意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 2|主題: 132852

如何自製豆漿?

大宅

國民生產總值:1178

如何自製豆漿?

想請教各位如果唔用豆漿機, 如何自製豆漿?

子爵府

國民生產總值:11135

Re: 如何自製豆漿?

I want to know too

大宅

國民生產總值:4169

1. 將黃豆先浸水(我通常浸過夜)d豆會腍d
2. 跟住逐d放入攪拌機內攪
3.用紗布(最好是做腸粉個隻布)隔渣, 若要滑d,要隔多幾次 at least 3次
4. 隔完渣後,將所有黃豆水放入煲入慢火煲, 其間要不斷攪下d黃豆水, 因為若隔渣不徹底會"痴"底
5. 至於甜味方面, 最好放冰糖, 清甜好多
6. 當見到d水起泡便熄火, 好好味的豆漿做好了

我是用以上方法做過多次豆漿, 試過的人都讚好, 比外面賣的更有豆味及香濃. 我亦曾試過因為攪d黃豆多得滯, 連部攪拌機都攪爛添

別墅

國民生產總值:610

請問紗布(最好是做腸粉個隻布)隔渣? 邊道有得買.thanks. ?-(

大宅

有bk媽咪話在上海街的煮食用具鋪有得賣, 若買不到, 可以用煲湯用的隔渣袋(打孖一齊用)來隔渣, 但要多隔幾次,效果都ok架.

別墅

國民生產總值:692

THX

大宅

國民生產總值:1178

tpy

1.放入攪拌機內攪是否不須要加水?
2.要幾多份量的黃豆?
3.煮好的豆漿是否都會是黃色?

謝謝!

洋房

國民生產總值:332

加d生花生肉,同黃豆一齊浸同磨,會香d

大宅

國民生產總值:1099

Milkky 寫道:
tpy

1.放入攪拌機內攪是否不須要加水?
2.要幾多份量的黃豆?
3.煮好的豆漿是否都會是黃色?

謝謝!

要加水攪架,我通常用約10兩煲到2樽1.25公升樽.
豆漿唔係奶白色咩????
大個仔啦~~~

大宅

Milkky,

sorry, 咁遲先至回覆你:-

1.放入攪拌機內攪是否不須要加水? --要加水, 無特定份量, 視乎你想味道濃定淡--少水會香d濃d,

2.要幾多份量的黃豆? --無所謂, 視乎你要做多少, 因為我屋企人唔多, 亦唔想d豆漿擺咁耐變得好咁新鮮, 所以我每次都只買2元黃豆已可做到一公升份量,

3.煮好的豆漿是否都會是黃色?--米黃色, 唔係純白, 因為我用冰糖, 不用砂糖

大宅

加黑芝麻都唔錯架!

bamboo 寫道:
加d生花生肉,同黃豆一齊浸同磨,會香d

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.