跳至

首頁

尾頁

子爵府

想請問香港普通話研習社科技創意小學好唔好....

校風如何? 小朋友品行好唔好?
英文程度係高/中/低?
老師有冇愛心?
小六派位如何?
以往有幾多%可以派到band 1英中?
因為咩原因會選呢間學校?

子爵府

有無科技家長可以話比我知呀
原帖由 yiubb 於 09-9-21 17:46 發表
想請問香港普通話研習社科技創意小學好唔好....

http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c校風如何? 小朋友品行好唔好?
英文程度係高/中/低?
老師http://ads.baby-kingd ...

子爵府

真係無科技家長呀...
原帖由 yiubb 於 09-9-22 10:02 發表
有無科技家長可以話比我知呀

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個囡讀緊, 小二開始分班, 工課 6-8 樣, 全普通話教學, 除英文科, 校風幾好, 英文科深唔深我唔識答因我冇比較第二間小學(大約中至高)

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 applefei 於 09-9-23 15:09 發表
我個囡讀緊, 小二開始分班, 工課 6-8 樣, 全普通話教學, 除英文科, 校風幾好, 英文科深唔深我唔識答因我冇比較第二間小學(大約中至高)

咁老師流失率高唔高,校長態度如何?有冇教學熱成?
功課要幾多時間可以完成?你囡囡讀幾多年班??
唔好意思,好多問題,因今年揀喇

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 applefei 於 09-9-23 15:09 發表

有一樣嘢我好想知, 用普通話教學....將來會唔會見字只識普通話讀音而唔識廣東話呢??
     [em:14: ]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好唔好我唔知, 我早幾年都有去參觀過佢學校既活動, 因為果時科小都係我target學校之一, 我果時有問過d小朋友, 有d話鍾意有d話唔鍾意, 通常讀得叻既, 係精英班既都會好鍾意間學校, 因為佢地會比較有自信, 相對, 曾經入過精英班或重未入過既小朋友既答案就唔係好正面.

自此之後, 我就唔太想揀精英際既學校, 我唔想自己小朋友無左自信或在太大壓力下成長.

原帖由 vvwinky 於 09-9-23 15:25 發表

有一樣嘢我好想知, 用普通話教學....將來會唔會見字只識普通話讀音而唔識廣東話呢??
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 子峰mama 於 09-9-23 03:19 PM 發表

咁老師流失率高唔高,校長態度如何?有冇教學熱成?
功課要幾多時間可以完成?你囡囡讀幾多年班??
唔好意思,好多問題,因今年揀喇

今年有1至2個唔係到, 但我唔知係唔係中 H1N1 , 因通告有講有3名老師及學生中了 H1N1, 我囡四年級了。
因我囡做功課慢, 要兩小時到。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 veroshea 於 09-9-23 03:54 PM 發表
好唔好我唔知, 我早幾年都有去參觀過佢學校既活動, 因為果時科小都係我target學校之一, 我果時有問過d小朋友, 有d話鍾意有d話唔鍾意, 通常讀得叻既, 係精英班既都會好鍾意間學校, 因為佢地會比較有自信, 相對, 曾經 ...

而家好多學校都分班了, 係精英班同普通班, 教科書一樣, 我個囡由一年級至三年級都係普通班, 今年四年級至入精英班, 之前二年級我想過同佢轉校因佢好似讀唔上, 但我囡唔肯轉, 佢話讀得好開心, 祇要小朋友盡力就 OK。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 vvwinky 於 09-9-23 03:25 PM 發表

唔會, 我同個囡默書同讀書都係用廣東話。

首頁

尾頁

跳至