母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2011至尊種植勳章

好彩有帶 babysling

年初三那天, 我和老公帶bb(用bb車)到屋企樓下散步. 因為原本只打算在區內逛逛, 很快便回家, 所以行裝很簡單, 也没帶多少bb用品.

可是我們越行越遠, 最後還在海灘附近"蕩失路". 那時囝囝肚餓哭鬧. 那條路兩旁是草叢, 没地方可以坐下. 那時剛好經過一個渡頭, 老公建議坐在渡頭餵奶, 但那兒很骯髒, 我當時穿著淺色褲, 不想坐在地上.........最後, 幸好我們有帶 babysling. 我用 babysling, 用 lying down position 把bb抱起, 再揭起衣服餵他.

這是我第一次用 babysling 用 lying down position 餵奶. 很方便啊, 而且真的是 "神不知鬼不覺". 看看以下的照片, 如果我不說, 你知道我正在餵奶嗎:mrgreen:

大宅

Re: 好彩有帶 babysling

monkichi,
I wish I can use babysling effectively. I am now using nursing cover. Well, not that convenient.

大宅

通常出街,就算hubby話好快好近,咩都唔好帶,我都堅持一定要帶sling架,因為一物幾用嘛!

我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

大宅

好想問下大家...係唔係真係好好用?...因為我bb而家4個月大呀...如果而家買會太遲嗎?...仲有係唔係真係一d都唔覺?...因為我bb食奶個陣成日周身郁...所以好擔心會走光...成因為呢樣野...試過同老公嘈得好唔開心...佢仲話我鐘意係街俾人睇...所以我都唔知點好...希望大家可以俾d意見我...thx!

[size=small]Mason is my life! :-)[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/56857][size=small]

男爵府

2011至尊種植勳章

snoopymummy,
經過這次教訓, 我以後無論帶 bb 去那裡, 都會帶 babysling!!

米雪兒1101,
我是 bb 六個多月大時才買 babysling 的. 未買 babysling 之前, 在街上餵奶時, 我一定會找個地方坐下, 再用外套或 bb 包被遮住來餵. 後來買了 babysling, 就用 babysling 遮住來餵.

我的經驗是, 若果是坐著, 用 babysling 遮住來餵, 若果遮蓋得好, 就算 bb 動不停, 也不會走光的. 若果是站著, 用 lying down position 抱住 bb 來餵, 揭起衫餵 bb 時如果小心些, 也不用怕被人看到, 因為 bb 的頭已經把你的胸部(大部份)遮住了. 若果你穿的褲子是低腰褲, 那你的肚皮(一部份)可能會被人看到. 若果不是的話, 那是不會走光的 :mrgreen:

叫你的 hubby 看看我的照片. 我正在餵奶, 但一點也没走光啊 (無論從正面或側面看)

男爵府

monkichi,
多謝你圖文並茂呀! 我在街如要餵的話只會找育嬰室or "lei"係老公架車, 通常係佢一邊開我一邊餵, 在屯門公路上, 我唸冇人會見到. 若果在其他大庭廣眾就會食奶粉lu. 我有條印尼揹帶, 可以學你咁餵嗎? 我未試過. 但平時用普通的揹帶同bb出街, 我的shoulders會很酸軟的, 我怕學你這樣餵我支持唔到

男爵府

2011至尊種植勳章

niklaus903,
babysling 是改良版印尼揹帶, 所以用印尼揹帶一樣可以"隨街餵", 不過 babysling 比較容易用/調教.

平時我都會坐下來餵, 那次是因為無地方可坐, 才站著抱住 bb 餵. 那次我餵了他五分鐘左右, 他便睡著了. 之後再揹著他行了大約十分鐘. 最後, 實在"頂唔順", 轉手給老公抱, 因為他也不輕(廿多磅).

公爵府

MONKICHI, 我想問問邊度有BABYSLING 買呢? 多少錢, 我的BB 已10.5個月了, 不知是否還應買呢?

