產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

煲薑醋點煲係最好

煲薑醋點煲係最好

大宅

Re: 煲薑醋點煲係最好

helenmonmon 寫道:
煲薑醋點煲係最好

helenmonmon,

以下食譜只供參考,並非最好.

薑醋

材料:

大肉老薑或子薑
豬手或豬腳
雞蛋或咸蛋
甜醋
黑糯米醋
酸醋

製法:

1.大肉老薑要重手,多薑汁,用清水洗乾淨,吸乾水份,刮去薑皮,然後拍扁拍鬆,切成大塊厚件,然後放入鐵鑊內(不必加油)烘乾水份,要不斷反覆炒,以避免烘焦。待生薑乾水,薑面微轉黃色後,然後放入生油和幼鹽爆香。

2.將爆炒過的生薑放入瓦煲內,放入甜醋浸過生薑面3吋為準,開火煲至醋滾,然後用中慢火煲2小時,熄火前將煲蓋打開,以免倒汗水倒溜,便可原煲離火。翌日再煲十五分鐘,如是者煲約三星期,可添加醋。之後隔星期左右再煲滾一次。

3.豬腳(喜歡吃肉的,可以買豬手)請肉檔代燒毛,清潔趾位餘毛,刮去豬毛,用粗鹽擦淨,再用清水沖洗,預先斬件,放入滾水用少少鹽滾20分鐘出水去味,用凍水洗乾淨,再用布吸乾水分,放入鐵鑊內加適量生油爆香。

4.煲底放薑及醋、中間放豬腳、面放薑及醋,注滿8成滿,煲滾後用中慢火煲40分鐘,開蓋後才熄火,以免倒汗水倒溜,便可原煲離火。由於產後第十二天才可以進食肥膩食物,所以豬手或豬腳在產後第十二天之後才加入薑醋內比較好,豬手或豬腳應在食前一星期加入。每隔1個月再滾一次。

5.喜歡吃醋蛋的,可以先將雞蛋蒸熟去殼之後放入薑醋內,但是放雞蛋必須要在吃薑醋前早兩天才放,加入薑醋內滾10-15分鐘後離火,煲至金黃色即可,因為雞蛋白給醋浸得太硬,較難消化,反而無益。產婦吃有益,胃病人士則少吃為佳。

翻滾用中細火煲40分鐘,開鑊蓋後才熄火,以免倒汗水倒溜,放一會待煲身放涼至少少暖,用毛巾(兩摺)蓋住煲蓋放在陰涼地方(不要放在廚房)放四日,隔十日拿走毛巾再煲滾20分鐘(可添加醋),再隔十日煲最後一次。孕婦予生產後六日第七天後可吃薑醋。可保存6個月,每隔1個月再滾一次。

註:
送禮用可選擇用咸蛋、子薑。
咸蛋 ─ 咸蛋洽熟,連殼放入[不要濕超三天,醋會溶解殼變軟]
子薑 ─ 子薑幼嫩少根,較為爽甜,又不太辣,但薑皮無用。子薑放入已經煲好薑醋內煲1個鐘,翻煲二、三次便可進食。
產婦吃用薑醋與送禮薑醋分開煲煮,因攪動太多產婦吃了會尿風。產婦吃大肉老薑才有驅風功效。
細媽

複式洋房

evalauwm:
好詳細呀 :exclaim: THANK YOU :exclaim:

子爵府

噤點解D薑醋會發毛ge??
我飲左2碗就發左毛[email protected]@

複式洋房

因為你d薑無白鑊烘水
hi,你地好嗎? :-)

複式洋房

what is 白鑊烘水
該用戶已被刪除

複式洋房

evalauwm:
點解d薑係浮起,係不係浸耐d會浸

複式洋房

白鑊烘水o傘係燒熱個鑊,唔好下油,放d薑下鑊烘至微香
hi,你地好嗎? :-)

大宅

helenmonmon 寫道:
evalauwm:
點解d薑係浮起,係不係浸耐d會浸

helenmonmon,

d薑係浮起唔係問題,但係唔好放少左醋,唔係好易
細媽

大宅

thx~good receipt~~

複式洋房

evalauwm:
THANK YOU
:exclaim:

複式洋房

evalauwm:
真係沈耐d會沈.

複式洋房

HI EVERYBODY,

請問你地有冇聽過只落甜醋, 唔落黑糯米醋和酸醋會好食D 呢 ? 我預產期9/4月, 現在才煲薑醋會否遲呢 ? 聽人講三個月前最好, 係唔係 ?

別墅

用白鑊抄薑時 個鑊烘焦 D薑都未烘乾 好難喎
點算!

複式洋房

三個月前煲薑醋會太早啦 :exclaim: 3 WEEKS BEFORE LA

首頁

尾頁

跳至