母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

懷念bb食奶的日子......

以前老公成日嘆氣.....bb幾時先介奶呢.....到bb兩歲幾啦, 仲係日頭食一兩次(午睡及晚睡前一定要食), 夜晚有時醒左又要啜兩啖, 婆婆姨媽舅母問佢最鍾意食咩, 佢竟然答最鍾意食"媽媽奶奶珠珠珠"; 我地成日同佢講bb大個仔啦, 唔食奶奶架啦, 接近3歲時突然有一日發覺佢成日都無話要食, 自始就無再食啦, 好耐我地先問佢點解唔食既, 佢話細個先食, 大個唔食, 真係神奇! 不過有時我換衫佢見到都會啜兩下; 真係好懷念以前果種親密接觸感覺, 有時諗下仔仔開始第一樣"脫離"我啦, 以後佢會有更多"脫離"我既野, 好明白呢d叫獨立, 不過都不期然地眼濕濕哦.....~_~ 而家仲餵緊人奶既媽咪就算有因難都唔好放棄呵, 順利既就好好enjoy啦. ^_*

男爵府

Re: 懷念bb食奶的日子......

iron,

好明白你講的感受。
我的過敏有時好真係嚴重(好似早排天氣潮濕), 想過好幾次同囡囡戒奶然後睇西醫食葯(因為d 葯的類固醇成份好重), 不過一到埋身的時候, 就不捨得放棄. 老實講, 我唔係本來無企盼小生命來臨,係囡囡出世後, 我的心態上也不是把她放第一位;但不知何時開始,凡事卻以她為先,尤其是囡囡食奶時的感覺最強烈,很close。
我覺得餵母乳的除了給寶寶天然的食物外,一份特別經驗感受也是很寶貴的 (做爸爸沒此機會feel到啦 )

男爵府

Iron,
no long no talk, understand your feeling, and i think i will be the same as you, even Moses now is 16 months and he still enjoys mother's milk, but since he just can walk, so i find he is entering another stage , and i miss the dates i can hold him all the time. I think i must cry if one day he does not need mother's milk. however, you should be happy as your son would prefer mother's milk than other.

also, your son is a happy boy and i think he is now enjoying the school life as well as your caring.

maybe it's time you consider to have 2nd baby/

男爵府

好媽媽勳章

hi alienova ,

妳講得好岩, 爹地真係少左呢份感受, 嘻嘻. ^_*

hi monmantong,

真係好耐無見 ^_& 經過3個月既"奮鬥", 我仔仔終於好開心咁返學無喊/眼濕濕啦, 呵呵呵. 查實都唔係咩大件事, 而係母乳bb特別痴身, 佢又"感情澎湃"左d囉; 仲生?? 哈哈哈, 咪搞啦(老公都係咁話, 仔仔又係話唔要弟弟妹妹喎)仲做高高高齡產婦咩, 其次都係果句......生一個就重點培養, 生兩個就要讀屋村學校架啦.

食人奶感情真係唔同d, 所以妳唔駛咁快喊因為以後會有更多既驚喜.....早幾日我仔仔學識喳筷子, 佢第一條菜就夾俾我仲要好溫柔咁講"媽咪食菜丫".....嘩嘩嘩, 我又眼濕濕啦. @[email protected]

侯爵府

我囡囡都就黎兩歲啦, 我都好驚我會冇奶, 或者囡囡會唔再飲奶, 我唸我一定會喊law~~ hahaa

有時真係覺得, 飲奶奶唔單係bb享受, 媽媽其實都好享過中的過程~~~ 真係好close~~~

可能人奶bb都係會同媽媽close d, 聽到你仔仔夾菜比今食, 都覺得好'林'呀~~

我囡囡有野食都會比d我架, 我都會成日人lum晒, hahaa

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