跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日囡囡第一日番k1喇...

囡囡今日足2歲8個月喇...所以第一日番k1喇...
一早7點就起身, 又要飲奶, 又要梳洗, 又要食早餐...
一入學校, 就唔記得我, 爸爸同工人姨姨喇...
不過一早都估到o家喇...
食完早餐, 再去學校偷望佢...
見佢同d同學仔一齊玩, 玩得都好開心...
不過因為比人遲一個月先番學...
有好多功課要做...一陣12點要接佢放學...
唔知佢會唔會唔捨得離開學校呢?

男爵府

澄澄好叻呀,一d都唔扭,茵茵都係今日開始番k1呀,今日第一日,所以我自己帶佢番,諗住親自帶佢入課室,但原來呢間又係只可以送到校門,唔俾入......搞到茵茵大喊要老c抱入學校不過佢都係循例扮野,扭下,入到去又收聲mouth:mouth:" />茵茵又係要追番d功課呀,所以我星期3嗰日番左學校攞呀,好在上年讀過n1下學期,佢好駕輕就熟,見到隻牛,就知要俾草佢食(寫直線)見到橙就點點,不過最開心係做貼貼紙,聯線嗰d,搶住做哂佢
原帖由 pekkle1120 於 09-10-2 10:22 發表
今日囡囡第一日番k1喇...

囡囡今日足2歲8個月喇...所以第一日番k1喇...
一早7點就起身, 又要飲奶, 又要梳洗, 又要食早餐...
一入學校, 就唔記得我, 爸爸同工人姨姨喇...
不過一早都估到o家喇...
食完早餐, 再去學校 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你地好叻呀 07年2月返K1, 我仔07年3月, 9月份先返N1咋...

男爵府

澄澄就好鍾意"meet"紙, 再貼落去條直線度...
足足貼左十幾頁...先叫做完一樣功課...
跟住就做畫畫...中秋節畫月亮, 燈籠...
之後油color...A for apple...B for boy...C for cat....sticker...聯線...
分辨大小o既圖形...好多好多功課...
不過老師都話澄澄好叻好乖...
所有問題佢都識答...不過只係答英文...
好似uniform, school, toilet, grapes, moon etc...
佢都只係答到英文...所以老師叫我多d同佢講中文...

原帖由 maggieymh 於 09-10-2 12:55 發表
澄澄好叻呀,一d都唔扭,茵茵都係今日開始番k1呀,今日第一日,所以我自己帶佢番,諗住親自帶佢入課室,但原來呢間又係只可以送到校門,唔俾入......搞到茵茵大喊要老c抱入學校不過佢都係循例扮野,扭下,入到去又收 ...

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁快讀k1?咁到P1時應該未夠5歲8個月,使唔使重讀多年幼稚園呀?

男爵府

因為出年我會幫個囡轉去另一間深d o既幼稚園...
所以今年提早一年比佢讀k1...
反正讀n1都係千幾二千蚊一個月...
原帖由 COE1205 於 09-10-6 01:24 發表
咁快讀k1?咁到P1時應該未夠5歲8個月,使唔使重讀多年幼稚園呀?

男爵府

K1要做咁多功課?阿女2月出世,而家讀 N1,佢比同班同學仔係大個D,但佢都識到朋友仔。

我想問吓你哋小朋友讀的幼兒園 or 幼稚園叫咩名,阿女讀啟思 N1,要 $3,000多一個月呀!好貴好〝肉尺〞。

男爵府

係呀...k1 都好多功課做...晚晚都要陪亞囡做功課...
我囡而家讀緊o個間k1都要千幾二千蚊個月o家...
同聖彼德堂差唔多價錢...
但而家呢間幼稚園就好忙...成日都好多活動...
逢星期六要學跳舞...
月尾有萬聖節扮野比賽, 30號又學校陸運會...又要請假陪佢...去上水運動場, 又要陪佢練, 到時比賽...
我覺得原來讀k1 係比讀n1 相差咁遠...

原帖由 siumanchi 於 09-10-15 17:38 發表
K1要做咁多功課?阿女2月出世,而家讀 N1,佢比同班同學仔係大個D,但佢都識到朋友仔。

我想問吓你哋小朋友讀的幼兒園 or 幼稚園叫咩名,阿女讀啟思 N1,要 $3,000多一個月呀!好貴好〝肉尺〞。 ...

