嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽咪,

我個仔而家2歲, 出生冇幾耐時,發現蛋蛋有水Long,我睇左政府和私家醫生, 佢地都係答觀察至2歲,屆時水long仲未收細, 就要做手術。

我個仔而家2歲,啱啱去聯合覆診,醫生話個水long未收得晒, 要排期做微創。

不過,最近政府醫院發生咁多問題,我真係好不安,而且而家陀住第二個細b,心情好複雜,好担心...

請問有經驗既mommy,可否俾d意見呢?

(1)聯合醫院做小腸氣手術安全嗎?
(2)有冇好既私家醫生介紹呢?

如果有好既醫生介紹,麻煩你地pm我啦^^
期待著你地回覆。萬分感激!!!

fifi

複式洋房

請給予意見 萬分感謝。

男爵府

楊重光教授好出名,幫bb做手術一流,因當時自己不大有錢,如果唔係我都比個細囝佢做手術,因一邊睪丸未落陰囊,細囝兩歲前在廣華做手術的,在做手術其間發現有小腸氣,順手做埋.....之前有幾個topice都有講楊教授的.

大宅

Hello, 我知道都有d人搵一個叫做葉x輝, 我個仔係醫院其間都有兩個係搵佢,如無咩事,手術後小朋友食得,即日就出得院.

我個仔(三個月大做)就係聯合做,你放心啦,相比其他小腸氣真係好小事,of course as a moms we must be so worried....

hope this can hlep u

原帖由 fifi_chan 於 09-10-4 23:42 發表
請給予意見 萬分感謝。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

楊教授係好出名, 但收費咋舌(6位數up),同埋有mama話佢太忙,好難好細心咁解答你的問題(唔係話佢是但,不過唔可以放太多時間在1個patient度)
呢度好多mama找葉e生,微創好像~$60k,comment都ok!
我bebe就喺qmh做,下午做,都第2日出得院(如果上午做都係即日出院)~
佢排你幾耐之後做?排政府醫院最麻煩係等好耐....

複式洋房

原帖由 fifi_chan 於 09-10-2 14:36 發表
各位媽咪,

我個仔而家2歲, 出生冇幾耐時,發現蛋蛋有水Long,我睇左政府和私家醫生, 佢地都係答觀察至2歲,屆時水long仲未收細, 就要做手術。

我個仔而家2歲,啱啱去聯合覆診,醫生話個水long未收得晒, 要排期做微創。

不過 ...

視乎你自己的經濟情況,如果負擔到,楊教授是很好的.

大宅

我仔剛搵葉錦輝e生做完割包皮手術,佢好細心,囝囝做完3小時已經跑來跑去,手勢幾好..
[/ult]

複式洋房

CARRIEVIC,ENNAEL,HELLOMIFFY,IEONG,TING2222 :

多謝咁多位mommy意見,我都有找過楊教授既info,佢真係太貴,我負擔唔起。而家惟有一邊考慮政府(聯合),一邊搵D價錢合適既私家醫生啦.

ennael ,
請問你細仔響聯合做,佢地邊位醫生負責架? 係咪微創手術呢?仔仔手術後係咪即時行得走得?

hellomiffy,
我仔仔1歲前已經見左聯合既醫生,係由健康院轉介既,而家2歲了,啱啱見左醫生(第2次見),要排到明年3月至做,等好耐...
順便問下,你bb響qmh做,係咪微創呢?
另外,葉醫生響邊間私家醫院掛單呢?

唔好意思,太多野問...
fifi

大宅

葉e生好多e院都有掛單的,如想知詳細資料請pm我啦...
[/ult]

大宅

其實小腸氣真係好小手術,如果真係負擔唔起,可以係政府到做,因為太common,政府d醫生係呢方面都好有經驗.
而私家醫生,如果只係小腸氣,我覺得就唔一定搵楊教授做,我見其他媽咪都係搵葉醫生,我之前係仁安(9月頭),有個case都係葉醫生做,我唔記得佢講幾多錢,但都要at least 3萬幾,佢係用微創.

而聯合係用傳統開刀,我個仔係剛剛三個月時做,留左一晚第日就走得,要留一晚因係佢細個B "ma"醉完要留院觀察一晚.手術後個傷口係包住左(所以我無睇過係點),返屋企都可以沖涼,係到一個禮拜到返去覆診先拆,其間亞仔無哭,無痛.佢而家個傷口都唔覺.

希望幫到你啦.

原帖由 fifi_chan 於 09-10-9 13:38 發表
CARRIEVIC,ENNAEL,HELLOMIFFY,IEONG,TING2222 :

多謝咁多位mommy意見,我都有找過楊教授既info,佢真係太貴,我負擔唔起。而家惟有一邊考慮政府(聯合),一邊搵D價錢合適既私家醫生啦.

ennael ,
請問你細仔響聯合做,佢 ...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

原帖由 fifi_chan 於 09-10-2 14:36 發表
各位媽咪,

不過 ...

我個仔 個多月時己發現沽沽有大細,doctor said 都係觀察吓先,until 發現有d 腸inside the沽沽 ,好驚,doctor said 好急, 要立刻做手術,之前十五十六,政府or私家, after choose 了瑪麗做,仲係用微創手術, 因為好的doctor 大都在瑪麗 ,
微創手術好好,仔仔沒留半點“爸行"
聯合我覺得麻麻

複式洋房

你指既係葉錦x醫生..我仔要剪脷根都係搵佢架..好經濟,又ok...我d簡單野,診金500..平過仁安好多...因為我之前都問過楊教授收幾錢....
我見葉醫生都有做呢d手術架,佢好似係瑪麗做過架...同埋都好多人睇架

複式洋房

多謝各位媽咪解答,感謝。
我啱啱打過俾顧國x醫生問,佢親自覆我,原來佢唔建議做微創,佢話開刀仲好,原因係傷口在大腿內側開,反而微創係響腹腔開洞,冇咁好云云....

我而家已經決定搵一個私家醫生做,葉x輝和顧國x都係考慮之一,但係未決定用微創or傳統,請問大家有冇經驗分享呢?

請問大家仲有冇其他私家醫生介紹呢?

thanks^^

首頁

尾頁

跳至