意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 4|主題: 126893

衰agent不肯俾番passport

洋房

國民生產總值:360

衰agent不肯俾番passport

我已經問咗兩個星期,日日都話唔得閒,今天終於發爛,問我係咪唔想再搵佢到做續約,佢話要叫工人自己來取回,不可以給我,又話要簽文件表示以後各不相干,幾絕呀, 真正係反轉豬肚......

別墅

國民生產總值:715

Re: 衰agent不肯俾番passport

This is really a bad agent!!! They don't have the right to hold the passport of your maid as it is your maid's personal belonging.
Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

子爵府

國民生產總值:10483

我個agent 一樣係咁衰, 佢已經唔係第一次係咁, 之前我印印個passport 到期, 問佢
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

國民生產總值:1479

點解你地D agent 會係甘?? 我個印印依家新黎一個月都未有(19/1/05到港), 佢要還7個月錢每月$3000, 但係佢本passport o係我度keep住! 因agent話唔keep所以咪我keep囉!

子爵府

國民生產總值:12401

如果個agent 唔肯交回passport,可以"大"佢地,話你要報警。
佢地keep 住passport,應該是刑事的。
同埋可以找印尼領事館,投訴agent 取去印印passport。
搞大佢,個agent 唔敢唔俾返印印的。
亦可以報警。
試過有agent 因keep 左印印passport被警方從agency 搜出,斷正,要坐監一段時間。(期間個agent重要話俾人聽,佢去了美國遊玩/探親!)
但當然,也要印印+僱主不怕事,不怕麻煩。
最好,是印印上工後約3-4月,還清agent欠債(eg agency fee),由僱主出面幫忙取回。最多叫印印簽封信,話係佢自願委託僱主幫佢keep 好passport 以免遺失。咁僱主才可以keep 住印印passport 而不違法,但又防止印印出去借$。

當然agent亦明知:
1。各位僱主會飛甩佢去自行續約。
2。在hk,任何人keep住他人的証件,屬違法。

所以agent通常不會keep d passports 在同一office 內,而是另有收藏地點。

我知道有個case,是印印明天要完約飛走,今天提早一天上午去hk side agent 處交了hk$1000"取回passport費",下午才能在kln side 某街上約定地點,從agent d staff 手上取回passport,才能明天一早飛走。

民房

國民生產總值:9

樂意僱傭在士丹利街一樣咁衰, 那個口水林太會話你冇資格請工人

子爵府

國民生產總值:12401

leungpau,

要叫工人自己來取回,不可以給我 -
個agent會乘機"chok"個印印,問佢是否自行續約。
所以[size=large]必定要僱主本人(或知情而夠膽識的親友),陪印印[size=large]一同上去找agent,並和印印寸步不離。

簽文件表示以後各不相干
- 既然要和印印續約,個印印應該做得不錯。簽文件表示僱主和agent以後各不相干,也沒有甚麼大不了。
如果個印印做得好,根本僱主不用找agent做任何事。

大宅

國民生產總值:1933

係囉!!點解個agent咁衰,我兩個工人都是同一間agent請。問agent要回passport都很順利。。。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.