跳至
[2004年或之前] 怎樣與奶奶相處

首頁

尾頁

侯爵府

怎樣與奶奶相處

請問各位與奶奶相處有冇問題?我就非常之憎佢,所以對我黎講,我就同佢極有問題,但係佢又要成日見霖霖,我都係叫老公幫我左避右避,真係到避無可避先去見,就黎新年,睇怕一定避唔開,但係我一見到佢就好

複式洋房

Re: 怎樣與奶奶相處

我同我老爺、奶奶一齊住,放產假時我地會為bb飲幾少o左奶,或遲o左比奶bb飲而有輕微爭吵,後來我就看開點,畢竟佢都係錫bb至咁緊張bb飲少o左奶 / 遲o左飲奶o者。

bb而家係奶奶湊,有時有o的o野"眼不見為乾淨"、"隻眼開隻眼閉",只要bb呢個時候(未需管教住)無病痛,我就連返工時間都唔會打電話check住,自己好過之餘,別人也感到舒服。

大宅

hehe.......好彩,我無同奶奶住,
BB都係我媽咪湊,
我一向同奶奶都係相敬如賓gar,
我自己媽咪同我湊B都會有幾句頂下,
不過好快就無事,
始終自己阿媽........... :-P
大家都係為阿B好,
你咁諗會好過D lor..........
佢都係咁湊大你老公gar mar.......

giy2000_hk,
我好同意你的講法:
“我就連返工時間都唔會打電話check住,自己好過之餘,別人也感到舒服。“
我都吾係成日打返屋企問住gar,
不過我媽咪會打比我等我放心D lor..........
唉!佢都好辛苦gar.......
半夜都要起身睇下我同BB gar.......

版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

~fion~:

無計O架啦, 唔鍾意O者但係新年一定要見O架嘛... 咪忍佢一次半次囉!! 而且過年大家都要周圍去拜年, 見得佢幾耐O丫!!

大宅

其實,我同奶奶都好似rabbit_chan2222咁講,大家相敬如賓gar.但最激氣係我大肚時,我奶奶應承幫我湊bb(個時佢湊緊我老公家姐個b,話到時叫佢家姐自己湊番).無幾耐佢家姐請左個印傭幫奶奶湊佢個b,咁個工人就mon-fri係我奶奶度,sat &sun就跟番佢家姐.個時我同老公都諗住同佢家姐夾份share個工人,但佢家姐係好奀尖既人,嫌個工人唔好,係我坐月時就炒左個工人.咁老爺同奶奶都叫佢諗清楚,因為我坐完月就要返工,到時就要凑我bb. 但佢家姐就一於炒左個工人,依家請個鐘點幫我奶奶湊佢個b,但個鐘點只係做mon-fri from10:30 to 5:30,如果我個b去埋奶奶度,奶奶話個段真空期can't take care 2 baby. but 個鐘點唔可以延長d時間.我最激氣就係佢家姐咁自私,霸住我奶奶,但我奶奶又由得佢,唔堅持叫番佢自己湊番,雖然係佢個女,咁我老公夠係佢個仔啦,兩個bb都係自己個孫,但竟可以唔理我個b,搞到我bb要去託兒所,我真係好嬲,所以我成日同老公講,無乜必要,我唔會同bb落去奶奶度食飯 :evil: :evil: :evil:
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

侯爵府

企鵝仔:
我同你就相反睇法,或者我由始至終都唔鍾意我奶奶,奶奶唔湊仲好,我而家都等緊姑奶結婚生BB後,若然姑奶比奶奶湊,咁可以分隔一下,似終佢都有BB湊緊,到時生多個佢湊唔到我第二個BB仲好,唔洗我講出面。但我覺得每次的想法,答案永遠是相反的。

大宅

fion,

我奶奶同你一樣, 佢覺得佢講既野係金句, 一定要聽. 我做既野佢就梗係覺得樣樣都唔o岩. 例如我用"咩"帶"咩"小b, 佢就話"用手抱咪得囉", 我話"用手抱會好累", 佢就話"點會累呀?", 我再話"係好累架", 佢又話"唔累". 大佬, 家下我既feeling 佢都要control 埋啦. :evil:

大宅

表明立場, 我唔方便响呢個題目發言, 費事老公睇到唔係幾好既.

大宅

pluie,
哈哈點解你奶奶講D野咁似我媽講的咁? :lol: :lol: :lol:
而我通常係"係好累架"之後我媽就會"......"(吾出聲) :-P
但如果換左係我奶奶就會"......"過多兩日再重新以上的對白的 :lol: :lol: :lol:

男爵府

[quote]
~fion~ 寫道:
請問各位與奶奶相處有冇問題?我就非常之憎佢,所以對我黎講,我就同佢極有問題,但係佢又要成日見霖霖,我都係叫老公幫我左避右避,真係到避無可避先去見,就黎新年,睇怕一定避唔開,但係我一見到佢就好

大宅

rabbit_chan2222,

嘩, 好彩我奶奶d 女未結婚, 如果唔係就嚇死我. ha ha.

我買 avent 果隻"sarb" 奶樽機, 佢又話"駛乜jack?". 佢叫我用煲黎"sarb" 喎. 我都費事同佢講咁多, 只係話"唔駛講啦, 已經買左". 咁佢先冇聲出.

