意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 1|主題: 77650

掃風

複式洋房

國民生產總值:312

掃風

本身餵人奶bb少入風一直少嘔奶,已餵三個多星期.近几日多左嘔奶,掃完風(掃兩分鐘)隔半個至一個鐘鐘才嘔,剛剛重嘔晒大約1oz禁多口"備"直出好彩睇到.可能bb呢几日食人奶好密時間亂左d,我又眼訓故用過几次臥平的方法餵,偶爾口型唔係禁易對聽到佢個鼻有少少呼吸聲應該入左d風.

其實掃風最好掃几耐? 好多時都唔係即刻嘔奶,係唔係要bb出"氣"?

伯爵府

國民生產總值:18429

畀面勳章

Re: 掃風

一定要bb出"氣"才算ok, 有d要半小時, 我最長要掃45分鐘, 不可以是但兩分鐘

珍珠宮

國民生產總值:34814

我阿b都係好難掃風, 1係就好快掃到, 1唔係好耐都掃唔到, 我問過姑娘, 佢地話如果盡力掃唔到唔緊要, 因為如果你掃左好耐, bb都已經落左格喇, 所以如果掃唔到風, 記住要抱bb一陣, 唔好即刻放佢落床呀!

侯爵府

國民生產總值:24063

我都係咁做架~

我家有隻曳曳豬

大宅

國民生產總值:3811

好媽媽勳章

我仔仔又係咁, 我已幫佢掃左風嗝了好大聲, 但之後仍會嘔奶, 點解 ?
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

男爵府

國民生產總值:8225

我個小兒科醫生話, 飲完奶, 胃入面有小bubble 同大bubble. 大bubble 係會好快出, 係最大聲個下. 而小bubble 需要一段時間聚埋一齊, 形成大bubble 先至會掃得出. 所以佢話掃完之後, 放番低bb, 等5-10分鐘再抱起掃過, 咁就會好

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.