產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

~~~呼籲孕婦切記勿飲孕婦奶粉~~~

各位孕婦會員,切記勿飲用孕婦奶粉,否則有九成機會患上妊娠糖尿,對大人及BB影響都很大,切記!

對孕婦影響:
1-增加妊娠期血壓高。
2-增加胎水過多。
3-容易細菌感染。
4-日後患上糖尿病的機會,引致腎臟、心臟和眼睛損壞。

對BB影響:
1-胎兒過重、生產困難,並加用儀器助產夾剖腹。
2-BB出生後的血糖會驟降,有生命危險。
3-BB出生後會出現黃疸病,導致腦部受損。
4-BB可能會有先天性缺陷,甚至胎死腹中。

這是由某公立醫院一個高級營養師開坐談會講“口既”,
信不信,各孕婦自行判斷吧!

在坐談會期間,很多有妊娠糖尿的孕婦都有飲孕婦奶粉,真無辜!

另有一位準媽媽,她由懷孕2個月飲到6個月,一日三杯唔記得邊隻媽媽奶粉,拷到有妊娠糖尿及BB有過大,現在醫院安排她打針控制,她不停哭,看到我都心痛!

goodluck

民房

Re: ~~~呼籲孕婦切記勿飲孕婦奶粉~~~

Thanks for your information!!
該用戶已被刪除

男爵府

一日三杯是否太多呢, 我記得大部份孕婦奶粉都是一日兩杯.

我懷孕之前兩個月及懷孕後首三個月都有飲(無雲呢

男爵府

kwok330,

係0咼, 見你今天才加入BK這個大家庭, 0吾記得歡迎你.

歡迎....歡迎...歡迎...

大宅

2020勳章 2019新春慶豚圓

嘩,是否係真?我有間中飲孕婦奶粉,之後驗咗有血糖過高,遲D飲糖水再抽血,如果係就要戒口啦!
該用戶已被刪除

伯爵府

2019新春慶豚圓

我睇廣華,姑娘話如果bb大少正常的話, 就不要飲媽媽奶粉, 因會導致bb過大, 好難生.

我一向亦有睇開私家, 佢話阿b大少正常, 而且我覺得媽媽奶粉好難飲, 所以我都係飲左兩三次就冇飲了.

^^^... ^^^

男爵府

所以飲食係要好睇個人情況.

子爵府

好媽媽勳章

我諗都係睇下個媽媽本身個體質係點...同埋個飲食係點...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

孕婦奶粉罐上通常建議媽媽每杯水落4-5殼奶粉,如果跟佢咁做,想唔變個波都幾難~
我駝bb時有飲孕婦奶粉,但每杯水只落2殼粉,我無任何懷孕期可能有的病,生o左bb到而家,我都只係減淨5磅左右。

複式洋房

我由一開始懷孕到現在都有飲孕婦奶,起初我都有見營養師,她叫我晚上飲一杯,現在我與bb健康、size都合標準,好正常,我諗看一個個孕婦的體質

大宅

我同giy2000_hk一樣, 每杯水只落2殼粉, 我試過跟奶粉罐上指示落4殼, 甜到嘔呀, 所以無再跟, 我駝住無乜點肥過, 生完都唔駛減, bb出世都係6磅幾, 唔太肥, 我生完都有飲埋剩左果d

大宅

kwok330~

好多謝你的提醒呀!

不過我睇完真係嚇一跳,因為完全冇諗過飲'孕婦奶粉'會有問題
我頭4個月飲過2罐'孕婦奶粉'(我怕D味太濃,所以落奶粉份量都會少DD) 跟住29週去照4D,醫生話BB size細左個幾星期(頭圍&腳長) 肚圍就適中,但我怕自己飲得多會好肥,又想BB白D,所以後來就轉飲高鈣低脂鮮奶
直到上星期,我又買左另一牌子的'孕婦奶粉'飲,今次尼隻仲甜,所以我落既份量更少,而且只係一日一杯. 我諗唔會有事卦? ?-( 你講既可能係個別例子o者!個個人体質都唔同架嘛! 不過我都會留意下有冇糖尿同你提過既其他問題,Thanks! :wink:

大宅

我頭3個月又有飲呀,
跟住都係飲番高鈣低脂鮮奶呀 :wink:

洋房

其實每一個媽媽的身體體質都唔同•又唔可以話全因孕婦奶粉的問題!
我自己本人都有飲,我又無你以上所講的問題出現喎!
相反我覺得對bb有好大幫助喎!我亞b出世d骨好結實嫁•
我亞b出世好大隻(4.5kg)嫁,但我同bb身體一d事都無喎!
我亞b係12月24日出世! 佢出世重9磅9呀!所以我要開刀生! ;-) bb有個網站嫁!想知9磅9係咩身形就去睇睇啦! ;-) http://hk.geocities.com/cyb12242004/index.htm

侯爵府

開得淡淡地咁飲應該唔怕卦?

複式洋房

開得咁淡都無

男爵府

2019新春慶豚圓

我在10週驗到有大肚糖尿時要見醫院個營養師, 她說如要飲孕婦奶粉只可飲安滿, 而且只可以3匙開奶。她說其他牌子都太甜喎。

大宅

KKM 寫道:
我在10週驗到有大肚糖尿時要見醫院個營養師, 她說如要飲孕婦奶粉只可飲安滿, 而且只可以3匙開奶。她說其他牌子都太甜喎。

我由4個月開始每日都飲一杯安滿, 都係3匙開奶, 依家就尼生啦. 都無糖尿喎.

首頁

尾頁

跳至