跳至
[2004年或之前] 01年7月精靈BB

首頁

尾頁

大宅

01年7月精靈BB

各位媽媽,得閒入來談談近況呀!

洋房

Re: 01年7月精靈BB

My baby girl just go to school in last August. She is very talkative and outgoing. After she started her schooling, I noticed her began to lie and rebel. But sometimes, she also make some intimate motion that makes myself and my husband so cozy and sweet.

The only thing that worry me so much is about her diet, she's very picky on food. I found it so difficult to make her eat quietly and neatly at the table.

大宅

我個女都係上年八月先返學,初頭返學成日哭及成日都唔舒服,而家返定左就好喜歡,有時唔舒服佢都話要返學。反而佢返學之後食多左野,但就仲要人餵佢先肯食。

大宅

wylee,
Hi,我個女同你囡囡差一日咋!初頭返學都係成日喊,喊足兩個月(計埋病假半個月在內),不過老師話佢一洗完手就唔喊,入課室玩玩具仲好開心添,我問佢點解喊,佢答我話唔捨得同我分開wor!真係比佢激死.

大宅

creamcream1101

Hi!你個女好嗎?呢排感冒好利害,我個女前前後後都病咗成大半個月,有幾日仲發燒呀!佢個班主任都話好多小朋友病,我都要個女戴口罩先返學。
復活節假期你有冇同個女報興趣班呀?我就睇"近"有什麼比佢讀,唔想佢起屋企太悶。

大宅

wylee,

Hello,我個女由開學至依家大約每兩星期就要請兩三日病假了,因為天氣忽冷忽熱,佢經常氣管炎,成日咳到嘔.食左氣管藥成個月喇!
復活節假期我無安排興趣班呀,因為佢依家逢星期日都會學琴的,放假就可以溫習多些了.悶就去科學館,太空館之類的地方參觀下囉.
唔知係唔係bk好少01年7月BB呢?媽媽會所改革後,我睇左好耐先見到你出現咋!
你覺唔覺得01年女仔多過男仔呀?因為我認識的朋友在01年多數都係生女的(6個有4個女),係醫院又係見bb女多過bb仔的.

大宅

creamcream1101,

Hi!我同個女復活節報咗一日o個o的興趣班,仲可以同佢一齊上課,我個女好怕羞,我成日都想報o的班比佢上,佢都話唔好,佢好怕去o的生"寶"地方,佢會哭到嘔,唯有報o的可以同佢一齊上課的地方。
點解你o禁細個就比個女學琴呢?專家話太細學,o的小朋友手腳未發育完成,太細學冇用,約五歲以上先學都未遲。所以我都想五歲以後先比佢學。
01年7月BB我都係等左好耐先有人出現,其實我覺得而家
o的人多數都係生女,唔止係01年先係,我好多朋友都係生女,我都係生兩個都係女,兩次係醫院又係見bb女多過bb仔,你有冇想住生多個呀?我覺得小朋友有個伴一齊玩,點都係好o的。
個女今日返完學,做咗個復活蛋盒美勞連朱古力蛋及送雞仔玩具,你個女學校是否又係做這些美勞呀?

複式洋房

Hello
我的小朋友是仔仔, 7月7日.
佢由03年8月就開始返學, 要適應半個月才開開心心上學去,
so far 佢唔算多病痛, 都幾好湊.

男爵府

2020勳章 畀面勳章

Hi!
我個都係女嚟!個年真係好多都生女呀!
我個女返學冇喊仲好鐘意返學o添!不過自從返咗學之後成日睇醫生,又係氣管炎,早排仲燒了六日,成日都返唔到學!
各位Auntie/Uncle請多多指教!

大宅

wylee 寫道:
點解你o禁細個就比個女學琴呢?
你個女學校是否又係做這些美勞呀?
你有冇想住生多個呀?

我個女係學緊柏斯的music for little mozarts, 佢果班係4個小朋友一齊上的,依家主要係學樂理,簡單的跟拍子按琴鍵,跳舞,唱歌等.父母要陪同上的,佢學得好開心架!
佢學校的美勞係用隻紙碟剪開兩邊做復活蛋再加隻雞仔係中間,用窩釘釘住接口位,打開隻蛋就見到隻雞仔的.幾得意呀.
我地兩公婆都無諗住再生了.

大宅

loklokma & Hoho,

Hello,好開心又見到多了兩位mami發言呀!可以講下你地的小寶貝有幾高呀?因為好多唔識我個女的人都話佢高,但我見佢d同學有一兩個細過佢又高過佢的.
一月份時學校幫佢量度過係99cm.比開學時高左2cm.

loklokma,
你囡囡幾多號出生的呀?

