嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔開心.bb出左世後發現佢一隻眼上蓋有一撻淺紅色印

到底會唔會退.我好唔開心ar

複式洋房

Re: 好唔開心.bb出左世後發現佢一隻眼上蓋有一撻淺紅色印

要視乎你bb既印係咩印wo,你有無問過醫生or姑娘r?
可能係胎記ga wo~我bb出世果時都成面紅點ga~5,6撻tim~果時醫生話會自己散ga~到左唔夠一個月,我女女已經白番晒啦~~~~
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

男爵府

畀面勳章

Re: 好唔開心.bb出左世後發現佢一隻眼上蓋有一撻淺紅色印

tsoi :
唔洗咁擔心住,你有無問清楚醫生"達"紅色野係咩黎0嫁??有d真係會自己散.所以唔洗咁驚住.
我個妹出世0個時都有"達"胎記0係個右眼袋度,仲唔係紅色,係淺啡色,太概到佢一歲左右個胎記已經淺色左好多,你係要好留心睇佢先見到.
若要人不知,唔好太低B~~~

珍珠宮

係啦, 有冇問e生呀? 佢地實g係咩黎架! 我阿b就有1撻好似5毫子咁大深紅色既痣喺個後腦到, 再加上佢冇咩頭髮, 出親街d人都問我bb係咪趺損個頭? 其實呢種叫血管痣, e生話大d會散架, 又係喎, e家已經開始見佢散近喇.

珍珠宮

醒目開學勳章

係咪用產鉗整到ga? 如是, 唔駛擔心, 一個月左右會散晒 ga la.

民房

我BB出世時個forehead都有一撻紅色

禁止發言

洋房

Hello tosi,

係呀, 我個仔同你個b一樣呀, 都係係眼蓋上面呀(近眼角呀), 而且額頭都有小小呀, 我其實都好驚ka, 我之前問過醫生, 佢就話, 柯呢d唔使驚, 遲d會無ka la, 不過無咁快, 可能要1year , 宜家都己經4個幾月啦, 但我都唔知信唔信佢好, 都唔知係唔係既 但好奇怪呀, 有時淺色, 有時深色, 唉... 都驚驚地呀

男爵府

我bb後腦近髮腳都有一撻紅紅地既野,醫生話係胎印喎,佢冇講會唔會散,只係話東方bb好多都有咋

男爵府

好媽媽勳章

唔駛唔開心,我個女都係咁,眼上蓋有一撻淺紅色印,我個女而家五個月,退左好多呀,唔好太擔心,醫生話係胎印呀

複式洋房

may123:
咁請問妳個女撻淺紅色印而家退剩幾多呀?
醫生有冇話幾時可以退得晒.
而家仲明唔明顯呢.
THANK YOU

男爵府

好媽媽勳章

tsoi

只是他睡覺時才會見到紅印,之前都幾深色,而家退到去邊邊位(希望你明白).醫生又冇話幾時會退

複式洋房

may123 :
醫生話要等幾個月.佢話係我生佢時既壓力所致.(我唯有信佢)
我唸妳女女好快就可以退晒.
真希望我女女可以好似妳女女咁.
多謝妳既解答.妳既答案另我可以舒服一D.
係呢.妳之前問過幾多個醫生AR.妳有冇唔開心.
我岩岩生完BB.為左呢件事.情緒有D低落.

別墅

我睇育嬰雜誌講,大部份胎印都會全退,所以不用擔心吧

大宅

唔使唔開心, 阿迅仔一出世就有, 前額, 左右眼蓋, 人中及後尾枕都有, 慢慢會退, 不過要比d時間, 而家就黎3歲, 差不多退曬, 唔同人地講都人地都唔覺眼.

男爵府

tsoi 寫道:
may123 :
醫生話要等幾個月.佢話係我生佢時既壓力所致.(我唯有信佢)
我唸妳女女好快就可以退晒.
真希望我女女可以好似妳女女咁.
多謝妳既解答.妳既答案另我可以舒服一D.
係呢.妳之前問過幾多個醫生AR.妳有冇唔開心.
我岩岩生完BB.為左呢件事.情緒有D低落.

唔好因為少少胎印既事而影響情緒呀 生完bb要多d休息,揍bb都有排忙啦,最緊要bb身體健康,聽教聽話 :mrgreen: bb既樣貌

複式洋房

tsoi,
don't worry la....我個囡出世後一日我發現佢右眼蓋都有一小紅印, doctor話係胎印會慢慢退(within 1 year), 而家囡囡4個月已經唔多覺有紅印,最緊要你唔好成日"形"住放係心上, 咁過了一段時間就會淺d淺d, bb係媽咪心目中永遠都係最好,唔好因為咁而成日唔開心啦!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

tsoi

我冇唔開心呀,我有一個咁肥咁可愛的女,我巳好感恩,你都唔好唔開心呀,我真係冇把此放在心頭,所以我都係係我個女打第一支五合一針時,個醫生同佢做簡單檢查時才提起的,醫生話冇野架

男爵府

唔使擔心喎,我囡囡左邊面由額頭至眼至面珠成1/3塊面都有撻紫藍色的胎印喎。
成日響街有人問我,點解咁細個就同佢搽眼蓋 or 點解跌成佢咁?
醫生話大大下會自己褪架,唔褪咪去做激光囉,好平常之麻。 :lol:

首頁

尾頁

跳至