男爵府

2011至尊種植勳章

rabbitpiggy,
我的 babysling 是透過以下網站購買的:
please click [size=medium] HERE
上次我告訴 Mrs. Ng 我是 BK 媽媽可以有九折.

買不買 babysling, 要視乎你會怎樣運用它. 若果只是用來遮住餵奶, 我覺得未必需要. 因為你的 bb 已經 10.5 個月大, 你應該已經有方法在街上餵奶. 若果是用作揹帶揹 bb 出街, 那你要 make sure 你懂得怎樣用. 另外, 我覺得 bb 10.5 個月大, 應該有相當重量. 如果他/她肯坐 bb 車, 那當然是用 bb 車推他/她較方便.
(以上純粹個人意見 )

大宅

rabbitpiggy,
我都是BB11個月才買babysling.
很輕便.方便攜帶,所以即使用手推車都會帶.

因為BB不太喜歡坐BB車,如果扭眼訓就一定要抱.
babysling就大派用場了.

但用babysling出街一天.回家便全身散晒.很累!大家會有這情況嗎?

別墅

我剛買了babysling,上星期天得yuenwa指導,現在總算勉強懂得用。
我BB很喜歡那條sling,真後悔沒有早點買呀。從今以後我帶他上街也一定會帶sling呢! :-P

複式洋房

各位媽咪,
我都想用babysling呀, 我bb依家兩個半月大,
可以用嗎?
會否怕bb條頸未得?
請指教, thanks!

子爵府

BABY SLING 可以由 new born 開始用架,
不過妳要按住 bb o既情況黎選擇 carry o既方法
我個女而家 16 個月仲用緊,
佢出街一定要我用 baby sling 咩佢先肯訓,
baby sling 真係超正呀,學 monkichi 話齋,
用黎餵奶真係一流。
我而家響新加坡住,都見有好多人用呀,
我見 BF MOM 網站賣o既價錢都唔貴,同新加坡差唔多
反而款色比新加坡多好多添呀
因為呢度成日缺貨架,
satin d 料會薄 d 滑 d,所以易 d 調較

洋房

monkichi,
你用的一條, 就是你介紹那個網站所賣的moms in mind嗎?

oldelephant,
你最近買的一條是不是也是呢?

Elim_mama,
我遲d會去星加坡玩, 那邊除了moms in mind之外, 還有其他選擇嗎?

另外, moms in mind的sling有什麼優點呀? 請大家多多指教. THKS!

上次去不到聚會見識唔到, 好可惜.

男爵府

2011至尊種植勳章

bbinmymind 寫道:
monkichi,
你用的一條, 就是你介紹那個網站所賣的moms in mind嗎?

..........

yes ar.

大宅

唔係餵人奶的話係唔係都可以照用? 當普通揹帶咁用?

男爵府

2011至尊種植勳章

利太~ 寫道:
唔係餵人奶的話係唔係都可以照用? 當普通揹帶咁用?

yes, babysling 本身就是一條揹帶.
不過它的用法與一般 modern 揹帶有些分別. (我覺得)如果没 "真人" 指點, 純粹看圖或 VCD, 可能較難掌握 .

別墅

利太:
相信一定是妳的同事告訴妳babysling的吧...男人真‘八卦’...
我覺得babysling好,是因為我BB第一次用的時候在五分鐘内就睡著了!神奇吧??
monkichi說得對,妳可以當它是普通sling用。

大宅

請問babysling係咪一定要上網買的呢??

大宅

monkichi
thx~

oldelephant
都唔係八卦既~ 只係佢覺得有好野話我知嘛~ 我同佢講我條腰好痛, "咩" bb 時用combi就腰痛, 用chicco就shoulder痛, 所以佢先話我知baby sling係正野丫~

你係唔係都係同mrs ng 買咖? 邊隻款?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