親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

帶19mths BB 去Singapore

我 帶19mths BB 去Singapore, 可不以不消毒奶瓶 ?如果不可以, 可以帶什麼去消毒?

洋房

Re: 帶19mths BB 去Singapore

我係BB未滿一歲已經開始去旅行,我都只係洗完奶樽,煲滾熱水,再內外淋一次,都ok,最緊要水夠滾,同洗得乾淨。

子爵府

Easter 123

上次帶我仔仔去singapore 都係細你個小小o個時佢得16個月,我個仔1歲已經無用奶樽, 我都係用個電水煲,放個杯入去66 去就算啦.

大宅

可用凍水用消毒藥片浸奶樽消毒!

大宅

感謝 每個媽媽 的意見

大宅

A+奶 粉是否一樣的?我 在想需不需要帶奶 粉.

洋房

easter123 寫道:
A+奶 粉是否一樣的?我 在想需不需要帶奶 粉.

我會自己帶。
就算同一牌子,formula一様,因每個地區的奶粉代理同產地都唔同,品質控制會有參差,也不肯定用料是否完全一様,以防BB水土不服,自己帶較穩陣。

大宅

你去好多日?如果都係去幾日,都係自己帶方便的,穩陣的...

子爵府

Easter 123

如果你係singapore買奶粉係唔平,同香港差不多,我仔仔唔係飲A+,佢飲progress所以無留意到,我o個時係singapore 過malaysia JB 買係平二三十元同香港package 一模一樣.

大宅

Thx

別墅

2mings,

我買咗"chicco"消毒藥片, 請問知唔知應該用自來水定冻滾水浸 ??

大宅

我用開 Avent 消毒藥片,就係用自來水浸,浸完再用飲用水"郎"下個樽同配件先俾bb飲用. 我未用過 Chicco,相信原理都係一樣.穩陣的,最好自己睇埋說明書點講!

由 Paklamma 於 2005-02-02 12:00:58

2mings,

我買咗"chicco"消毒藥片, 請問知唔知應該用自來水定冻滾水浸 ??

別墅

我見無人提過新加坡用既水有少於2%係 NEWater(見http://www.pub.gov.sg/NEWater), 但飲用應該安全無問題.
Blessed are the pure in heart, for they will see God.

首頁

尾頁

跳至