意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77650

有冇人知bb病左, 食完西藥後勁出淡汗, 點解?

大宅

國民生產總值:2918

有冇人知bb病左, 食完西藥後勁出淡汗, 點解?

我朋友個女傷風感冒, 成完西藥後就勁出淡汗, 有冇人知點解會咁? 同埋有冇咩方法可以唔好出咁多淡汗?

大宅

國民生產總值:4929

Re: 有冇人知bb病左, 食完西藥後勁出淡汗, 點解?

係唔係d藥勁得滯呀?

侯爵府

國民生產總值:24623

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔都係咁d人話西藥''散''所以勁流淡汗.
我無理佢只係同佢不停吹頭同換衫,好得7788就煲d啱飲嘅湯比佢.

等待驗證會員

國民生產總值:27318

我亞仔都成日出汗.... 有無解救方法??

大宅

國民生產總值:4169

西藥係勁d架, 副作用係會食完藥後勁出淡汗, 如果好犀利, 就要同醫生講, 可否換另外無咁勁的藥, 因為都幾"散", 唔係個個bb/細路頂得順架!

別墅

國民生產總值:854

garytai 寫道:
我朋友個女傷風感冒, 成完西藥後就勁出淡汗, 有冇人知點解會咁? 同埋有冇咩方法可以唔好出咁多淡汗?

你bb是否有食咳水呀?之前我亞囡都是禁,之後問e生,他說因為有些咳水有舒緩氣管功效,但side effect是出汗,冇得避免只可轉一些沒禁勁,但一樣會出汗。之後轉了真的好了好多,而且你可幫bb背部攝條紗巾,個多鐘便換便可不用換衫了

禁止訪問

國民生產總值:3556

別墅

國民生產總值:854

lyf 寫道:
我個囝感冒時食鼻水葯都會出汗,但係佢食左一日葯後,好D...佢再食就唔會再出汗啦!

唔好食咳葯水,因為有嗎啡,好似慢性毒葯咁.BB唔食得!

lyf:

大獲!!!!我亞囡次次都為了咳去睇e生,那麼吾飲咳葯水可有何方法e好呢??? ?-( :cry:

別墅

國民生產總值:648

你話唔好食咳藥水,係咪唔好自己在藥房買咳藥水食?咁醫生開果d咳藥水又有無嗎啡架?好驚呀
lyf 寫道:
我個囝感冒時食鼻水葯都會出汗,但係佢食左一日葯後,好D...佢再食就唔會再出汗啦!

別墅

國民生產總值:859

我都好驚呀~~唔係嘛~~
蘋果媽咪 寫道:
你話唔好食咳藥水,係咪唔好自己在藥房買咳藥水食?咁醫生開果d咳藥水又有無嗎啡架?好驚呀
[quote]
lyf 寫道:

[/quote] :-| :-|
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD2/42177/s180/42177.1797364.83951.jpg[/img]

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.