心聲留言

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章

朋友....

你地會唔會有d 認識已久既朋友,但隨著日子既流逝,感情已經大不如前?!

有時諗起都覺得好心傷...我有一個相交十幾年既朋友,但從好幾年前,我覺得佢個人已經變佐質,對我亦大不如前,有時仲講埋一o的好傷我既說話(成日話我冇錢...) , e+ 佢每次打來,佢亦只係講埋d無謂野,從不關心我既事....。久而久之,我亦開始唔想再聽佢電話,甚至唔想見佢....

剛才她又打俾我,叫我去佢度拜年。又講埋一堆無謂野(講於佢d 朋友既是是非非)..... 佢問我老公去佐邊,我話我老公去佐某某地方 , 佢就話去個度做咩呀?你地識人住個度咩?!(好串既語氣) ,跟住我話我老公去o個度返工。但佢唔知我老公
o係o個度返工,跟住佢問都唔問,就轉佐話題(又講埋d無聊野)....我覺得同佢講野真係好乏味....好似好難溝通。
Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

Re: 朋友....

禁止訪問

水晶宮

我有時會覺得「朋友」跟「情人」關係是有點相似...
初初開始,大家都會充滿了新鮮感,充滿了熱情....但日子耐了,就應驗了那句「日久見人心」的說話,誰人真正對你好,隨著日子既增長,一目了然! 有時,又會因為大家成長,但步伐卻不一致,引起了分歧,變得性格不合。
不過,多年的感情,為什麼會換來了言語既傷害?! 就算性格不合,也不用傷人心吧....?!當日的兩脅插刀,現在卻變成言詞鋒利...說話變得如街外人般寒暄,這樣的見面倒不如不見也吧~

唉___! 不過,算啦~ 我都係搵個地方發下牢騷o者...大家唔好見怪!

Childhood is journey, not a race.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都有類似情況,但唔知點解我對朋友好隨緣,我覺得有緣的話,唔使日日見住!大家有心就得!但如果時間耐左,大家感情淡左!我都唔會太可惜,我信緣份,如果有緣的話,遲D又會好番都唔定!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

係呀!我都有個由細玩到大的鄰居,呢幾年無聯絡呀!我都吾知發生什麼事,無得罪佢,早幾年聯絡時發覺佢好冷淡,打電話比話我講10句佢一句都吾想回應,想起個時我同老公拍拖她也一起去,仲攪笑到買左花生坐係我地後面食..捱..吾知點解攪成今..
:cry: :cry:
NNN

水晶宮

其實我都唔明點解會咁...
我窮時,佢又串我窮,一副看我不起的樣子;
我有時,佢又酸溜溜,講野有骨....

如果是真正的朋友,
我窮時(我從沒向她借), 應該安慰我;
我有時,應該戥我高興吧?!
我自問對朋友都是這樣! 朋友,不是這樣的嗎?!

是因為女人善妒,還是我真的得罪了她嗎?!真係耐人尋味...

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

唔好話朋友啦...就連由細玩到大既表姐表妹表哥表弟...都會到某一個年紀就會開始疏遠架啦...

[url=http://lilypie.com][img]

侯爵府

我有個朋友, 佢成日都俾我feel到佢同我比較, 有時又有意無意言語間鐘意認叻, 我習慣咗佢嘅性格, 好多時同佢講嘢會避重就輕. 唔想有d嘢講咗, 俾佢有機會sip位認叻. 同埋成日打電話俾我, 問咗你一兩句之後, 佢就會開始講佢嘅嘢, 無論係自己嘅嘢定佢99嘅嘢, 又或者係佢老公阿嫂嘅嘢, 誅如此類...都慣哂.

子爵府

小路 寫道:
我都有類似情況,但唔知點解我對朋友好隨緣,我覺得有緣的話,唔使日日見住!大家有心就得!但如果時間耐左,大家感情淡左!我都唔會太可惜,我信緣份,如果有緣的話,遲D又會好番都唔定!

我同意, 做朋友都要講緣份, 可以KEEP 到米KEEP LOR, KEEP 唔到都勉強唔到

子爵府

做得成朋友係一種緣,可以維持以久係份,你同佢有緣,先可以成為朋友,同佢冇份,就自然會情盡...

每個人身邊都會有朋友,隨住自己既年齡,生活圈子,你會識倒唔同既朋友,佢地有D只會成為你既乏乏之交,有D會成為你既心交,當中....我地都要慢慢去細嚼呢個人既品性,人格,啱Feel既,就自自然然要直到永遠....

