嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問0下支歲半針呢...??

係咪真係好勁架??
囝囝而家病緊..又咳又流鼻水..
新年之后就打歲半針..
係咪應該比佢好番后再休息一段時間先打會好D???
響私家打同響健康院打有乜分別???-( ?-( ?-(

大宅

Re: 想問0下支歲半針呢...??

我女女在這時期, 我都同你一樣好擔心, 佢要到21個月時才能打, 係在政府打的, 最後都輕易過左, 原來不用這擔心

1. 有傷風, 咳, 喉炎/痛, 發燒, 一定不能打, 要等佢痊癒, 佢息一星期, 才可以打,
2. 我個女的反應, 同上兩次一樣, 低燒, 今次我就聽自己醫生講, 未到39度都不用食藥, 佢連兩天都係.38.3-38.8之間, 第三日就自動降溫了, 醫生話, 一來小朋友係會高溫d, 另外, 如果係打針而發燒, 都係正常反應, 但留意佢精神同平時是否一樣, 有無唔開心, 平時好動, 特然唔願旭, 會唔會加有咳, NOSE-WATERING等, 如有, 就要食同睇醫生.
3. 針係打在手臂上, 打完後兩三日佢會覺得痛, 因為我唔小心大力抱佢, 正到針口, 佢即是哭得好厲害, 我問佢邊到痛痛, 佢就舉起隻左手, 並用右手指着給我看.
4. 老生常談, 飲多些水

不要緊張

大宅

我仔都係過完年就要打歲半針,luluma多謝你提供的資料.

大宅

我囝囝19個月喺健康院打歲半針, 打完針嗰晚同之後一日有少少燒(99.1-99.5)。

會比較 "樓" 計, 可能打手臂嘅關係, 佢成日同我講痛痛; 訓覺仲麻煩, 佢轉來轉去, 好容易整痛傷口, 差不多要抱住訓。

大宅

Cosmac2,

點解打手臂既???? 一歲針都係打大脾......手臂咪好痛??!!

別墅

唔該晒luluma~~
我好怕囝囝打針架..佢差唔多支支針打完都發燒..
記得佢第一次去健康院打完針返屋企無耐..全身同個口都震晒..后尾講比姑娘知..佢話佢可能係傷口痛..
所以佢打一次我就驚一次.. :-|
呢支仲要打手臂..所以好擔心..
我諗會改時間再約去打針..等佢好番晒先..

大宅

ryocarol

忘記提你一件事

雖然醫生話39度才食藥, 但我個女燒到38.5/6/7時, 個頭前額及後腦用手模下去係好熱, 個人無咁精神, 我都有比佢食, 免得佢太辛苦, 問題不大, 反正政府通常會叫我地37.8以上就話食, 但若以在38 至38.1/2/3/4 是無大問題的, 所以你要時刻留意, 但不要太緊張

去打針前一星期, 身題無病時, 可給小朋友竹庶水, 清潤下, 應該會好些, 大便維持正常, 無咁易發高燒.

大宅

ryocarol,

當時我問過姑娘,佢答歲半針係要打手臂,會有效d。

我1月尾帶囝囝去健康院打,你知啦,咁凍佢都着咗好多衫,件件過頭粒,淨係除手臂d衫都好煩,個姑娘仲要催我除快d, 打完針佢又喊,又要同佢褸番件衫怕佢凍親,都幾郎背。

首頁

尾頁

跳至