自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

係到見到 d 媽咪教點對付 d "愚孝仔", 我都學左一招半式, 由開頭唔開心到依加都叫相安無事. 最近老公話想買層樓比佢細妹(離左婚)同屋企人住, 我就真係好激氣, 我知如果一開口講就實離婚, 點算........ 點講先雙贏.

子爵府

有錢買樓俾屋企人住咪好羅,又唔洗你犧牲訓街,你想點????係咪要買層俾你屋企人條氣先順,係咪直接同佢講,我又要........

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

伯爵府

BK Milk勳章

if he can afford, and he is using his $$ no problem

洋房

樓主, 我諗要攪清楚一樣野先, 我認為如果層樓買比佢細妹(意思係佢妹個名), 我就覺得冇必要, 講真, 如果佢呀妹都做野, 有本事咪自己供囉, 我最憎果d要屋企人"照"果d人, 人大左, 係應該靠自己...

但如果你老公係買比父母的, 咁就應份的, 話晒佢地咁辛苦臭大你老公...

原帖由 mama512 於 09-9-17 15:49 發表
係到見到 d 媽咪教點對付 d "愚孝仔", 我都學左一招半式, 由開頭唔開心到依加都叫相安無事. 最近老公話想買層樓比佢細妹(離左婚)同屋企人住, 我就真係好激氣, 我知如果一開口講就實離婚, 點算........ 點講先雙贏.: ...

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

點解要你C6買比佢細妹先,如果唔係同住既離左婚未返去亞媽度囉..........

一層樓講緊係百幾2百,自己又有頭家.......好難囉

離婚 ~ 有"善"養費...........自己又有份工,咁都夠喇

珍珠宮

真係要睇你地係咩環境,如果你老公幾千萬身家,攞十分一出黎買樓比屋企人真係無咩問題!
但如果你地自己都猛猛緊,咁真係叫佢想清楚!
又或者,層樓係比佢地住,但你老公名又另計!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

好媽媽勳章

已經供緊佢父母但間屋唔夠住喎, 算係買比細妹呀! 話就叫佢同埋屋企人住, 但點解又係我地供, 萬一另一個細妹離婚又係我地養佢一家. 我唔係要做少奶奶, 為左大家著想(想儲 d 錢老時用.) 我都出返黎做野, 咁仲想點.

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

好媽媽勳章

自問對佢屋企人唔錯, 至少我都無對阿媽咁好, 起碼無本事買層樓比自己阿媽住. 我係嬲在點解細妹離婚又關我地事? 都成四十歲人(大個我, 但諗野好幼稚.:;pppp: ), 依家兩老就係話唔夠地方比個女返黎住, 所以想換樓. 但見到老公咁捱法我都好心痛.
曾經有諗過我地一家同埋兩老一齊住(諗住慳 d), 點知多左個細妹我一定反對. 錢叫夠用但唔係咁用, 我好擔心到老左時輪到我地瞓街.

男爵府

好難評論喎. 如果你老公一個月揾十幾廿萬, 佢又比足家用你, 令你衣食無憂, 我吾覺佢照顧佢屋企人有咩問題.
你只係一個同佢有緣而相遇既女人, 佢都可以對你甘好....更何況果班係佢屋企人, 仲要係佢地一世都係屋企人, 你就未必!!!

大宅

好媽媽勳章

話想買樓我都好"慶", 老實就算寫我個名又點, 唔通叫佢搬走我要返層樓.
原帖由 dada~0w0~ 於 09-9-17 16:45 發表
咁係寫邊個名先?
你先生?
你62 & 99??
定 你姑仔?

大宅

好媽媽勳章

我曾經都有呢個諗法, 只要對我好就得. 但現實係到老果陣未又係得番我同老公兩個人, 到時無錢旁身又周身病痛邊個可憐我地.
原帖由 o狂人o 於 09-9-17 17:01 發表
好難評論喎. 如果你老公一個月揾十幾廿萬, 佢又比足家用你, 令你衣食無憂, 我吾覺佢照顧佢屋企人有咩問題.
你只係一個同佢有緣而相遇既女人, 佢都可以對你甘好....更何況果班係佢屋企人, 仲要係佢地一世都係屋企人, ...

