跳至

首頁

尾頁

大宅

10月開始好多幼稚園接受報名啦, 你哋有咩planning 呀, 分享吓, 好嗎?

另外, open day會去邊間呢?

男爵府

hi joan,

我宜家唸住報屯門3間, 元朗1間, 九龍塘1間(呢間純粹報黎睇下人地既interview係點, 當玩下...), 不過5間都好多人揀, 真係好怕最後無一間收呢~

屯門 : st peter, 2間po leung
元朗 : 真光
kln tong : kv

大宅

[真係好怕最後無一間收呢]
唔會吓嘛!

我會報:
1. 屯門: 保記田家炳, 梁李秀茹, 加州天地
2. 深水埗: 崇真(好似你一樣, 都係玩吓)
加州實收, 因為唔係咁多人報!

原帖由 gigayan 於 09-9-28 12:17 發表
hi joan,

我宜家唸住報屯門3間, 元朗1間, 九龍塘1間(呢間純粹報黎睇下人地既interview係點, 當玩下...), 不過5間都好多人揀, 真係好怕最後無一間收呢~

屯門 : st peter, 2間po leung
元朗 : 真光
kln tong : kv ...

男爵府

原帖由 joantsang 於 09-9-28 13:58 發表
[真係好怕最後無一間收呢]
唔會吓嘛!

我會報:
1. 屯門: 保記田家炳, 梁李秀茹, 加州天地
2. 深水埗: 崇真(好似你一樣, 都係玩吓)
加州實收, 因為唔係咁多人報!

...

好難講...... 07太多bb豬喇........ 而且我考個d好似都多人考, 面試又要睇佢合唔合作, 太多因素喇........

加州天地同你仔仔宜家個間我覺得都有d似, 有無考慮原校升呢??

大宅

有諗過, 如果讀落去囝囝好鐘意呢間就原校升啦, 宜家未知, 所以要觀察多一段時間
因為加州天地近我d, 加埋其他因素, 所以考慮佢囉

原帖由 gigayan 於 09-9-28 14:36 發表

好難講...... 07太多bb豬喇........ 而且我考個d好似都多人考, 面試又要睇佢合唔合作, 太多因素喇........

加州天地同你仔仔宜家個間我覺得都有d似, 有無考慮原校升呢?? ...

複式洋房

[quote]原帖由 joantsang 於 09-9-28 15:05 發表
有諗過, 如果讀落去囝囝好鐘意呢間就原校升啦, 宜家未知, 所以要觀察多一段時間
因為加州天地近我d, 加埋其他因素, 所以考慮佢囉

Hi! 各位07mami,

我個豬仔係細仔,唔多識講嘢! 聽聞細仔報KI無咁着數?! &想問你哋使唔使INTERVIEW? 如果要INTERVIEW, 會點既方式?

大宅

原帖由 armstrongson 於 09-9-29 16:23 發表
[quote]原帖由 joantsang 於 09-9-28 15:05 發表
因為加州天地近我d, 加埋其 ...

hi, 我果個係超細仔(12月), 今個月頭interview珈琳(佢唔係我心儀果間, 不過想試下阿仔).
果日老師主要同我傾下阿仔嘅日常生活, 又問下介片未, 識講野未, 等等 (呢兩樣阿仔都未得). 之後就睇下阿仔玩玩具, 識唔識疊積木等(呢d無問題). 後來老師叫我個仔俾件佢玩緊嘅玩具佢, 阿仔無睬老師, 佢有佢玩, 老師就攞左佢手上件玩具, 話同佢交換另一件, 阿仔當堂大喊, 又掃哂d玩具落地...... 最後老師話阿仔未識講野, 所以要1個月後再2nd interview.

你地點睇? 係咪間間都係咁試小朋友? 如果係阿仔今年都好難報到幼稚園...

大宅

我個仔之前報過五間nursery, 大概都係咁, 主要問吓日常生活. 自理能力. 表達能力同手肌, 我覺得生活習慣. 自理能力. 表達能力都唔係最重要, 呢d到時學校自然會訓練佢哋, 最緊要係面試時唔好發脾氣同喊, 或者搶玩具呢d比較野蠻o既行為
catmame, 我個仔都係未戒片, 但都有四間收咗佢, 唔洗擔心, 橫掂呢間都唔係你心儀o既學校, 當攞經驗囉, 呢排喺屋企多d訓練佢啦!

