 小b 就唔知點解一埋身食就大喊. 之後冇喊啦, 就變左唔知係咪我d 奶出得太快, 小b 食唔切, 瀆到, 佢啜幾口就放口, 跟著又啜又放口, 最後佢食左五分鐘左右就唔肯再食. 後來呢個問題又似乎解決左, 但無啦啦小b 唔知做乜只肯食右邊, 左邊唔肯食.

跟著到而加, 小b 又肯食返左邊啦, 但唔知點解佢啜啜下啜到中段就一路啜一路用手推開我, 於是就扯住我個乳頭, 好痛好痛. 放開左我個乳頭後, 佢又急忙又啜返, 但一開始啜時又再啜住黎推開. 我用手按住佢個頭, 令到佢個頭唔可以向後, 等佢扯唔到我乳頭, 於是佢就左右擰... 又扯過... 呢個問題尚未解決...

我特意買左baby sling, 希望能夠出街時都可以埋身餵佢, 但總總問題令我到而加都未有可能出街埋身餵... :cry:

我覺得我餵奶既路途唔多平坦, 但我都唔知點解我仲未放棄. 我預計跟著既問題可能係出牙時會發生... 不過到呢一刻我都未想放棄.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Re: 餵人奶比我想像中難...

pluie,
你BB好可愛呀!
雖然你經歷了許多,但你現在依然未有放棄的念頭..
相信你定能一直餵下去的!
希望你能慢慢解決一切的問題
努力!加油!
餵母乳的過程,有許多喜與樂,亦有難過的一刻..
堅持自己的信念
My Two Princess

珍珠宮

pluie 寫道:

跟著到而加, 小b 又肯食返左邊啦, 但唔知點解佢啜啜下啜到中段就一路啜一路用手推開我, 於是就扯住我個乳頭, 好痛好痛. 放開左我個乳頭後, 佢又急忙又啜返, 但一開始啜時又再啜住黎推開. 我用手按住佢個頭, 令到佢個頭唔可以向後, 等佢扯唔到我乳頭, 於是佢就左右擰... 又扯過... 呢個問題尚未解決...

我都遇過類似問題呀!!當時阿b一食就扯開,然後大喊,又食返又扯開大喊,我餵到好辛苦好痛,我估我阿b係因為鼻塞所以咁,見到佢咁,好心痛,我同佢一齊喊.
你阿b會唔會都係鼻塞?
其實bf mama係會遇到好多困難,大家一齊努力!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pluie
我都好明白你,每個人既母乳路程都唔同,真係有苦有樂,而你遇到甘多問題,你都唔放棄,你真係好好呀,比心機呀,我會支持你架,肝爸嗲!

俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

pluie,

明白你經歷著不是想像中的母乳路, 來吧! 與同路人一起扶持同行吧!

請你收"私人信息" (PM)
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

公爵府

webjen 寫道:
[quote]
pluie 寫道:

我都遇過類似問題呀!!當時阿b一食就扯開,然後大喊,又食返又扯開大喊,我餵到好辛苦好痛,我估我阿b係因為鼻塞所以咁,見到佢咁,好心痛,我同佢一齊喊.
你阿b會唔會都係鼻塞?
其實bf mama係會遇到好多困難,大家一齊努力![/quote]
ME2~我見佢食到"蚊",搞到我都"蚊"埋,
我明白你地的感受,我都係餵左1個月,我仔日頭仲要每1HR就O咸要食,有時都覺得煩架!
但自己同自己講:[努力捱埋呢幾個月,就會舒服好多]
餵人奶係辛苦過餵奶粉,但收獲係大好多,大家一齊努力吧!

複式洋房

pluie,

我之前都試過bb食到好

別墅

唔好放棄呀!! 相信我們一班bf mama 一定支持您的...

雖然起步時會較為吃力, 但是, 我們努力得來的果效, only 我們bf mama can fully understand .

我見我的同事, use formula milk for their bb and they said that v. easy to take care of bb at start....
they're v. surprised that i can bf bb so far...( sorry for my poor chinese typewriting...use english easier )

但有些bb因此到大約1 years old , got sick frequently...
touch wood to say that my bb is now 8 months and just only get sick once...actually she got infection from my husband...she's a bit cough but recover in a few days...v. healthy so far.

so, i still insist on bf bb...for her own good...
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png

大宅

多謝咁多位媽咪既回應同埋鼓勵呀. 你地既鼓勵對我黎講真係好緊要架, 好似swan_lau 咁, 我身邊d 朋友冇一個餵人奶餵得耐, 最多果個都係餵左兩個星期. 加上身邊都有人比壓力叫我唔好餵(為左想bb 肥d 喎...), 不過我覺得健康緊要過肥.

room5674,

我出奶時應該ok 架, 我見佢咀角都有奶. 我都試過換邊, 不過佢都係要啜住黎扯. 我而加餵完都好痛呀. 佢上星期都食得好好架, 唔知點解呢幾日佢出埋d 怪招.

webjen,

佢扯開後又冇喊呀, 不過我點樣可以知道佢係咪鼻塞呀? 佢冇鼻水或打乞"chi" 架. 咁你小b 而加食得ok 嘛?

easonkinki,

捱埋呢幾個月? 我支持你餵一年架!!

大宅

Yeah. Bravo to all Breastfeeding mothers who have tried very hard to give their best gift to their beloved babies. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

珍珠宮

pluie 寫道:
webjen,

佢扯開後又冇喊呀, 不過我點樣可以知道佢係咪鼻塞呀? 佢冇鼻水或打乞"chi" 架. 咁你小b 而加食得ok 嘛?

你可以留意阿b有無鼻塞聲,我阿女未滿月已經鼻敏感,試過因為唔肯食奶去睇醫生,醫生話佢鼻塞所以咁.依家好好多lu,佢大咗學識抖氣 :mrgreen: ,不過開始咬我lu,bb成日都變.

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

webjen,

佢冇鼻塞聲呀, 咁真係"r" 頭, 唔知佢攪乜.

你講得好o岩呀, bb 成日都變. 尋晚我小b 一開始食就已經扯, 仲加埋喊添, 好快就唔肯再食. 攪到我要拿拿林響雪櫃拿d 奶出黎用奶樽黎餵佢.

我小b 早排都有咬我呀, 好痛下, 到佢出牙時我都唔知點算啦...

嘩, 你囡囡 d 頭髮好濃密呀, 又長喎... 你睇我個光頭仔丫..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