意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 36|主題: 133510

請問點樣浸金桔呢?

大宅

國民生產總值:3613

好媽媽勳章

請問點樣浸金桔呢?

各位媽咪, 我知金桔對喉嚨十分好的, 請問應該點去浸呢?

大宅

國民生產總值:1099

Re: 請問點樣浸金桔呢?

我以前見過朋友整,妳可參考.
先將桔抹淨,(記住桔''定''唔可有整爛,原整粒)
吹乾水份,用一個大波''離''兜,乾身既,
低一層粗鹽,跟住一層桔,再鋪一層粗鹽,
如此類推,到最頂鋪多D鹽o係面,令實蓋,密封,
放一段日子鹽蓉晒,變黑,就ok,當然放得越耐
效用好D.
大個仔啦~~~

男爵府

國民生產總值:6259

人地教我, 方法如下 : 先洗乾淨金桔, 再蒸佢20分鐘, 涼乾佢, 樽底先放一層粗鹽, 再放金桔.又放一層粗鹽, 又放金桔, 如是這做. 我都係咁浸架. 日子耐左, d金桔會出水, 同埋變色, 浸得愈耐愈好架.

男爵府

國民生產總值:5935

2019勳章

今年太多農藥 - 小心浸金桔!

http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

珍珠宮

國民生產總值:33323

好媽媽勳章

NICK媽 寫道:
我以前見過朋友整,妳可參考.
先將桔抹淨,(記住桔''定''唔可有整爛,原整粒)
吹乾水份,用一個大波''離''兜,乾身既,
低一層粗鹽,跟住一層桔,再鋪一層粗鹽,
如此類推,到最頂鋪多D鹽o係面,令實蓋,密封,
放一段日子鹽蓉晒,變黑,就ok,當然放得越耐
效用好D.

我用最大的好立克樽

男爵府

國民生產總值:7157

去年都有浸,今年唔浸,驚了那些農藥!

別墅

國民生產總值:932

我去年浸了至今, 但重有的金桔還未變黑, 的鹽重有半樽未溶解晒. ?-(

珍珠宮

國民生產總值:33323

好媽媽勳章

Ho_Ho_ma 寫道:
我去年浸了至今, 但重有的金桔還未變黑, 的鹽重有半樽未溶解晒. ?-(

我浸左兩年,都未溶晒呀,仲有半樽,係半樽水度果d就變晒色,真係西利呀d salt,可以保存到d金桔咁耐

伯爵府

國民生產總值:18232

好媽媽勳章 畀面勳章

我係十年前浸過一樽,我飲過一次咋,但好多人都話今年紅火蟻事件,太勁農藥,各位都係小心d好.

珍珠宮

國民生產總值:42613

醒目開學勳章 畀面勳章

鹹柑桔 [轉貼]
材料:柑桔約兩斤 粗鹽約 5 斤
製法:把柑桔清洗乾淨抹乾水份,排放在大碟上,放入鑊中以大火蒸 5 分鐘,取出隔去水份靜置待完全涼透,把玻璃瓶抹乾先放下一層粗鹽,再排放一層柑桔,再加一層粗鹽至完全覆蓋著柑桔,重複以上步驟至整瓶盛滿,封密瓶蓋並加上日期標籤,放置於陰涼位置,儲存日子越久其功效越好。

男爵府

國民生產總值:5183

我想問用金吉定用四貴吉呀.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.