嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

如果歲半bb唔食粥,不過食粉同食飯,有冇問題?其實bb適應左固體食物,係咪已經可以唔食粥?

as above

大宅

Re: 如果歲半bb唔食粥,不過食粉同食飯,有冇問題?其實bb適應左固體食物,係咪已經可以唔食粥?

I think the child likes or is ready for solid food doesn't mean that his digestive system is 100% ready for solid food. I think soften the rice a bit will be easier for him to digest.

別墅

Re: 如果歲半bb唔食粥,不過食粉同食飯,有冇問題?其實bb適應左固體食物,係咪已經可以唔食粥?

你覺得佢ok咪得羅! 我個囡囡1歲得2隻牙, 佢而家1日食2餐飯, 佢都無問題, 佢唔肯食粥你都無佢辦法, 唉....世界唔同左喇, 唔到你話比咩佢就食咩架喇. 其實健康院d姑娘都話要比多d固體食物佢地食, 如果唔係佢地大左會唔肯食固體食物架.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁咪好羅,我個仔點都唔肯食飯淨食粉同粥,我都想佢食飯.

大宅

請問飯仔d送點樣整呢﹖幾多飯先係一餐呢﹖

我個b而家一歲, 唔肯食粥, 鍾意食飯, 但係唔鍾意食送, 請指教﹗謝謝﹗

別墅

我個囡午餐會同我一齊食, 我通常都係蒸魚, 蒸菜, 佢都食到1碗架. 晚上我會比佢食雞或者豬肉, 我會用個煲仔來煲飯, 再放d肉在飯面蒸熟, 菜就會用個wok來蒸, 我覺得同用煲仔來蒸d肉會無咁'鞋'.

男爵府

臭豬豬 寫道:
我個囡午餐會同我一齊食, 我通常都係蒸魚, 蒸菜, 佢都食到1碗架. 晚上我會比佢食雞或者豬肉, 我會用個煲仔來煲飯, 再放d肉在飯面蒸熟, 菜就會用個wok來蒸, 我覺得同用煲仔來蒸d肉會無咁'鞋'.

想問下你囡囡一個食幾多餐奶?
食兩餐飯會唔會唔肯食奶?

禁止訪問

別墅

我個囡1日飲3餐奶, 每餐7安, 有時食完晚餐, 佢都心思思想飲奶, 咁我咪開3安比佢.

首頁

尾頁

跳至