意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 17|主題: 77824

5合1針中的HIB,是否能預防大陸的腦膜炎(Type A & C)?

子爵府

國民生產總值:11892

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

5合1針中的HIB,是否能預防大陸的腦膜炎(Type A & C)?

請問有無媽咪知道,香港醫生提供的5合1針中的HIB,是否能預防大陸現在流行的腦膜炎(有A型及C型兩種)?

別墅

國民生產總值:636

Re: 5合1針中的HIB,是否能預防大陸的腦膜炎(Type A & C)?

吾可以
兩種根本上係完全吾同既病菌

琥珀宮

國民生產總值:152003

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Re: 5合1針中的HIB,是否能預防大陸的腦膜炎(Type A & C)?

googoo 寫道:
請問有無媽咪知道,香港醫生提供的5合1針中的HIB,是否能預防大陸現在流行的腦膜炎(有A型及C型兩種)?

唔可以,是不相同的
My Two Princess

珍珠宮

國民生產總值:37583

畀面勳章 大廚勳章

原來如此.

pigpig 寫道:
[quote]
googoo 寫道:

唔可以,是不相同的[/quote]

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

侯爵府

國民生產總值:20624

睛靈勳章

我都想問大家, 去私家醫生打5合1好或到健康院打3合1好? ?-(

別墅

國民生產總值:779

如果BB (現四個月) 一直跟開健康院打三合一針, 那另外想到外面私家醫生那里打埋分別HIB 及??, 應該BB幾大的時候打?

琥珀宮

國民生產總值:165057

係唔可以, 六個月以下BB係冇能預防大陸的腦膜炎的針打, 因為我今日打過衛生處問。

衛生處電話: 2575 1221

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:2508

我仔仔過完年後就要去健康院打歲半針,我想去私家
補打腦膜炎針,請問打完會否發燒?
同埋需要同健康院果支針分隔幾耐先打嗎 ?

[quote]
茵茵 寫道:

疫苗需七至十四日才產生效用,兒童十八個月大注射才有效。[quote]

珍珠宮

國民生產總值:46875

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

emilytsoi808,

我問過醫生, 打左腦膜炎針後, 有可能會發燒, 不過醫生通常會比定退燒藥.

同健康院果支針要分隔幾耐就唔知道啦, 你要打電話問下醫生.

如果你想同小朋友打腦膜炎針, 要check下你個醫生有無stock. 我尋日0岩0岩係大女個兒科醫生到訂左1枝腦膜炎針, 要21/2先有貨.......不過枝針已cover A, C, Y, 同Wxxx 群既腦膜炎.

珍珠宮

國民生產總值:37583

畀面勳章 大廚勳章

乜唔係兩歲先打得咩?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

國民生產總值:46875

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有d話18個月, 有d話2歲, 所以最好問清楚醫生.

我個女已經3歲半, 所以唔擔心攪錯.

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:2508

YuYuMother ,
thanks!

前兩天阿仔咳同有少少鼻涕,去私家醫生度睇.
我就順便問吓d姑娘,腦膜炎針要點樣打.
姑娘話A,C腦膜炎針要兩歲先打得,
呢支針就适用於返大陸先打即.(A, C, Y, 同Wxxx 群既腦膜炎針原全無提到)
香港果支腦膜炎針 要打即話就要連打四次先有效.(因為阿仔之前一支都無打過.)係唔係咁呢 ?
我覺得個姑娘都唔係太清楚,講講下要打電話問人.
究竟係唔係要連打四支呢 ???有無MAMI清楚d架?

琥珀宮

國民生產總值:152003

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我囡囡上星期五已經打左腦膜炎針,無發燒,無反應
醫生話呢隻針建議18個月以上先打,因為保護期可以有幾十年...
如果18個月以下打,可能有機會要補打
呢隻針是防預A, C, Y, W型腦膜炎
呢隻針,是好似將一件保護衣物打入身體,而並非打好似流感針甘,打一D菌入身體,等佢產生抗體
其實,一直都有人會打,多數是去外國留學的年青人
不過今年情況比較特別,大陸爆發了C型腦膜炎,所以就多左好多人去打,令到針藥缺貨!原來C型腦膜炎基本上每年春季甘上下,都會有個案,只是今年黎得早左及多左人受感染
另外,大家要注意一點,睇下針藥的來源,是大陸定香港﹙總之唔係大陸生產果隻﹚的?因為大陸的針藥,有效期只是一年。而另一隻就可以保護廿幾三十年,醫生話,基本上如果打左的話,就唔需要再打。所以大家最好問清楚!
而C型腦膜炎最易受感染的年齡為25歲以下的青年人
另外,有一隻叫B型腦膜炎,是無預防針可以打的
My Two Princess

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.