嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

四個月大唔肯飲奶,點算好

四個月大唔肯飲奶,每次放支奶入佢口,都嘩嘩聲,成日只係飲20安左右。是否厭奶期?有可解決方法?各位有經驗媽咪請指教。

洋房

Re: 四個月大唔肯飲奶,點算好

有時聽得bk媽媽講得多,可能是厭奶期。
我亞b4個月時都係咁,現在5個月也係咁
最cracy個次喊左一粒鐘,他攰攰地就食兩啖
現在5個月也只是喝4安士
全沒增長過
總之都係個句,精神健康都ok
let him go, don't worry
努力呀,各位媽媽

別墅

我bb4 1/2個大一日食4餐,每餐平均6安,咪重衰
[img align=left]http://tinypic.com/2ik9wx[/img]

別墅

傻朱朱:

多謝你支持

別墅

我個女由三個月開始已經厭奶了 ,體重沒有增加,,,,當時我很擔心,,,四周圍看醫生及問人,,,,結果沒有改善,,, 自己心情也很差,,,, :evil: 但到了六個月到好了一些,,,因可以吃固體食物,,,體重有少許增長,,,,是好少,,,,,現在9個月了只有約16lbs.....但我個女精神是OK的,,,醫生說她是細碼BB而出世是中碼b,,,因我同隻佬是瘦削的,,,所以個女跟我們一樣,,,所以不用太擔心,,,,(你記住要放鬆自己 )個b是感覺到的,,,,最重要精神OK,,,,加油吧﹗
歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

男爵府

嘩飲到20安一日已經好好啦!,我個女由4個月開始就間中唔飲奶,有時一日飲得6安,過一排又好啲,飲奶已經變成係我的煩惱,後來睇到咁多BB都係咁,冇咁緊張,維有俾多啲其他食/飲品佢.

複式洋房

dear all ,

我阿仔三個月佢平時食6oz奶既, 佢這星期開始食左3oz後就唔飲 , 離遠睇到支奶就嘩嘩聲哭. 好辛苦先可以喂到佢食4oz-5oz , 這情況萛唔萛係厭奶期? 我聽健康院既姑娘講佢唔食就唔好逼佢, 等佢肚仔餓自然會食既. 所以我都唔理佢 , 精神好 , 肯玩就 okay 啦....
我個宏宏豬出生於2004年

複式洋房

我個女5個月大都係咁~不過有時整熱d支奶佢又肯食wo~
唔知係咪因為呢個原因呢? ?-(
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

洋房

我個囝囝之前都係咁,食開7oz,但係個排食3oz就唔食,無迫佢食,聽姑娘話可能係厭奶期.bb懂得自動調節,不用太擔心,唔好迫佢食,否則可能令他討厭食奶,之後唔鐘意食就幣啦!
所以睇定啦,只要bb仍然生生猛猛,如常地玩,體重沒有下跌.咁就ok啦!

我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

別墅

我個囡都係甘, 家下佢五個月啦都係食五安到一餐, 有時仲食得3-4oz, 唉 ! 有時都未食一見到支奶就大喊... 真係無佢辦法, 醫生話佢唔食唔好迫佢, BB 一肚"我" 自然會食. 順其自然啦

別墅

唔駛咁擔心!bb通常到左呢個時期到會有一個叫厭奶期,如果佢訓得好,又肯玩,有笑容,就冇事,如果唔係,就可能表示佢真係有d唔舒服,先帶佢去睇醫生。

大宅

我個B之前都係唔肯食奶, 有時食成個幾鐘都食唔到2安, 依家我就將食奶的時間推遲

別墅

我個B女四個月都系咁, 唔食奶粉, 好彩仲肯食人奶, 不過都系無咩心機食. 真系幾煩下.
有次佢一次過用左無五分鐘食左五安奶, 我即刻話要開香檳慶祝, 開心到呢...
不過見到咁多BB都系咁, 都無咁擔心. 大家努力啦.

洋房

我bb都係咁!由第二個幾月開始已經係咁,初時以為佢'樓計'唔肯食奶瓶,要埋身吃人奶,轉了幾款奶瓶都係咁.
最初我奶奶逼bb食,分2-3次佢都會食晒6安,但呢個星期開始,佢就唔肯食了,但佢又柯牙仔屎,都唔知真正唔食奶嘅原因係咩!好煩,提起喂奶都驚!
BB出生啦!:wink:

別墅

係咪個個BB 都係甘既呢? 我個囡成日都唔係好肯食奶, 剛剛只食得三安... 唉!! 我抱阿囡時覺得好好似輕左甘, 點解呢? 佢家下成五個月都係得十五磅到咋.... :cry:

珍珠宮

醒目開學勳章

我囝囝由二個几月開始已經係咁, 之前我好緊張, 迫佢食奶, 攪到佢又喊我又忟!! 攪咗成個月佢都係咁, 之後我放鬆自己, 由佢鍾意食几多就食几多, 效果比迫佢更加好, 而家佢 1 日食 4 餐, 每餐 4-7 安 (有時佢可以飲晒 7 安, 又時又只係飲 4 安).

大家放鬆 d la, bb 佢自己識得調節, 肚餓佢地自然會食多 d ga la

別墅

平時由我工人負責餵奶,噚日,我工人放假,我就留意佢點餵B女,原來呢個階段餵奶要有技巧,對我B女有效,但要有耐性。

首先,搵個靜既地方,將BB打橫抱,媽咪隻手按住BB隻對出手仔(按住佢隻手非常重要,等佢無機會推開個奶樽),媽咪另一隻手輕拍BB屁股一陣及輕度搖擺,目的係安靜佢口心情,然後,慢慢將奶樽放入佢既口,佢初時會反抗,媽咪雖要繼續搖擺及按住BB隻手仔,咁佢就會慢慢開始飲奶,飲奶期間,佢會用口把玩奶樽頭或者會哭,媽咪要保持姿勢,直至飲完為止。其實,BB係會飲奶,只不過佢大哭,影響左媽咪既心情,從而感到氣餒。

各位媽咪要努力 :-P :-|

子爵府

我個女仲衰由出世開始已經厭奶,直至依家接近11個月都係咁 :-( :-(

禁止訪問

複式洋房

我亞b都係唔肯食奶, 一食就哭, 會唔會唔夠營養???

首頁

尾頁

跳至