送幾篇友情文章比你丫!係我D珍藏黎架!希望你會鍾意!
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

子爵府

《真正的 v.s. 普通的朋友!》

一個普通的朋友從未看過你哭泣。

一個真正的朋友有雙肩讓你的淚水濕盡。

一個普通的朋友不知道你父母的姓氏。

一個真正的朋友有他們的電話在通訊錄上。

一個普通的朋友會帶瓶葡萄酒參加你的派對。

一個真正的朋友會早點來幫你準備並且為了幫你打掃而晚點走。

一個普通的朋友討厭你在他睡了後打來。

一個真正的朋友會問為什麼現在才打來。

一個普通的朋友找你談論你的困擾。

一個真正的朋友找你解決你的困擾。

一個普通的朋友對你的羅曼史感到好奇。

一個真正的朋友可以威脅你說出來。

一個普通的朋友在拜訪時,像一個客人一樣。

一個真正的朋友會打開冰箱自己拿東西。

一個普通的朋友在吵架後就認為友誼已經結束。

一個真正的朋友明白當你們還沒打過架就不叫真正的友誼。

一個普通的朋友期望你永遠在他身邊陪他。

一個真正的朋友期望他能永遠陪在你身旁!

《最真誠相對的好朋友》

人的思緒是複雜而凌亂的...當夜深人靜時..你會想起誰?..

我會想起....與各位認識的種種...也會想起...發生過的點點滴滴...

直到我們都年老時...是否會像現在這樣...坐在電腦前互訴心聲

我想...到那時候...大家都已經老到無法打字了吧...^_^.....

不管如何.....我們永遠是最真誠相對的好朋友...

《朋友》

用途:是在自己不開心時開解自己

用法:善用

保存方法:有福同享,有禍同當

有效時限:視乎保存得好不好

朋友就像是稀奇的寶物帶給我們歡樂,

刺激我們成功

它們傾聽我們內心的話,

與我們分享每句讚美

《生命裡的朋友》

許多朋友進出你的生命,

但是只有真正的朋友會在你的心裏留下腳印。

《沒有開始也沒有結束》

你和我是朋友 ; 你帶來另一位朋友

我們就有三個朋友 , 我們開始成為一個小組

就像一個圈圈 ,沒有開始也沒有結束

《坦白的友情》

當我們對一個朋友付出很多感情,最後,大家的關係卻決裂的時候,

我們會傷心地告訴自己,以後再也不要對朋友投入那麼多的感情。

你愈把他當作知己,你對他的期待也愈高。

你愈付出感情,愈覺得有些事情是理所當然的為了利益而反目,

那不值得可惜,經不起利益考驗,證明你沒有付出最真摯的感情。

為了一些原則和誤會而反目,那才是叫人難過的。

那麼,不如不要再對新相識的朋友付出感情。

然而,不付出感情,又怎可能交到朋友 ?

原來,問題不是我們付出太多感情,而是我們不願意坦白。

你以為不用說得那麼清楚,其實,是有必要的。

你以為不能那麼坦白,其實,有些事情無法解決時,坦白是最好的方法。

我以前不會這樣做,然而,為了不再失去我摯愛的朋友,我以後會坦白。

你不知道怎樣拒絕他的提議,不如坦白告訴他,而不是另外找藉口拒絕他。

你不喜歡他對你做的一些事情,不如坦白告訴他。

你不同意他的觀點,大可坦白說出你的看法。

坦白一點,你可能會交少一些朋友,但你會交多一些真正的朋友

朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

侯爵府

是是但但 寫道:
其實我都唔明點解會咁...
我窮時,佢又串我窮,一副看我不起的樣子;
我有時,佢又酸溜溜,講野有骨....

如果是真正的朋友,
我窮時(我從沒向她借), 應該安慰我;
我有時,應該戥我高興吧?!
我自問對朋友都是這樣! 朋友,不是這樣的嗎?!

是因為女人善妒,還是我真的得罪了她嗎?!真係耐人尋味...

是是但但
I same with you ah. I and my friend always contact each other by email. (because I live in U.S). So, last month I decide to call her to talk. This call make me so disappointed her.

Our conversion make me feel she don't trust me or jealous of me.???

During our conversion she said:
1) You never take wedding photos???? (Why she will think that ? Is it because I didn't send it to her?)
I said: Yes, I did. I told you those photos is not good, so I didn't let her to see. And I want to retake the wedding photos later on. I don't understand what did make her feel that??

2) You lives with your monther/father in law? Any argue/dislike each other?? I told her we brought a house ourself. (Just me and my husband). I never live with my mother/father in law before.
Is it she don't belive I have money to brought a house?

3) How much your house cost? So cheap when you brought the house.
I said, our house cost about the same as yours.(She live in private house).
Then, she said: but your house much bigger than ours wor.... So, my house is cost more than yours la.
I said: Of course HK's house is smaller than U.S's house in general la. I said: If you think my house is so cheap, you can buy house in U.S as well.
Then She said: After I win a lottery la.

?-(

Still have some more conversion like that........ IS it I think littel too much?? Or is she jealous? Or she think I must/should be so poor. I'm lie?

Really don't understand??

