跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得宣美好多人報,佳寶也有口啤,嘉心課程比較深又幾好咁,宣美多數派去荔天,佳寶多數派去基福,嘉心無網站唔知,其實派去邊間小學會有些關係嗎?大家有咩睇法?又有無過來人可以比些意見呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

讀邊間幼稚園同小學派位無關係架, 小學派位係計分數, 睇宗教, 父母/兄姊是否舊生等等. 就算你讀一間好差的幼稚園, 一樣可以派到去名校

我睇明報升學專家趙榮德的專欄, 佢就推介宣美:

[url=http://forum.mingpao.com/cfm/Forum3.cfm?OwnerID=9&CategoryID=10&TopicID=10007&age=14]http://forum.mingpao.com/cfm/Forum3.cfm?OwnerID=9&CategoryID=10&TopicID=10007&age=14[/url]

至於嘉心, 就在我家樓下, 我自己就覺得環境麻麻地, 很殘舊似的.

大宅

原帖由 jaycee_mami 於 09-10-4 15:18 發表
讀邊間幼稚園同小學派位無關係架, 小學派位係計分數, 睇宗教, 父母/兄姊是否舊生等等. 就算你讀一間好差的幼稚園, 一樣可以派到去名校

我睇明報升學專家趙榮德的專欄, 佢就推介宣美:

http://forum.m ...

thx!我都有睇個專欄,所以宣美最多人報.

大宅

你地好呀! 我都煩惱緊幼稚園問題... 一向諗住唔讀N1, 但有時見個個都報又有D心郁.... 如果囝囝要報就要依家報(佢宜家17個月大), 所以都諗緊....
你地又會否報N1?
BTW, 我有親人教過佳寶, 佢話美孚中至好!

大宅

原帖由 Gooblovebb 於 09-10-6 15:39 發表
你地好呀! 我都煩惱緊幼稚園問題... 一向諗住唔讀N1, 但有時見個個都報又有D心郁.... 如果囝囝要報就要依家報(佢宜家17個月大), 所以都諗緊....
你地又會否報N1?
BTW, 我有親人教過佳寶, 佢話美孚中至好! ...

我都有聽過話佳寶最好,不過宣美又最多人講.

別墅

今日佳寶開放日,我去參觀過,都幾舊喎,d玩具同設備好似古董咁,好似入左博物館咁,會唔會追唔上時代呀?

大宅

原帖由 BabyYukYuk 於 09-10-11 18:01 發表
今日佳寶開放日,我去參觀過,都幾舊喎,d玩具同設備好似古董咁,好似入左博物館咁,會唔會追唔上時代呀?

我都有去呀!佢哋擺晒d懷舊玩具同教材出嚟,真係好似去咗博物館參觀咁,不過lee區佢校舍算最大,也有不錯嘅口啤.

別墅

佳寶openday, 我都有去呀!!我都覺得d 教材好似好舊咁, 原本佳寶都係心水之選, 但去完openday 之後, 反而變得次選了, 因當日我見到有2位miss 都比我見到無乜愛心同耐性既表現呢.

大宅

又聽講話收生好隨便呢!

民房

呢3間以前阿女都面試過,3間都收,不過我最後都選番一間比較大有信心的幼稚園(德貞):loveliness:

大宅

原帖由 cat0831 於 09-11-26 10:42 發表
呢3間以前阿女都面試過,3間都收,不過我最後都選番一間比較大有信心的幼稚園(德貞):loveliness:

今年我阿囡都係,也放棄晒學位,也是選擇了區外學校.

首頁

尾頁

跳至