原帖由 catmame 於 09-9-29 16:59 發表

hi, 我果個係超細仔(12月), 今個月頭interview珈琳(佢唔係我心儀果間, 不過想試下阿仔).
果日老師主要同我傾下阿仔嘅日常生活, 又問下介片未, 識講野未, 等等 (呢兩樣阿仔都未得). 之後就睇下阿仔玩玩具, 識唔識疊 ...

大宅

係無咁著數, 咩方式就不能一概而論, 有d小組形式(例如兆麟聖彼得, 易桂芳), 有d單對單(例如啟思, 新一代, 美樂), 不過一定會問埋家長佢哋o既成長同習慣等!

原帖由 armstrongson 於 09-9-29 16:23 發表
因為加州天地近我d, 加埋其 ...

大宅

原帖由 joantsang 於 09-9-29 23:05 發表
我個仔之前報過五間nursery, 大概都係咁, 主要問吓日常生活. 自理能力. 表達能力同手肌, 我覺得生活習慣. 自理能力. 表達能力都唔係最重要, 呢d到時學校自然會訓練佢哋, 最緊要係面試時唔好發脾氣同喊, 或者搶玩具呢 ...

thanks, 其實阿仔之前interview 左幾間nursery都無問題, 只是無位(因為要12月插班), 要做waiting list.
這次是第一次interview K班, 因怕會要求高d, 所以想攞經驗. 為心儀的幼稚園作準備.
今次阿仔係因為老師攞左佢玩緊件玩具發脾氣, 如果下一間interview都係咁, 都幾難搞...

複式洋房

我個囝都係12月, 聽完你講interview既經歷, 我仲更加無信心, 我個囝都係未介片, 未識講嘢(除咗爸、媽果d), 又唔肯排隊, but都會試下in, 唔得就唯有出年再in~做大仔。
原帖由 catmame 於 09-9-29 16:59 發表

果日老師主要同我傾下阿仔嘅日常生活, 又問下介片未, 識講野未, 等等 (呢兩樣阿仔都未得). 之後就睇下阿仔玩玩具, 識唔識疊 ...

大宅

原來你地已經諗好晒報邊間.
我都未搜集過資料. 要開始搵下.

大宅

Hi MamaQueen,
你會唔會原校升呀?

原帖由 MamaQueen 於 09-9-30 14:49 發表
原來你地已經諗好晒報邊間.
我都未搜集過資料. 要開始搵下.

大宅

catmame,
armstrongson, 其實你哋可以揾d唔係心儀o既幼稚園in吓先, 可唔可以咁呢?

原帖由 armstrongson 於 09-9-30 10:34 發表
我個囝都係12月, 聽完你講interview既經歷, 我仲更加無信心, 我個囝都係未介片, 未識講嘢(除咗爸、媽果d), 又唔肯排隊, but都會試下in, 唔得就唯有出年再in~做大仔。
...

大宅

原帖由 armstrongson 於 09-9-30 10:34 發表
...

其實未介片都唔係主要問題, 我阿仔最大問題係唔肯叫人(even 爸媽).
我唔知係咪間間學校都要小朋友識講野, 不過呢間學校俾我個感覺係要求高少少.
in多幾間無防呀...

大宅

原帖由 joantsang 於 09-9-30 14:56 發表
catmame,
armstrongson, 其實你哋可以揾d唔係心儀o既幼稚園in吓先, 可唔可以咁呢?

hehe....其實我已打算10月見幾間次心儀嘅學校架喇...

大宅

原帖由 joantsang 於 09-9-30 14:53 發表
Hi MamaQueen,
你會唔會原校升呀?

應該好大機會.
但係我下年可能搬, 所以要留意一下其他學校.
如果唔搬, 都應該原校升, 唔使煩.

大宅

請問樓主有冇d 幼稚園open day o既資料? 囡囡讀緊n1, 我都有諗要唔要搵間好d o既幼稚園, 但未有咩心水, 最好open day 可以睇下環境又見見d老師, 去interview未必有機會走圍睇環境

男爵府

我會報保良局既易桂芳同蔡冠深,但係呢度好似無易桂芳既家長,我每次係度問有關易桂芳既問題都冇咩人答

大宅

但易桂芳應該係屯門三間保良局最受歡迎o既一間, 唔知點解無咩家長回應!

原帖由 hoiying06 於 09-10-2 22:30 發表
我會報保良局既易桂芳同蔡冠深,但係呢度好似無易桂芳既家長,我每次係度問有關易桂芳既問題都冇咩人答

首頁

尾頁

跳至