意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 21|主題: 38836

如果無得生,會吾會覺得好無面呀

男爵府

國民生產總值:5232

2018勳章

如果無得生,會吾會覺得好無面呀

我努左5年都未有BB,心灰意冷,我老公話無所謂,有無BB都吾系好重要,結婚吾一定要生BB啫,如果你想,不如領養算啦,但我過吾到自已個關,怕比人話無得生,由其我奶奶,同埋老公D姨媽親戚,所以我只敢透過某慈善機構助養了4個小朋友,過了不久我終於有左,我奶奶高興到嘔,但吾好彩過吾到6W就小產左,我奶奶勁吾HAPPY,但無辦法啦,有時D野系天注定的,可能好心有好報,同年11月我再有左,經過作少產,血糖高,血壓偏高,加上作早產,我囡囡終於有驚無險足40W出世,所以囡囡系我命根,為左佢我比埋條命佢都得,所以如果我有能力,我會助養更多小朋友,因我相信善有善報 :lol:
[em:3 :]

男爵府

國民生產總值:7751

畀面勳章

Re: 如果無得生,會吾會覺得好無面呀

生bb都要講"緣"ga

複式洋房

國民生產總值:312

恭喜您有了個可愛bb,和老公一起適心培養她吧,知你好緊囡囡,但不要給予過量壓力給她/你自己,條成長路好長呢. 都係人地果句:生唔辛苦(都超痛)養先辛苦 努力呀!

My baby girl borned in QE on 18-Jan-05. Weight 2.92kg.

別墅

國民生產總值:715

Yes, that is true! Take it easy!

monchan 寫道:
生bb都要講"緣"ga

Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

伯爵府

國民生產總值:18444

to 蟲蟲豬,

要用心湊大及教導你的囡囡呀,尤其是你經過左那麼多!

在我角度來看,不要太過介意別人的眼光及說話,我認為最重要的是雙方的想法,若給自己太大的壓力,會很辛苦的!尤記得在我未結婚前我很害怕生孩子,因為實在忍受不了那十級痛苦,所以我希望結婚後能夠領養一個孩子,但我先生又不喜歡,始終是中國人的思想,而且我奶奶都希望我們都生一個(囡�仔都好啦)!

我有個舅父,現在已差不多60歲了,結了婚都有30年以上,都沒有孩子,我相信他們都很想有自己的骨肉,所以我們在我們還小的時候,舅父舅母都很喜歡帶著我們四圍去玩,不過,聽我媽媽說是舅母的問題,我諗這是他們的遺憾吧!而且我舅父是上海人,舅母是台灣人,我又不覺得他們好無面喎!

我有個朋友,結左婚差不多5年,到現在還沒有小孩子,有些遲結婚的朋友,都已經生了,我看著他們都很希望有bb,但做過晒任何的檢查都說一切正常,我相信他們都很努力,可惜的就是他們倆公婆都很忙,那有時間去輕輕鬆鬆的去製造小生命呢!到了現在,他們已去到一個順其自然的態度,所以命裡有時終須有,命裡無時莫強求!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

水晶宮

國民生產總值:50565

2018復活節勳章 2018勳章

哈哈~咁咪好囉! 你終於得償所願~! 仲有唔夠半小時就雞年了,在此祝你與囡囡、老公永遠健康、快樂,一家樂也融融!

其實就算真係無得生,也不會覺得「無面」! 呢D野唔係自己想控制就控制得了~ 沒有孩子,不是自己的過錯,怎可能算是「無面」呢?! 反而,可能會覺得有些遺憾吧! 不過,如果無得生,想開一點,沒有孩子,也不代表什麼,現在那麼多天災人禍。有孩子有有孩子的樂趣,沒孩子也有沒孩子的好。隨遇而安吧!
Childhood is journey, not a race.

大宅

國民生產總值:4323

@[email protected] 命裡有時終需有, 命裡無時莫強求!! 凡事隨緣吧! ^^

禁止訪問

國民生產總值:1871

禁止訪問

國民生產總值:4610

大宅

國民生產總值:1763

蟲蟲豬:無得生好無面咩?
lee d野整定呀,唔係你想有就有呀
(除原)呀

男爵府

國民生產總值:6259

我覺得無錢無面d囉.

子爵府

國民生產總值:11986

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
monalam 寫道:
我覺得無錢無面d囉.

複式洋房

國民生產總值:230

ivy :-x         耶穌愛您

別墅

國民生產總值:867

恭喜恭喜 :mrgreen: :mrgreen:

禁止訪問

國民生產總值:81485

禁止訪問

國民生產總值:2762

別墅

國民生產總值:722

EVA222 寫道:
而家唔係我亞媽年代,唔係個個恨生仔,教得唔好反為無面就真.

agree

複式洋房

國民生產總值:369

蟲蟲豬,
咁你會唔會再生多個呀?
:-D :-P :-o

珍珠宮

國民生產總值:34425

好媽媽勳章 醒目開學勳章

蟲蟲豬,恭喜晒你呀,真係善有善報架。
同埋,一d都唔冇面。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.