複式洋房

creamcream1101
剛好昨天學校量高與磅重(如果唔係我都唔知佢有幾重 )
105cm高 與 17kgs重 (因為我兩公婆都肥, 成日比人話我食埋呀仔個份 )

wylee
好羨慕你有兩個小朋友呀, 我覺得兩個一齊成長心智會好d, 不過我老公唔肯呀, 唉~~~~ :-(

大宅

Hello,我都好開心有新mami發言呀!大家可以交流o下!
我個女女都係105cm高但只有15kgs重,o的人見到佢都話佢廋,剛剛先睇完醫生,唉!成日都病,個醫生推薦左隻奶粉叫"保兒加營素",唯有試o下睇o下會唔會好o的啦!你o地小朋友食邊隻奶粉?

Hoho,
睇兩個都好辛苦,不過,好在個大女返學,叫做有o的時間睇住個細。個大女就好開心好鐘意,有妹妹同佢玩。o的人仲叫我追個仔呀!有兩已經心滿意足啦。

複式洋房

wylee

我個仔都係飲"保兒加營素"和"適體健","保兒加營素"呢隻係肥仔奶 (我個仔出世不足5磅, 一出世就飲"嬰兒加營素", 6個月後我驚佢太肥所以冇比佢飲轉雅培其他line)
兩隻佢都飲得幾好, (不過我自己覺得加營素甜d), so far佢由9月到現在都冇睇過醫生 (touch wood)

大宅

Hello,wylee & Hoho,

我個女食開適體健的,有時就朝早飲鮮奶,晚上飲適體健,一日最多兩杯.不過近日買左保兒加營素(因為買一送一,有送貨服務)遲d會試下.
你地的小朋友原來咁高架,檔我個女依家100cm高,都同佢地差5cm wor!不過佢係最重磅,因為有34磅,老師都話佢成日病,但都仲有咁上下肉地.
我個女夜晚未介片的(因為經常會賴,又唔肯起身),請問你地小朋友成功介夜片未呀?方法如何?請教請教!

大宅

Hello,

剛剛打電話去雅培問佢隻奶粉,佢就話送一罐保兒加營素奶粉比我,仲有送貨服務,佢o地o的服務都幾好呀!若買一送一,計起仲比其他奶粉平,希望個女適合食啦!
我個女兩歲左右就開始介尿片,同佢講多o的,去尿尿要出聲,賴尿就會比人笑,有時著左片,佢都會講話去小便,同佢講得多,慢慢就冇用片。夜晚睡前一定比佢去小便,仲會同佢講去小便一定要出聲,不過,佢有時唔舒服都會賴,但已經好小了!
佢知道會比人笑,佢就唔敢賴,有時佢冇賴到尿,就會贊下佢話叻,佢自己都開心o的,慢慢自自然就冇再賴尿。

大宅

wylee,

請問你打電話去雅培,佢會唔會問你是否會員先架?凈係問下野就送的話,仲低過我啦!我係因為雅培打電話問我食開邊隻,跟住就推薦保兒加營素比我,買一送一wor.咁就試下囉!
你打幾多號電話呀?我想叫個朋友打去取罐試下.

大宅

我打雅培個hotline問佢有冇sample取,我話醫生推薦,想拿幾包sample試下,佢就對下我o的會員資料,之後就話送一罐比我試下,你打電話去問下囉!
我個醫生都話同佢訂,可以買8罐大送6罐細,不過,雅培話買一送一,唔知會唔會買第一次先有得送,之後就冇,若冇買一送一,我都會同醫生訂,因點都平過市面。

複式洋房

wylee
o下, 買一送一咁平 ?-( , 如果飲得密就好抵, 不過我個仔最多一日飲一杯, (佢由細都飲好少奶, 最多都係6安, 唔知是否介左奶瓶關係, 現在更飲得少, 通常都是早上飲),

日片於1y9m 攪掂, 夜片(睡前擦牙和去尿尿, 半夜問佢要否尿尿, 大概一星期就睡到天光, 不過如果有食藥就最好叫醒佢尿尿如果唔係就好易失手)和奶瓶於2y9m攪掂 (佢由細都冇用奶咀, 所以介少樣, 但我朋友個仔現在3y5m仲用緊, 你地有冇好計呀

大宅

Hoho,

你個仔真係飲得好小喎!我個女早晚一支八安奶,佢而家仲用緊奶瓶飲奶,但奶咀就冇食,因佢由細到大都唔點食奶咀,好彩佢食唔食都冇所謂,所以一歲半左右就冇再比佢食.不過,食開就真係好難介,我都冇計好教你. :-|
我個女就唔係好喜歡擦牙,佢都係間中先擦,可能佢試過擦到嘔,所以怕o左擦,你有冇好計呀!

首頁

尾頁

跳至