我奶奶都會repeat 又repeat 一d 我唔聽佢講既野架. 例如佢成日叫我餵小b 飲水, 我話食人奶唔駛飲水, 跟著隔幾日就好似冇聽過我講咁, 又叫我餵佢飲水.

大宅

同同,

完全同我奶奶一樣呀. 佢又係唔比我小b 訓覺架. 佢勁過你奶奶, 佢要食飯都抱住我個b, 我覺得好危險同埋唔衛生, 有時d "送", d 湯都熱架嘛, 佢又話冇事, 佢仲緊張過我, etc.

複式洋房

其實我覺得每個老人家都有佢

大宅

我奶奶都好肉緊個b, 有次呀b唔知咩事喊得好犀利, 我老公抱住個b

大宅

room5674
我的做法都係同你的一樣lor....... :-P

侯爵府

入黎搭句咀唔介意嘛?

giy2000:
我同你個case好似
都係同老爺奶奶住
放產假時都有為左一d野有少少面左左
依家OK啦!因為佢對我個仔成日咁長,佢有時會唔講當佢食成點,訓成點,有冇扭計...etc...
所以有時都要扮下野tum下佢:你今日倦唔倦呀?亞仔有冇曳呀?...(其實都係想知亞仔當日點only!!)

我仲係學緊眼不見為乾淨呢個theory,不過一d都唔易
返工我都冇打電話返屋企,因為怕佢話我check住哂
我都係緊張啫,不過都忍到!

不過始終相見好同住難
如果唔同住conflict 會少好多!

你夜晚返到屋企,你老爺奶奶會唔會仲死命唔比番個B你呀?
我奶奶就成日入黎我房同亞仔unk gu gu,又話佢都唔眼訓,要同佢玩.
一轉頭我比個奶咀佢唔駛5mins就訓左喇!
成日都同我爭仔,呢樣係最討厭!
你都對左朝八晚八啦!我放工返黎都親子一下,你又要貢入黎,麻煩!!

侯爵府

Iss:
我老公都會上黎,不過我覺得比佢從呢個途徑知道個老婆咁唔開心,咁多lo so 又唔可姒開口,希望佢會幫自己出一出頭!!

男爵府

我都唔like我奶奶, 不過又唔係憎0個隻, 因為最大0既問題係佢唔聽人講, 有自己0既一套, 好似咁, bb條頸d摺位時時藏左d垃圾, 加上出汗流奶等, 梗係要幫佢清潔得好乾淨, 我都有同奶奶講過, but 佢當我耳邊風, 又賴bb唔肯俾人抹, 又話沖涼時抹唔到等等...攪到自從我返工到而家,除左星期六日我揍足就無事之外, 其餘時間bb條頸又紅晒又出晒粒粒, 又流血...我完全無晒符.
最慘佢仲要賴bb自己敏感, 大佬呀, 流血wor, 唔係小事囉, 我差d想喊呀.
結果上次我靜靜雞同我老爺投訴.我老爺即時無聲出, 不過都無辦法, 佢唔係時時上來我屋企.

侯爵府

pluie:
我奶奶同你相反,佢一聽到話買比BBo既野,就係咁話買啦買啦,我話屋企都有,佢話買多o的都唔怕,仲口口聲聲話最多咪我比錢,其實唔係話邊個比錢o既問題,我地係BB父母,都唔會計較,但屋企有就無謂買相同啦,最後唔買唔得,不過奶奶得把口,唔會比返錢我地架,仲要大大聲週圍同人講,"我買比BB,係咪好靚呢"。
我都有呢個經歷,有次我老公婆帶BB等奶奶放工,佢一見到就要我比佢抱,咁我話揹住BB,佢就話仲乜揹住佢呀!唔係黎比我抱咩,大佬呀!我咁遠帶BB黎比你見,唔揹點得呀!要抱都返到屋企先啦,屋企只不過係一街之隔之嘛。
我奶奶不論食飯或飲茶,佢寧願話飽食唔落或之前食o左野(其實佢係肚餓),都攬實BB唔放。

icoico:
我奶奶一見到我老公抱BB,會以9.9秒破世界紀錄時間去搶黎抱,仲話爸爸唔識抱,等(女麻)(女麻)抱喎!

kyleung & lss:
我老公知我上BK網傾計,不過佢唔會上黎架,有時我打緊字會就黎八下,不過我唔會比佢睇我講奶奶壞話o羅,而我亦會同佢講到明,我同你講你實唔鍾意,跟住又話我,咁上網係我發洩途徑之一,好過我屈係心到有’抑鬱病’,若然同老公嗌交,我係會用e-mail之類傾計,但一早講明當我地唔識咁傾,咁就當了我兩公婆另一種情趣。

侯爵府

其實我都比好多人幸運,至少唔洗同奶奶同住,仲要住到相隔又咁遠得咁遠,但又時返到去真係好難頂,雖然話頂多忍四五個鐘就走,但係已經足以另我好難受,時間過得好慢好慢。就連途中餵奶我會想盡辦法唔比佢餵,可能我自己自私,唔想佢同BB接近咁多,或許我真係要學習做’忍……者’。

首頁

尾頁

跳至