意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240758

跳至
唐氏驗血問題? 有d氣囉!

洋房

國民生產總值:114

唐氏驗血問題? 有d氣囉!

今日同太太去醫生度抽血驗唐氏,最後比錢要一千九百幾喎..

六百幾 for 醫生費 & 鈣片
一千二百幾 for 抽血&化驗

記得上次個醫生明明話驗血大概六七百元啦?
又唔好意思再問個護士,唉....
出左醫務所再問我太太,佢話係咁上下啦?!
我同佢講:「明明話六七百元,我應該唔會記錯喎!去威院驗,快靚準都唔駛一千啦!」佢反駁話不如去政府醫院,唔駛錢舔....

錢固然係一個問題,但係大前題係令我覺得個醫生唔係咁信得過,唔係幾對路囉...

我係BK search過,見過有post話去威院驗,快靚準都唔駛一千啦..

請問各位,‘抽血驗唐氏’一般要多少錢?駛唔駛千二蚊丫?

侯爵府

國民生產總值:23255

畀面勳章

Re: 唐氏驗血問題? 有d氣囉!

我係東區尤德醫院做都唔駛收錢~~

大宅

國民生產總值:1081

Secondafter10,
唔好咁激氣,我都喺私家e生到驗,佢都收我$1,650化驗費... 我諗ok啩...

大宅

國民生產總值:1240

我在QMH CHECK. FOC的. 共去要4次.

但人家說私家E生經驗好過政府. 一分$一分貨. 無須動怒

<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:1956

I paid HK$1100 for the blood test. So I think the price you paid was reasonable. In Prince of Wales Hospital, as I remember it costs HK$800

大宅

國民生產總值:2497

[size=large]驗唐氏要幾多個月先驗嫁~~係唔係一定要驗嫁呢!!請問?-(?-(

珍珠宮

國民生產總值:44470

我係私家都係$700,$1900好似貴咗呀。
[img[img]

男爵府

國民生產總值:9822

好媽媽勳章

Secondafter10,
以我所知, 威爾斯果個仲準d呀!!

伯爵府

國民生產總值:15693

Secondafter10

i did in wale's ~$900 (blood test + US scan)
1 hr, know the result.

大宅

國民生產總值:3018

hi
我係威院驗1小時有result, around$1000.

大宅

國民生產總值:1692

我兩年前係私家驗大概$900, 今胎係瑪麗驗result話我係高危要再抽胎水驗, 全程唔使錢, 如果係私家淨係抽胎水都要成$6000, 其實係私家同政府驗都一樣, 咁梗係慳錢o的好啦。

驗血result要等兩星期, 不過我係高危所以一星期就知result,胎水result就要等三星期, 如果你心急想知俾$1000就兩日知結果。
:idea:

男爵府

國民生產總值:5613

My downsyndrome blood test was $1,740 excluding doctor's fee which was another $6xx. I went for the checkup on a Friday afternoon and I got the result on the next day noon time.

男爵府

國民生產總值:8257

2018勳章

我上星期先驗血,個醫生都係CHARGE我$600,一生期有RESULT!另外我因為有咳所以睇埋連醫生費和藥費都係$900,如你醫生只驗都要收$1200都好似有D貴!

別墅

國民生產總值:632

tracyyuen 寫道:
我在QMH CHECK. FOC的. 共去要4次.

但人家說私家E生經驗好過政府. 一分$一分貨. 無須動怒

我都會係贊育/瑪麗排,點解要去四次。service好嗎??

別墅

一休 寫道:
我兩年前係私家驗大概$900, 今胎係瑪麗驗result話我係高危要再抽胎水驗, 全程唔使錢, 如果係私家淨係抽胎水都要成$6000, 其實係私家同政府驗都一樣, 咁梗係慳錢o的好啦。

驗血result要等兩星期, 不過我係高危所以一星期就知result,胎水result就要等三星期, 如果你心急想知俾$1000就兩日知結果。

一休 ,
你介唔介意講比我聽你幾多歲?
抽羊胎水用不用住醫院? 我有朋友話要wow. 私家就抽完就走羅。
我36歲,第一胎,有d擔心呀!

洋房

國民生產總值:114

首先多謝咁多位既熱心回應...Thank-you very much

激氣係有少少,可能我自己執著啦...

其實醫生收費個個都會唔同,我點會唔知丫...但唔應該同之前講個陣時相差咁多嘛!

最大問題係我太太係屬於高危,我又擔心喎!心情已經唔係咁靚,大吉利是如果個醫生又話要抽胎水驗...咁唔知點好?!

公爵府

國民生產總值:27641

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

To:Secondafter10
唔好激氣la, 有d e生真係麻麻地, 我都係高齡 & 第一胎, 我就私家政府兩邊睇, 連我個私家e生都教我咁睇, 佢話佢抽羊水, 驗血幾貴架, 你去政府啦, 唔使咁貴, 比佢笑死
不如你考慮下好似我咁兩邊睇呀, 慳好多架
[img][/img]

別墅

Secondafter10

其實醫生收費個個都會唔同。我照ultrasound + doctor's consultation fee + folid acid = total HK$1,330 tim.

下次唔好去羅!

大宅

國民生產總值:1364

I also check on Wales Hospital, they charge me around HK$970.

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.