意見反饋
義工

家庭理財 今日: 3|主題: 40637

想請教保險agent

大宅

國民生產總值:3447

想請教保險agent

2歲小腸氣向保險界既定義係咪先天異常既病, 係無得賠架?
--- 2J 作品

複式洋房

國民生產總值:355

Re: 想請教保險agent

JJ1122,
1)我相信你係問住院賠償的問題, right !
2)至於小腸氣向保險界既定義係咪先天異常既病, 這個我倒不知道. 但問題重點是這個問題導致得不到賠償嗎 ? 我覺得問題是你的小朋友在投保住院保障時,所填寫在申請表內的資料有沒有及提他已經存在這個病(小腸氣),如果有的話,那當然得不到賠償,如沒有提及的話,那是否已經過了等候期呢,一般是90-120日不等,如果還未過這日期,那當然得不到賠償了.
但,如果以上2項都不是的話,(投保前並未發覺這病症,而且過了等候期)應該是可以入院治療和得到賠償的.

是否有其他的問題呢 ?

定期人壽保險大比併 危疾保險大比併 [url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=393822&forum=39&start=90&viewmode=flat&order=1保險公司及銀行教育儲蓄大比併[/url] [url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=385555&forum=39&231?topic_id=267288&post_id=3659144&order=0&viewmode=thread&pid=0&forum=39#365914418家醫療保險大比併[/url]

大宅

agnet_agent,
非常唔該你呀. 我個個係公司團體保. 醫生已經寫左話唔係先天, 向佢一歲九個月前亦無因為d種問題搵過任何醫生. 一歲九個月亦只係當懷疑個案, 當時claim 門診, 個張醫生紙有寫關於小腸氣, 都順利claim 到. 但係今次做手術前, 攞approval 入院, 就比保險公司reject, 話就算醫生話唔係天生, 都唔可以代表唔係.. ?-( ?-( 個個醫生仲係保險網絡醫生. 有得咁架咩? 係咪因為係團體保所以唔受保呢? 咁佢第一次門診比我claim 到, 佢個次又唔當先天? 你知唔知我可以點做呀? 定係佢reject左, 就算我再上form claim 都無得賠呢?
--- 2J 作品

伯爵府

國民生產總值:15061

JJ1122, 團體醫療亦應該有 agent 跟, 有無搵佢幫手? 如果保險公司已經表明唔賠, 再入 claim form 都無用. 保險公司拒絕賠償, 應該有列明原因, 封信內容寫乜?

大宅

我公司就係間agent囉. 所以我覺得求助無門. 無信架, 電話有個claim & benefit dept 既同事打比我, 話唔approval 我既住院申請, 因為佢地有專業醫生同文獻去決定係咪先天, 就算個網絡醫生話唔係都無用架o咼.. 真係任得佢講.. 咁咩病都可以話係先天囉..遺傳from 亞媽, 咁就咩都唔洗賠囉. 好想周圍叫人唔好買保險..有咩用?! (oh..雖然我唔係真金白銀買d個住院保, 但係都係我入職既benefit黎架嘛!!)
--- 2J 作品

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.