論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有d 長, 好嬲呀....如上, 俾我發現昨晚又係咁, 已有前科, 上次(11:xxpm)我亦已即時"的"佢出廳"炳"佢, (因佢和細囡同房, 2歲, 她已入睡, ), 上次已叫如要講就去kitchen 講, 唔好對住阿囡, 有幅射之類, 如再發現有下次, 我會take action.

我係全職mami, 佢在我家做了3年, 細囡佢一手湊大, 佢湊2個, 家姐k3, 多數不用prepare dinner for me & sir, 清潔一般, 只係講電話真係佢地死症. 佢日間講幾耐我都不知啦,(家姐話佢經常講電話).

佢係咪當我冇到? 你地會點做? 本人覺得warning letter 冇乜用.

複式洋房

我個仲衰呀, 有時傾到3am4am,雖然佢唔係同我個女一間房,但係咁,日抖邊有精神照顧我個女 ????? 我而家唔比佢日抖講, 我要佢off mobile, 我會打佢個mobile check, 如果係通 (即是冇off mobile), 我話會沒收佢個mobile(日抖) ....

佢而家日抖冇講, 改行三更半夜講, 你地話c唔c呀 !!!!!!

男爵府

我已叫佢日間off mobile 啦, 佢一樣照開住, 而家我唸住咁......今晚叫佢放個mobile 在廳, 起碼夜晚可以control 先, 日間佢要講我真係control 唔到

原帖由 winnie_ng131 於 09-9-23 11:45 發表
我個仲衰呀, 有時傾到3am4am,雖然佢唔係同我個女一間房,但係咁,日抖邊有精神照顧我個女 ????? 我而家唔比佢日抖講, 我要佢off mobile, 我會打佢個mobile check, 如果係通 (即是冇off mobile), 我話會沒收佢個mobile( ...

大宅

佢地幾個電話, 就算收左佢張sim card都冇用.
我個已前有2個電話4張sim card.而家佢將個電話加密碼. 等您check 唔到佢d call.

別墅

你有冇CAM呀?一係叫佢放電話係CAM見到既地方囉,不過如果佢有幾個電話就冇用,我個個2點幾都係咁傾,我叫佢好早D訓佢即刻唔出聲(傾緊電話喎), 不過我都由佢啦,
總之唔好唔知醒就得!唔知醒就死!

子爵府

我家公主都係咁, 講到三更半夜.
沒收佢電話唔治標唔治本, 因為佢有第二個.

男爵府

多謝大家意見.

我冇instal web cam.  佢好似得1個手機.

你地會否頂佢唔住呢樣野, 而FIRE 佢? 我驚 risk 好大?

另外, 一個都幾重要是....我細囡個頭仔=頭圍係好細的, 我都好驚MOBILE 會好影響佢.

原帖由 ChuChu0808 於 09-9-23 13:52 發表
我家公主都係咁, 講到三更半夜.
沒收佢電話唔治標唔治本, 因為佢有第二個.

別墅

你個case就麻煩d,因為囡囡一齊訓
如果我就唔會,因為佢冇影響到工作表現
姐係無好累無唔精神咁, 如果佢影響到而話聽都唔改,就可能會啦!
而你可以試下比warning佢ge,佢可能當你既take action係講下, 如果再係囡囡隔離傾就可能要炒啦!因為好影響小朋友腦部發育..

伯爵府

好媽媽勳章

如果真係傾到當你無到我就會抄佢

男爵府

最主要這point, 我同agent 說時, 他的反應是那有咁嚴重?印姐明天去agent處傾計..等agent 審下佢先.

當我今晚在agent complain 時, 我C6全程(15 MINS) 啞一樣, 冇講過一句說話, 佢好似在睇野咁, 重要坐係BEHIND ME 之SOFA, 真係好係炳佢一鑊.

原帖由 005500 於 09-9-23 17:56 發表
因為好影響小朋友腦部發育..

