意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 0|主題: 39102

跳至
我地的關係和婚紙搞到一塌胡塗了…

複式洋房

國民生產總值:341

我地的關係和婚紙搞到一塌胡塗了…

婚紙先被老公撕成一半,後給我撕開8份,今天更好笑…
我燒到亂晒龍…
不知怎麼辦…
想問下婚書補領要多少錢?
雖然也不知道有沒有這個需要了…但離婚也要婚書吧?
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

男爵府

國民生產總值:7751

畀面勳章

Re: 我地的關係和婚紙搞到一塌胡塗了…

唉....做乜搞倒咁激呀

子爵府

國民生產總值:11355

ple614 寫道:
婚紙先被老公撕成一半,後給我撕開8份,今天更好笑…
我燒到亂晒龍…
不知怎麼辦…
想問下婚書補領要多少錢?
雖然也不知道有沒有這個需要了…但離婚也要婚書吧?

離婚未試過, 不過撕婚書早於十多年前試過, 補領要錢, 補領的婚書是copy, 衹不過蓋上婚姻處的藍印, 婚書很有用的, 幫小朋友取回港證.....等文件時, 職員會要求出示婚書 ?-(
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

珍珠宮

國民生產總值:31551

2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩然!勿今激呀!你地2個係咪仲好細個呢?

NNN

洋房

國民生產總值:139

bettylam 寫道:
你地2個係咪仲好細個呢?

係law, 離就離, 留就留, 傾就傾,
搞張婚紙"士"威嗎?? 邊個破壞得多就有優勢嗎 ??
好笑

子爵府

國民生產總值:11355

十幾年前就細, 得廾三四歲. 不過算喇, 過去的不要再提.
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

象牙宮

國民生產總值:208991

2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我張擺咗入保險箱, 想撕都冇得撕, 最多掟爛電話.

雲師奶 該用戶已被刪除

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

婚書好有用架...不過無辦法啦...你去補領先啦...唔理離婚時需唔需要...但係你bb第時要申請d乜野...都有機會要張婚書先可以申請到...不過用幾百元補領一張A4紙既話...都幾唔抵...不過無辦法...鬼叫自己整爛左...
我同我老公結完婚個日...我老公即刻拎去過膠...但係個個人話唔過得...因為過左會無效...所以我老公用file入好...仲收埋左...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

國民生產總值:219

Cos I'm not married at HK, so when we got married, we hv made 3 true copies. After back to HK, I've put them in 3 different places that my hubby will not remember. Ha ha, he has no chance to destroy all 3.

水晶宮

國民生產總值:52340

2019勳章 2018復活節勳章

ple614,
之前我朋友同佢老公又係婚姻出現裂痕....她告訴我因為太嬲,將婚姻証明書撕掉了! 雖然佢地e+已經好返,但到現在佢地都沒有補領。佢話到要用先去補....

其實一紙婚書並不是最重要,最重要係你地已經好返未呀?!如果好返,有冇婚書都不要緊,可以去補回的。

Childhood is journey, not a race.

複式洋房

我地18,24咋~你話細唔細r~hehe~
我都知自己意氣用事ga啦~
我亦都覺得婚書只係張紙,但最重要既問題,我地既關係就好似呢張婚書咁…撕開晒,但佢好似根本唔想修補番…
尋日夠話番黎一齊痴啦…到最後,成晚都無番…
我都唔知佢到底想點…又要話愛我,又要話想一齊…
但又根本唔想陪我咁…諗到頭都爆…

珍珠宮

國民生產總值:31551

2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你地真係幾細喎,

(我地18,24咋~你話細唔細r~hehe)

大家比時間冷靜吓啦!
NNN

複式洋房

好多時我都唔明白…如果佢講sorry,如果佢話愛我,咁點解唔補救?我真係唔明…諗極都唔知d男人諗咩…

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

根本呢個世界有好多呢d男人...佢又唔係唔愛你...但係又想有自己既生活...可能你地仲細...暫時未識應而家既生活...但係無論點...你地已經為人父母...而且你地一個18...一個24...都係成人黎架嘛...唔再細架啦...要知道自己做緊乜...所以你地要識諗...唔好一時意氣...你地而家唔只你地兩個...仲有一個小孩...記住你地大人既事...唔好連累下一代呀...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

國民生產總值:7334

ple614,

為左BB, 慎重考慮你倆的關係吧!!! 是否可以退一步海闊天空呢??

補領結婚證書, 要填form及繳交$140作為search fee (就算有copy在手都要比), 跟住兩星期後取核證副本時再繳交$280

另外, 離婚時係需要結婚證書的, 一係要正本, 如無, 就要核證副本呈入法庭的

大宅

國民生產總值:1449

而家好似冇得補領,除非寫封信表明係咩理由,遺失,殘舊可以
補領,撕毀好似不接受補領的,仲會比人鬧,就算拎過都唔同
晒了,試下補領先啦因BB需要成日用到的,今次copy一疊放
係櫃桶,唔怕有排撕啦.
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

男爵府

野蠻仔仔,

補領係唔需要任何理由架~~~婚姻登記署係唔會理你點解要補領~~~無論你手上有無結婚證書的副本都可以申請, 最緊要有結婚雙方名字, 身份證號碼及在何處註冊就得架啦!!!!

大宅

國民生產總值:1449

哦原來係咁,果時結婚個官仲好嚴重咁講話冇得補,
叫我小心保存.

ple614:
你地咁後生仲有漫漫幾十年大把磨練,除非你地非
天作之合一起只有折磨,今日我同老公嘈完靜靜係度諗,
原來以前好多黃金機會只係自己盲Q左,行唔同出路命運
都唔同晒,而家走重新改寫過都來得切,如果你有一日
唔在意張婚書放係邊,你就可以走架啦.
carol_kk 寫道:
野蠻仔仔,

補領係唔需要任何理由架~~~婚姻登記署係唔會理你點解要補領~~~無論你手上有無結婚證書的副本都可以申請, 最緊要有結婚雙方名字, 身份證號碼及在何處註冊就得架啦!!!!
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

男爵府

野蠻仔仔,

唔係喎~~~我結婚時, 在註冊當日向婚姻註冊處職員提出想申請多一個核證副本, 佢比一張form我填 (同補領那張form一樣), 跟住兩星期後再返去拎同交$280~~~如果註冊當日即刻提出申請, 就可免除$140 search fee

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.