論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人來了幾天便話要走

各位媽咪,

不知點算好!!!!!!!

工人來了二天便哭著要走,後經agent開解完 (在電話內),便說留下。

但過了一天即年初二早上發現她暈了(但昨晚她十一時上床,七時半起床,又不用她喂夜奶),隨即call白車送她到急証,還留院tim,直至今天check完所有野,還見埋精神科醫生,都說她沒事,可以出院。

在醫院這幾天她都是說要走、要走,不要回家及不要回印尼,只想回agent處,但因年假,agent要星期一先開工,激死!!!但自問來了這二天都沒有任何人對她不好,還感到她很乖,很聰明。

現在工人還在醫院處,因真不知怎處理是好!!!!!!!!聯絡agent,她們只說"我身處大陸,不能處理倒,待我回港再傾",因我要求agent退回請工人的費用給我。

大家可否比意見,或有無人是過來人呢?教吓我如何處理是好呢?

子爵府

Re: 工人來了幾天便話要走

沒可能來二天便要走, 一定事有QK.
agent的話不可盡信. 你可找信賴親友的家傭幫你傳譯.
願主與你們同在,也與你的心靈同在!

象牙宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得有點問題, 佢咁樣走你駛唔駛俾錢佢(除咗人工, 如機票等). 個agent會唔會有問題? 會唔會夾埋個工人屈你錢? ?-(

大宅

is your maid Indo or Phillippine? Overseas or local? I have the same experience, my previous local Phillippine maid come to my home before Christmas and leave after Christmas, only 2 days then ask for 3 days leave, then come back and said she has found a new employer. I think they sign your contract to extend their visa, usually during long holidays, then during holidays, they found new employer and left. :evil:

複式洋房

I totally agree DoReMi 媽,小心d 好。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

如果個工人黎左幾日就唔做,
應該無物野有薪假期架,
我都覺得佢resign唔緊要,
因佢都無心做勉強都無謂,
但記得要black & white簽晒的文件,
(唔好同agent講先,費事工人反悔/反轉豬肚)
最多唔使佢賠,但你知道要買機票比佢走架,
仲要fax封信去入境處,要小心的agent,
佢可能會話你請overseas所以唔可以請local,
你可以問agent有無替工/臨時工人
記得去入境處停外傭稅,
仲要同入境處解釋清楚係工人有病唔做,
費事以為你有問題black list你,
第時請工人就有麻煩
(唔好意思,因我都係過來人,之前我個工人
都係黎左三日話有病唔做,整到一大鑊粥)
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

子爵府

cnine 寫道:
如果個工人黎左幾日就唔做,
應該無物野有薪假期架,
我都覺得佢resign唔緊要,
因佢都無心做勉強都無謂,
但記得要black & white簽晒的文件,
(唔好同agent講先,費事工人反悔/反轉豬肚)
最多唔使佢賠,但你知道要買機票比佢走架,
仲要fax封信去入境處,要小心的agent,
佢可能會話你請overseas所以唔可以請local,
你可以問agent有無替工/臨時工人
記得去入境處停外傭稅,
仲要同入境處解釋清楚係工人有病唔做,
費事以為你有問題black list你,
第時請工人就有麻煩
(唔好意思,因我都係過來人,之前我個工人
都係黎左三日話有病唔做,整到一大鑊粥)

走左果overseas, 可以請補差額請個local, local可以試工, 在港生活2年以上, 不會太勞氣. 竟然俾得3270就唔好請oversear. 你個工人話走, 就要佢快快寫封resgnation letter fax to 入境處, 要佢賠一個月工人, 即$3270-($3270/30dayXworking days), 你應可收回二仟多元, 將那二仟多元給她買機票. 但你這次真的很傷, 工人開工不足3天花了數仟元, 這情況我深深體會, 早於數月前我的case跟你差不多, 但那工人做了5個月, 不致太傷. 但好的agent真的好...好....好重要. 不要給agent表面騙了.

子爵府

Mrs.Chan 說得對:

"你個工人話走, 就要佢快快寫封resgnation letter fax to 入境處, 要佢賠一個月工人, 即$3270-($3270/30dayXworking days), 你應可收回二仟多元, 將那二仟多元給她買機票."

