意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240881

跟據勞工法例, 是否可放多d產假?

大宅

國民生產總值:3031

跟據勞工法例, 是否可放多d產假?

這是from勞工署:

"除上述產假開始後的連續10星期外,若分娩日期較預產期遲,僱員可享有一段日數相等於預產期翌日起至實際分娩日為止的額外產假."

咁係咪即係如果我o係預產期之後生BB, 我可以攞額外嘅產假?

該用戶已被刪除

Re: 跟據勞工法例, 是否可放多d產假?

侯爵府

國民生產總值:22444

咁如果自己本身有annual leave假, 係咪可以同公司商量張
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

複式洋房

國民生產總值:220

HONEY
咁點解你唔生完之後直接拎大假呀

大宅

國民生產總值:1325

[quote]
Honey 寫道:
咁如果自己本身有annual leave假, 係咪可以同公司商量張

複式洋房

國民生產總值:390

我知道o既係咁:
生產日期比預產期後,兩者之間的假期可視作補假,但無薪的。你亦可跟公司商量,將補假放在產假後。

我生bb時,就過o左預產期,不過我早就將大假排在產假之後放,就無諗放補假囉。想快d返工嘛。湊b好辛苦~~

禁止訪問

國民生產總值:13045

複式洋房

國民生產總值:349

labelle 寫道:
如果生產日期比預產期前又點計 ?-(

如果未開始放產假, 突然要生的話, 由你生開始計10個星期後返工 (我就係) :lol: :lol: :lol: :lol:
如果已開始放產假, 你可以匯報俾公司聽, 你邊日生, 但返工日子係無變

大宅

國民生產總值:1325

No la。如果你生產的日子在公司已工作滿40個星期,而實際生產日期早過預產期,是照樣可以享有共10個星期的有薪產假。所以d人話最好一開始放假就生,o甘就可以前0後10啦!我都想呀!

大宅

國民生產總值:1763

做咩唔直接打去勞工處問下呀?
我都想放前0後10產假呀,但一番工即比人炒囉

侯爵府

國民生產總值:22444

Thank you preciousstone!!!

[quote]
preciousstone 寫道:
[quote]
Honey 寫道:
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

國民生產總值:33992

2018勳章

[size=medium]hehe! 我就係放前0後10 喇 :mrgreen:

[quote]No la。如果你生產的日子在公司已工作滿40個星期,而實際生產日期早過預產期,是照樣可以享有共10個星期的有薪產假。所以d人話最好一開始放假就生,o甘就可以前0後10啦!我都想呀!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.