男爵府

嘩~你嗰間都真係好忙喎~其實茵茵呢間都有好多課外活動可以參加,但我冇俾佢玩呀,我打算等佢下學期先開始參加~茵茵e+每日都係得1-2樣功課,都係d線條練習,工作紙......佢好衰嫁,寫到鬼咁求期,油顏色又油幾筆就算,又固執,c都要堅持自己o既做法,佢再大d,肯定好難教
原帖由 pekkle1120 於 09-10-16 16:51 發表
係呀...k1 都好多功課做...晚晚都要陪亞囡做功課...
我囡而家讀緊o個間k1都要千幾二千蚊個月o家...
同聖彼德堂差唔多價錢...
但而家呢間幼稚園就好忙...成日都好多活動...
逢星期六要學跳舞...
月尾有萬聖節扮野比賽 ...

男爵府

學校d 活動我全部都有參加...諗住比佢玩多d, 開心d...
剛剛番左2星期學...澄澄都習慣...但有時都會扭計...
要auntie, 不過都慣左喇...老師都好錫佢, 因為佢係最細o個個...
今日我先去完保良局交表...一早去到, 不知幾多人...
10月31日interview...group interview...
不過我見d 小朋友都好細個...剛剛2歲...所以我唔係太擔心...起碼澄澄比佢地大個d, 講野清楚d...
但我仲諗緊會唔會報埋聖彼德堂...
我家姐就話聖彼德堂好淺, 但佢個仔就讀得好開心...
所以成日叫我報, 等澄澄讀書都讀得開心d...
但我又怕第時升小一就辛苦喇...
保良局就多功課, 多 practices囉...所以我都諗緊點choose 好囉...你報左學校未呀?

原帖由 maggieymh 於 09-10-17 01:40 發表
嘩~你嗰間都真係好忙喎~其實茵茵呢間都有好多課外活動可以參加,但我冇俾佢玩呀,我打算等佢下學期先開始參加~茵茵e+每日都係得1-2樣功課,都係d線條練習,工作紙......佢好衰嫁,寫到鬼咁求期,油顏色又油幾筆就算,又固執 ...

男爵府

我本身都諗過報保易,但我後尾了解左保記o既小學o既教學,自己唔太中意,所以都係唔報la~聽日去梁李秀娛報名,唉....又係好多人爭,所以諗住,就算唔收茵茵,咪讀番e+呢間囉,其實e+呢間都ok
原帖由 pekkle1120 於 09-10-17 20:19 發表
學校d 活動我全部都有參加...諗住比佢玩多d, 開心d...
要auntie, 不過都慣左喇...老師都好錫佢, 因為佢係最細o個個...
今日我先去完保良局交表...一早去到, 不知 ...

男爵府

你係咪諗住讀梁周?佢e+轉左la~低小好少功課嫁咋,所以呢點你可以放心~
原帖由 pekkle1120 於 09-10-17 20:19 發表
今日我先去完保良局交表...一早去到, 不知 ...

男爵府

點解你唔鍾意保記o既教學呀?
其實我係鍾意保良局圓玄, 因為英普為主...
之前我都講, 我係何日東畢業, 如果囡囡第時入何日東一定夠分, 我唔擔心...
只不過何日東係田鴨式教學...所以我想囡囡入英普o既小學...圓玄之外就係增城少霖...始終英普會比其他學校著重英文...如果讀間淺d o既幼稚園, 怕第時追唔上...

原帖由 maggieymh 於 09-10-18 23:13 發表
我本身都諗過報保易,但我後尾了解左保記o既小學o既教學,自己唔太中意,所以都係唔報la~聽日去梁李秀娛報名,唉....又係好多人爭,所以諗住,就算唔收茵茵,咪讀番e+呢間囉,其實e+呢間都ok ...

男爵府

哦~其實我最主要係唔中意佢地分精英班....
哦~但保圓比較著重面試及學生成績,我鄰居兩個仔女都係讀保記,大女入到保圓,但細仔都入唔到....所以我覺得唔關讀邊間幼稚園/有冇兄弟姊妹讀......
其實我都唔想佢地讀書咁辛苦,但冇法la~中學派位都係依據學校成績,何小/胡小中學派位一直都唔錯,而梁李秀娛大部分學生都係入呢兩間,我唔同你,茵茵冇咩分,唯有寄望入間有聯繫小學o既幼稚園....講真,我冇咩抽獎運,我唔寄望玩大抽獎(統一派位)可以抽到支好籤.....
我都有留意增城兆霖,但佢合併後,第一批學生重未畢業,所以都係睇定d先~不過我聽d媽咪對呢間學校o既評價都好好
原帖由 pekkle1120 於 09-10-19 08:45 發表
點解你唔鍾意保記o既教學呀?
其實我係鍾意保良局圓玄, 因為英普為主...
之前我都講, 我係何日東畢業, 如果囡囡第時入何日東一定夠分, 我唔擔心...
只不過何日東係田鴨式教學...所以我想囡囡入英普o既小學...圓玄之外 ...