男爵府

原帖由 mama512 於 09-9-17 17:02 發表
話想買樓我都好"慶", 老實就算寫我個名又點, 唔通叫佢搬走我要返層樓.

咁你而家住緊個層樓洗唔洗供先, 如要月供幾多, 你老公收入約幾多.

如果要供自己住個層 & 要供埋父母加細妹個層..我都好反對, 有錢儲起將來咩用都好, 應該叫番住o個個細妹供喇, 佢自己都有打工架麻.

男爵府

原帖由 mama512 於 09-9-17 17:08 發表
我曾經都有呢個諗法, 只要對我好就得. 但現實係到老果陣未又係得番我同老公兩個人, 到時無錢旁身又周身病痛邊個可憐我地.

你宜加擔心/吾開心都無用, 佢會覺得錢係佢既...佢有權自己分配. 再講, 如果你老公只係中產階級, 佢要供多一層樓, 銀行批吾批都未知....

男爵府

其實父母加埋個妹都唔係要好大地方je, 點解宜家果層唔夠住? 細妹有小朋友架??

如果個妹真係遇人不熟, 有大有細無家可歸, 咁大佬有能力幫一下都好正常既, 換轉係自己有事既時候都想家人幫. 但如果細妹一心諗住繞埋對手等人飬又另作別論.

仲要宜家樓價咁高, 買樓唔係時候哦. 不如勸佢地租住先啦, 咁進可攻, 退可守. 話唔埋細妹有機會再嫁咪一切維持現狀lor.

大宅

好媽媽勳章

供緊兩間, 都叫 ok 起碼有基本生活需要, 但架車賣左, 旅行就好耐都無去, 有時阿仔 d 書我都係買二手. 係我角度叫做付出過. 佢地想賣左兩老層樓再買間大 d, 咁即係呢幾年白供, 我又要再供過.
其實我好簡單, 點樣講叫佢唔好理個妹.
原帖由 DongDongBB 於 09-9-17 17:10 發表

咁你而家住緊個層樓洗唔洗供先, 如要月供幾多, 你老公收入約幾多.

如果要供自己住個層 & 要供埋父母加細妹個層..我都好反對, 有錢儲起將來咩用都好, 應該叫番住o個個細妹供喇, 佢自己都有打工架麻. ...

大宅

好媽媽勳章

我都知, 我只係想唔好照顧埋個細妹.
原帖由 o狂人o 於 09-9-17 17:17 發表

你宜加擔心/吾開心都無用, 佢會覺得錢係佢既...佢有權自己分配. 再講, 如果你老公只係中產階級, 佢要供多一層樓, 銀行批吾批都未知....

大宅

好媽媽勳章

佢無做野架! 講佢細妹就........... 好彩無小朋友, 聽聞話佢自己識左個男人而同個老公離婚(但又未簽字??) 點知個男人玩完佢, 佢就返佢阿媽到住, 你話咁既人抵唔抵幫, 都唔知香港地搵錢幾辛苦. 佢阿媽緊係話唔夠住想換間大 d 話要有套房喎!
原帖由 G-Ma 於 09-9-17 17:22 發表
其實父母加埋個妹都唔係要好大地方je, 點解宜家果層唔夠住? 細妹有小朋友架??

如果個妹真係遇人不熟, 有大有細無家可歸, 咁大佬有能力幫一下都好正常既, 換轉係自己有事既時候都想家人幫. 但如果細妹一心諗住繞埋 ...

大宅

原帖由 mama512 於 09-9-17 17:31 發表
供緊兩間, 都叫 ok 起碼有基本生活需要, 但架車賣左, 旅行就好耐都無去, 有時阿仔 d 書我都係買二手. 係我角度叫做付出過. 佢地想賣左兩老層樓再買間大 d, 咁即係呢幾年白供, 我又要再供過.
其實我好簡單, 點樣講 ...

聽你咁講, 其實你哋啲錢都只是剛剛好。 其實可唔可以同你老公商量,佢只俾首期,之後細妹供番呀!

首頁

尾頁

跳至