大宅

呢d係死症, 講真, 真係冇得醫, 你日日要好似秘密警察去裝住佢,身心都疲累, 唯有係唔續約or 炒鬼左佢
我第一個pk工人, 佢同我阿女訓子父母床tim呀
唔單只晚晚勁send sms, 偷偷地打電話,
衰到將個電話放係我個女個訓果張床PILLOW頭下面果個櫃桐差電, 我個女就日日訓係佢電話上面仲要係24小時開住, 話完一次, 過冇耐又偷偷再黎過, 叫極唔好晚晚係我阿女旁邊偷講電話OR SMS, 每隔一兩星期又要捉一捉, 每次都好嬲嬲到爆, 你越捉佢,越同佢講叫佢唔好,佢就覺得好似越刺激越想做, 最後出埋警告, 同佢講下次有ACTION, 真係再有既時候, 咁點丫,係唔係做得出即炒, 最後過一排又係再黎, D 衰妹佢有呢個習慣同性格就好似有部份男人天生性格鐘意溝女一樣, 改唔到, 只可以踢佢出局OR忍佢地, 你睇下你揀邊樣.

大宅

原帖由 hkrosetw 於 09-9-24 02:51 發表
呢d係死症, 講真, 真係冇得醫, 你日日要好似秘密警察去裝住佢,身心都疲累, 唯有係唔續約or 炒鬼左佢
我第一個pk工人, 佢同我阿女訓子父母床tim呀
唔單只晚晚勁send sms, 偷偷地打電話,
衰到將個電話放係我個女個訓 ...

成日要check真係好煩喎,同小朋友瞓好心就唔好講電話啦 我工人一到步已經講明唔可以用電話啦,點知佢話佢lonely,我話要睇住bb唔可以用,只可以off duty 用一陣&唔可以影響睡眠。so far 差唔多2個月佢仲未試過在我面前用電話。其實佢地擺到明唔驚鬧,試下咁得唔得呢?
1. 一見佢傾就叫佢出廳睇住佢傾,唔出聲全程黑面望住佢傾,俾d 無形壓力佢,見一次捉一次!最好捉得密d。

2. 如同小朋友同房,警告無效就買張摺床(要無咁舒服既)叫佢瞓廳/廚房,或叫佢入廁所傾,其間不時烤門去廁所,不過太太就要辛苦d。

3. 叫佢以後用親電話寫底張list度,月尾叫佢自己簽返,佢唔肯mark 你幫佢mark,當然佢可以話係你迫佢簽,所以,每見一次就用相機(要有日期時間)影底佢,幫佢做個file 係専講電話既,俾佢睇佢自己有几過份,炒佢都有証據。

男爵府

Thank you for your advise.

4個月前, 11:30pm在房傾, 已俾我捉過佢一次, 出廳炳了一鑊, 炳炳下佢居然….fing fing, 眼斬斬, 雙手住個頭, 然後踎低 (好似做戲咁…haha)…我緊係話知佢啦.

都係叫要講電話, 唔該你以後在kitchen ….等等對佢黎講, 原來都係廢話

既然佢連咁simple 的order 都唔跟, 好唔好換工人?

原帖由 BKVIP 於 09-9-24 11:00 發表

成日要check真係好煩喎,同小朋友瞓好心就唔好講電話啦 我工人一到步已經講明唔可以用電話啦,點知佢話佢lonely,我話要睇住bb唔可以用,只可以off duty 用一陣&唔可以影響睡眠。so far 差唔多2個月佢仲未試過在我 ...

大宅

原帖由 Lovelycat 於 09-9-24 11:31 發表
Thank you for your advise.

約4個月前, 佢11:30pm在房傾, 已俾我捉過佢一次, 即”的”出廳炳了一鑊, 炳炳下…佢居然….頭fing fing, 眼斬斬, 雙手”禁”住個頭, 然後踎低 (好似做戲咁…haha)…我緊係話知佢啦.

...

佢睇黎無得救,係我會炒,我接受唔到個工人日講夜講。

首頁

尾頁

跳至