自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

(明報)2009年9月26日 星期六 05:10
【明報專訊】當今兒童的人權意識不能少覷。一名母親昨日因不滿8歲兒子做功課時態度欠認真,罰打手掌一下以示懲戒,詎料男童竟報警舉報母親,警員聞訊恐有虐兒案發生,即趕往調查,發現無人受傷,調查後列作「爭執」處理,無拘捕任何人。

警列「爭執」 無人被捕

惹起虐兒驚魂的男童姓張(8歲),與父母同住葵涌 村百葵樓,街坊形容張童活潑好動,他在事件中並無明顯傷痕,事後如常上學。

其姓洪母親(35歲)事後若無其事在家上網,被問及「打仔」事故時,她無奈說:「因為佢(兒子)做功課好唔認真,我只是打一下手板。」其後便不願多談。

事發於昨日早上10時許,當時母親在家督促兒子做功課,疑兒子不專心,母子爭執,張母一怒之下打了兒子手掌一下,未幾兒子執起電話報案,聲稱「擔心再被人打」。警員聞訊大為緊張,立即趕抵現場,發現只是母親「教仔」打手掌懲戒,認為無刑事成分,警誡母親後收隊離開。

父母憂子女「權力過大」

明愛向晴軒 督導主任郭志英表示,事件顯示小朋友自我保護意識日漸增加,是當局宣傳及教育下的成果,也理解家長會擔心小朋友「權力過大」,會面對難以管教的問題。她認為事件中的男童並非真的想母親被捕,因為小朋友不懂分析行為的輕重及報案的後果,思想較直接,只知被打就要舉報。

溝通較責罵有效

郭姑娘認為,家長管教子女的方法才是問題癥結,應盡量避免體罰,要謹記「求學不是求分數」,子女可能一時失手,應予以諒解。若感到嬲怒則必須控制情緒,冷靜指出子女不對的行為後,嘗試了解其難處,如「上課是否聽不明」或「精神是否欠佳」等,並協助子女解決問題,強調「溝通始終較責罵有效」。

現在的父母教子女, 可能會被子女舉報

珍珠宮

都唔知點樣做父母好,打一下手板都報警 mouth:

雖然我唔讚同體罰,但父母都要有威嚴!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我都係

原帖由 maxisau 於 09-9-26 08:40 發表
(明報)2009年9月26日 星期六 05:10
【明報專訊】當今兒童的人權意識不能少覷。一名母親昨日因不滿8歲兒子做功課時態度欠認真,罰打手掌一下以示懲戒,詎料男童竟報警舉報母親,警員聞訊恐有虐兒案發生,即趕往調查,發現無人受 ...

生日月, 開心過

複式洋房

打一下手板都要報警

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

打一下手板就報警?!

大宅

現在d細路真難教

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

侯爵府

畀面勳章

唔係嘛.... 8歲人仔走去報警拉自己阿媽?

大宅

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我囡日日都被我打patpat, 我都要洗定個patpat等坐監~~

子爵府

好媽媽勳章

以前比老豆由廚房打到出廳再打入房...都唔會覺得自己老豆有問題...現家d教育下下講人權,睇自己對仔女d野又話犯左c人權...多得d人成日講愛的教育

大宅

根本就係而家d 報紙雜誌成日將呢d 事化大, 令到 d 小朋友有樣學樣 ...

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

死啦,我都有打囝囝,好驚佢會報警拉我呀.....

唉......而家D小朋友......

唉......當小朋友長大時,有時發生時,又話屋企人點教架.....又扯父母落水.....

當你要教時,D乜專家乜教育家"就呢就路",到頭來,只有苦了父母.....

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我有時都要打囡囡,其實自己好心痛
知足常樂 自得其樂 苦中作樂

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

If he was my son he would be grounded. No TV No Snacks No recreational activities.

報警吖拿!:;pppp:

大宅

mouth:

大宅

系我就打死佢先算, 少生個LOR

大宅

原帖由 高達媽 於 09-9-26 12:44 發表
系我就打死佢先算, 少生個LOR

水晶宮

好媽媽勳章

...........冇野好講.....

我仍會堅持適當的體罰...當你每日都講、傾、氹幾十次(x2)佢地都仲係咁.然後2個仲要再互相學習d曳野時,再發揚光大幾十倍....真係佛都有火..幾高eq都冇晒

政府既然成日呼籲唔好體罰要同小朋友傾多d,不如諗下點養去幫下我地d家長去處理小朋友o既問題.....
依家d小朋友真係越來越惡,黎來越無大無細,越來越難教.

如果比我再揀,我真係可能唔會生...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至