男爵府

哦...原來係咁...我以為保記d 課程太淺, 你想囡囡學d 淺o既課程....我都明白保圓o既收生著重面試...但我都有問過人, 讀保記o既幼稚園都有10%分加...
至於, 第時個囡讀唔讀何日東, 我都仲諗緊...但我傾向比英普o既小學佢讀...因為自己何日東畢業, 多功課, 多考試, 但坦白講d 英文一d 都唔叻...只係不停死谷o家咋...
所以我寧願個囡多d 聽, 多d 講, 好過死谷囉...
而之前我都有去保圓同增城兆霖o既開放日, 其實兩間學校都好似...兩間都未知升中情況...係咪保圓一定派得好好, 都係未知知數...開放日當日, 我都問左校長好多問題...
我都幾鍾意佢地o既教學...不過囡囡都要4年後先讀小一, 所以到時都知升學情況係點...到時再決定讀何日東定保圓/增城兆霖囉...
原帖由 maggieymh 於 09-10-20 14:45 發表
哦~其實我最主要係唔中意佢地分精英班....
哦~但保圓比較著重面試及學生成績,我鄰居兩個仔女都係讀保記,大女入到保圓,但細仔都入唔到....所以我覺得唔關讀邊間幼稚園/有冇兄弟姊妹讀......
其實我都唔想佢地讀書咁辛 ...

複式洋房

pekkle1120
long time no see la
希望你總記得我啦
我轉咗工後無乜時間入到黎傾計
你女女讀邊間幼稚園
佢好叻呀
可以跟到 K1 程度
豬B 都係讀 N1 咋
有 gathering call me ar

原帖由 pekkle1120 於 09-10-21 08:55 發表
哦...原來係咁...我以為保記d 課程太淺, 你想囡囡學d 淺o既課程....我都明白保圓o既收生著重面試...但我都有問過人, 讀保記o既幼稚園都有10%分加...
至於, 第時個囡讀唔讀何日東, 我都仲諗緊...但我傾向比英普o既小 ...

男爵府

係呀...好似好耐冇見你有post 出過...
我個囡而家讀緊k1...出年會讀多一年...
所以而家正忙於幫佢報出年o既幼稚園...
而家報左保良局...星期六interview...
至於其他幼稚園都未諗到報唔報...
下星期先有其他幼稚園接受報名...
所以過埋今個星期六先再諗...
你個小朋友讀緊n1...開心嘛??

原帖由 豬B媽咪 於 09-10-27 17:25 發表
pekkle1120
long time no see la
希望你總記得我啦
我轉咗工後無乜時間入到黎傾計
你女女讀邊間幼稚園
佢好叻呀
可以跟到 K1 程度
豬B 都係讀 N1 咋
有 gathering call me ar

...

複式洋房

我一 log in 有過百個 PM
豬B 返學好開心
日日瞓醒都話返學
不過返咗兩個月學就請咗醫生飲三次茶

原帖由 pekkle1120 於 09-10-28 13:52 發表
係呀...好似好耐冇見你有post 出過...
我個囡而家讀緊k1...出年會讀多一年...
所以而家正忙於幫佢報出年o既幼稚園...
而家報左保良局...星期六interview...
至於其他幼稚園都未諗到報唔報...
下星期先有其他幼稚園接 ...

男爵府

咁咪好囉...鍾意返學...
睇醫生就多數都會...因為小朋友多, 細菌自然會多...
我個囡番左學就快一個月...佢都睇過醫生...請過2日病假呀...不過都ok o既...係傷風o者...
原帖由 豬B媽咪 於 09-10-28 20:59 發表
我一 log in 有過百個 PM
豬B 返學好開心
日日瞓醒都話返學
不過返咗兩個月學就請咗醫生飲三次茶

首頁

尾頁

跳至