無論僱主抄工人,抑或工人抄僱主,主動那位,就要付"代通知金",或給足通知。

先check 清楚勞工法例。http://www.labour.gov.hk/faq/cap57d_whole.htm

無論如何,要工人寫封辭職信俾你。(佢交信俾你前,不要告訴她有關通知期/代通知金這回事,以免她反口不寫或agent教她不要寫。可能她以為她自己辭職也有1個月工資收.)

大宅

各位,
我個case係: 個賓賓來到而家已10日,係佢到我度第3日,即是大年初一,已經將我個囡囡手指係廁所門縫夾腫左,由於相信佢唔係故意,亦冇責怪佢. 琴日同佢講野佢冇反應直情當我冇到,於是叫佢坐低大家好好傾一傾.
佢話佢做得唔開心,覺得我要求太高,但亦承認自己掛住自己個女(前一日下晝無啦啦係廚房喊),又唔開心我個囡唔接受佢,所以同我講佢唔想做,叫我俾佢走.當時我好嬲,但好冷靜同佢講,即係話妳而家同我辭職,妳俾一個月代通知金我,跟住我出張機票俾妳走,係咪?
佢諗左一諗,可能無諗到要俾錢我,所以又反悔,又要我當佢冇講過.但個trust 已經break左,我亦都唔知點再同佢相處下去,
係咁0既情形,我又可以點做呢? 請賜教!

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

之前我個工人黎左一兩日就喊,之後又係話要走...我咪叫agent同佢傾傾囉...點知傾左都係唔得...跟住我同個同事講...個同事既細妹請個工人都係印印...中文好叻...我地咪叫佢黎同佢傾傾囉...傾左之後好好多喎...雖然唔知同事個工人好唔好...同我工人講既野又係唔係我想同佢講既...不過傾左之後個工人就無再喊...學左廣東話之後仲同我地講多左佢自己d野tim...之後我地仲發現d agent原來成日講大話...仲幫個工人報錯晒d資料...話佢係新加坡做過...其實就係馬尼拉...連佢屋企既野都報錯晒...真係攪鬼呀....

別墅

多謝各位的意見,

個工人係星期六 (年初四) ,晚上十二時半出院。

係Hospital佢都應承返我處做野,但到第二朝又反口,比佢激死!!!!!!!

我即刻就叫佢寫封Resign letter比我,同埋簽埋封termination letter,重即時fax左去入境處。唔知我重有咩要留意呢?

我叫佢留係度等星期一agent開門來接她,她死都話要走,同埋要去公園等及睡覺。我終於帶了她去police station處,點知去度經police叫佢留到明天等agent接,佢先肯留底。

個工人已走了,呢個新年真係比佢玩死。

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

你個工人真係勁玩野喎,一時又咁一時又咁...成日轉軚...唔比佢玩死都比佢激死啦...

象牙宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我發覺而家炒工人都唔可以俾佢自己走, 一係俾agent接走, 一係送佢去police station, 咁先可以證明個工人走時係完好無缺, 以保我哋做僱主o既清白.

子爵府

hktt 寫道:
多謝各位的意見,

個工人係星期六 (年初四) ,晚上十二時半出院。

係Hospital佢都應承返我處做野,但到第二朝又反口,比佢激死!!!!!!!

我即刻就叫佢寫封Resign letter比我,同埋簽埋封termination letter,重即時fax左去入境處。唔知我重有咩要留意呢?

我叫佢留係度等星期一agent開門來接她,她死都話要走,同埋要去公園等及睡覺。我終於帶了她去police station處,點知去度經police叫佢留到明天等agent接,佢先肯留底。

個工人已走了,呢個新年真係比佢玩死。

新正頭佢個亞四咁玩
真的要好好同agent傾掂佢,
agent有無搞錯俾個咁既貨色俾你 :evil:

洋房

同agent講, 由agent叫佢走(不過同agent講左就一定要工人走,千祁唔好留). 一係就而家請過一個, 到新工人來果時就叫佢走, 其間有咩大小錯事都要佢簽warning (包括夾親囡囡果次)

子爵府

2019新春慶豚圓 王國教室勳章 好媽媽勳章

Hello, hktt
你agent有沒有退回請工人的費用給你?

首頁

尾頁

跳至