意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 0|主題: 27025

仔仔唔食奶~help!!!!!!!!!!!

珍珠宮

國民生產總值:41075

好媽媽勳章

仔仔唔食奶~help!!!!!!!!!!!

我好擔心啊~我仔仔一日飲4-5(今日仲少...只飲左3餐)餐.....5oz左右.....但佢已經7個月大~help!!!!

別墅

國民生產總值:660

Re: 仔仔唔食奶~help!!!!!!!!!!!

你有無比糊仔或粥仔佢食呀? 7個月應該要食2餐固體食物喎, 佢可能見你地食飯, 佢又想試下, 唔駛咁擔心, 我個囡囡4個幾月唔肯飲奶, 我就開始比粥仔佢食, (因佢唔肯食糊仔).

男爵府

國民生產總值:5724

唔係好明,點解會有時3餐,有時4餐,有時5餐? 乜你唔係定時比bb食奶咩?每餐5oz其實都ok 啦,不過我諗如果每日定時食野,bb食奶會穩定d.

bb仲有冇食其他食物?

珍珠宮

好媽媽勳章

別墅

國民生產總值:660

你唔好咁心急, 慢慢來, 一下子食咁多會食壞架, 如果佢真係食得唔多, 咁你就為有辛苦d, 餵多佢幾餐, 其實唔需要計住佢每日都要幾點食野, 唔係個個bb都係一樣嘛, 只要佢肯食, 你就比d佢食, 其實bb好醒架, 佢地肚餓就會搵野食.你可以試下用d魚同豬肉煲湯, 做個湯底來煲粥, d粥有d鮮味佢可能會鍾意架.

男爵府

唔好擔心啦, 我都好明. 8kg其實都唔差呀, 只要佢健康就ok啦.

開頭我個仔又係食好少粥, 1/4碗粥都唔夠, 不過食吓食吓, 依家食到一大碗啦. 係要時間去讓佢地去習慣, 所以唔駛擔心.

我覺得如果您bb食奶唔夠, 就唔好飲咁多湯住, 會壞胃嘛. 食1/4碗粥後可以再比佢食d奶, 否則唔"kum"飽. 兩個鐘食一餐只會越食越少.

珍珠宮

好媽媽勳章

我想問下點先可以令d粥綿d啊~因為我煲左成個鐘都仲一粒粒既.....bb一食到一粒粒就tou出黎~......

男爵府

國民生產總值:7913

預早放D米入真空杯度用熱水焗下,會綿D架!
susi1024169 寫道:
我想問下點先可以令d粥綿d啊~因為我煲左成個鐘都仲一粒粒既.....bb一食到一粒粒就tou出黎~......
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

男爵府

小心女人 寫道:
預早放D米入真空杯度用熱水焗下,會綿D架!
[quote]
susi1024169 寫道:
[/quote]

另外, 你可以試吓用雙羊米, 先將米浸過夜, d粥都好綿架.

子爵府

國民生產總值:13356

七個月大bb吃的粥不能太杰的, 想綿d好簡單, 我用真空煲的, 先用火煲了d粥然後放入真空煲焗一二個鐘, 拿了來來煲番熱就得啦!無乜特別技巧喎!
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.