是因為女人善妒,還是我真的得罪了她嗎?!真係耐人尋味... (I also want to know)
:-D :-D :-D :-D

水晶宮

家熹媽咪 :
多謝你的珍藏! thx! ^^
其實我都有諗過坦誠同佢講出我既感受,不過,佢係一個唔願意接受別人意見的人(以前試了多次,同佢講佢唔o岩時,佢會講一大堆所謂既藉口出黎支持自己,試過幾次不歡而散。) 如果我講出對佢既不滿,做唔成朋友之餘,可能仲會變為敵人。所以,我唔想變得咁惡劣。不過,我自己e+對佢講野已經冷淡佐好多,我寧願少d見,唔想再同佢有咁多磨擦....

事實上,佢曾經是一個對我好好的朋友, 不過,只係「曾經」,已經成為過去。可能成長,是要付出一點代價吧~

伯爵府

講起朋友,最近因為執屋,搵到已藏在好幾年的中三及中五的紀念冊,番開一看,總是百般滋味在心頭。

在讀中四那年曾經有12位結拜姊妹(當然不是正式個種),有甚麼事情都會一起商量,出街都會成大班一起,很開心,雖然期間都會為了某樣事情而發生口角(好彩未有動武) 但最欣賞的就是她們很快便無事發生,沒有名利,沒有任何的惻隱之心,可謂算是純純的友誼了。

終於完成了整個中學的階段,各有各理想,有些到了外國升學,有些出來工作,在這數年間都有相約一起去街,shopping,不過,各人成長了,總會有一些私人的時間,例如:拍拖,那會有時間應酬我們呢?不過,這是正常不過,因為人長大了,都必須有個家嘛(這是我自己的想法),現在很多朋友都結婚,生兒育女。

但朋友當中,總有不同的性格,相處久了,總有一部份唔啱key,那一部份啱key的自自然然會走在一起,又自自然然不會理會那些不啱key的一部份,又因為有一兩個因合股做生意而最後都為了錢而反面,我知道的時候真係很不開心,雖然當中發生甚麼事,雖是雖非,我不知道,但朋友是不是就這樣呢?

我認這班朋友都已超過十年了,好間唔中先至出來聚一聚,我十分珍惜與她們相處的幾小時,希望我們這班朋友會keep住到永遠吧!

我仲有另一個朋友,雖然不是經常見面,而且我們只是在打排球時才認識,我也沒有想到會跟她成為好朋友,不過當然我們仍然keep住聯絡,有時跟她傾偈都很開心及暢快,有甚麼事都會講,當然有互窒的情況,不過,我們只是說笑吧,因為大家心知大家不會有互相猜疑,互相嫉妒的心,因為我們知道真正的朋友是應該這樣的,所以我會好努力地維繫我們好朋友的關係,直到永遠! :-P
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

好媽媽勳章

朋友,真是好講緣份的,一些以前好好好深交的朋友,經不起歲月的流逝.現巳好少聯絡

有一些朋友,則只是在一個塲合相識,但又可以成為現在我的一些好好好好朋友

大宅

世界不停在變,不單止朋友在變,自己又何嘗不是變了很多。 昔日步伐一致,今天一個向左走、一個向右走.... 有些會重遇、有些卻永不.....

[節錄自"天各一方"的獨白]
今日你同我天各一方
你有你o既生活
我繼續我o既忙碌
但假如有一日
我o地真係o係路上偶然咁撞到
我o地會點下頭,問候一下
然後已經唔知講咩好
因為你會發現我已經改變
正如我可能唔再認識你
但係咁其實又有咩關係
我袛係知道係呢一剎那
我係想念你....

其實乜o野先至係真實而恆久o既呢
或者我應該就咁保存住呢一份渴望希冀
俾我相信世上有一幸福垂手可得
又永遠係掌握之外
有時激情捉o係手裡面會化為灰燼
反而藏係心底可以歷久常新
貪求思慕只因痴
一切眼淚思憶都係徒然
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

象牙宮

2020勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

EVA222 寫道:
曾經有,識了廿年,我的環境比前好,不過我無掛在嘴邊,例如她說我住私人樓比她好,經常評論某某有甚麼好巴閉揹?有醋意後來少了聯絡,呢幾年更加無,唔知算可惜嗎?

曾經有個很好的朋友, 相互之間沒有秘密, 無所不談, 但隨着大家有不同的際遇, 不同的經歷, 彼此開始有了距離, 在不知不覺間開始疏遠了, 緃使曾主動聯絡, 亦只得到冷淡回應, 雖感到可惜, 但我又能如何呢?

水晶宮

是的。朋友都好講緣份。
可能我同呢個朋友有緣無份吧~

今天她又做了令我好失望的事情....我已經不懂再嬲了! 只是,覺得有點心痛,多年既老友,但友情卻一次又一次咁被佢磨滅。如果唔當我係朋友既,那麼,就別找我嘛~ 為什麼,每次又要主動找我,每次又要耍我,又或說一些難聽的說話?!

今天對她,真的失望透了....我諗,我真的不想再接觸她....起碼一段日子吧~ 真的想對她避而不見.....

首頁

尾頁

跳至