嬰兒食譜

跳至

首頁
12345...18

尾頁

洋房

有冇媽媽比bb食燕窩

請問有冇媽媽比bb食燕窩, 如有, 應該幾歲才可食, 如何食, 每日可食多少? Thanks.

limlim ma ?-(

大宅

Re: 有冇媽媽比bb食燕窩

I started to feed my daughter 燕窩 once she was 1 year old. Now she is 2 years old la...

每日可食多少: 1 soup spoon

如何食: Stir with her food, I normally cooked a week's portion and then every day take out a soup spoon and stir with her food to re-heat it.

洋房

twyam,

Thank you. My boy is 13mths only now. I can start now :>

Thank you

limlim2 :mrgreen:

大宅

Dear limlim2,

You are very welcome!

燕窩 has lots of protein, it should be good for the baby. Eat it in a continuing basis la...

My daughter is very smart, since she had eaten 燕窩 for an year, she loves it very much even I did not put any sweet into it.

She always asks me to "refill" the soup spoon once she is done. Ha.. ha.. what a smart kid. If she loves "rice" like 燕窩, it will be great la...

男爵府

有架, 都係1日食1匙係放落D粥到

男爵府

我囡囡都有食燕窩呀!食o左差不多3個月,每朝1茶匙加入小半杯溫水,佢不知幾鍾意食,朝朝都話要食"Jelly"!

複式洋房

如果比個仔食燕窩好唔好呢?
因為燕窩一路都好似係女性恩物o
咁媽媽們會買'老人家','家燕棧'等即食燕窩
還是自己dun呢?

男爵府

燕窩男女老幼都o岩食o架!其實即食燕窩同自己燉的營養價值差不多呀!我比較懶,我係買位元堂無糖即食燕窩,$338(150g),每朝俾囡囡食1茶匙!

伯爵府

me too.:mrgreen:
融融 寫道:
有架, 都係1日食1匙係放落D粥到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我問過中醫,如果BB比較敏感就唔好太早俾佢地食,因為蛋白質太多,對佢地唔好喎!

大宅

唔好意思, 我想問蛋白質過多會有甚麼反應?

別墅

請問食燕窩對bb有咩好呀?

男爵府

中大早排出過份文獻話小朋友長期食燕窩(最少食半年以上),身體明顯比冇食的好d,而且免疫力強d,病痛都少d!

別墅

咁買邊隻燕窩好d呢?即食果d係咪無咁好呢?因為我未買過,燕窩都食唔起..haha

大宅

我個仔都係一歲開始食,自己燉唔加糖,食三星期停一星期,每朝食奶前空肚比佢食一茶匙。
蘋果媽咪,
我個人覺得自己燉果d會好d,但係冇時間整買即食果d都ok,點會話食唔起,平有平食,貴有貴食嘛!:mrgreen:
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

男爵府

其實有文獻証實自己燉的同即食的燕窩都係差不多,營養價值冇乜分別!我自己就去位元堂買,貪佢大公司,有信譽保証,而且近屋企,容易買到!都唔係好貴咋,$338(150g)夠食2星期,我有VIP咭仲有85折添,如有興趣,我可以借你VIP number,請pm我!

蘋果媽咪 寫道:
咁買邊隻燕窩好d呢?即食果d係咪無咁好呢?因為我未買過,燕窩都食唔起..haha

別墅

cherriemama,

唔該你先,係咪就咁講個number就得架喇?
我睇過位元堂有幾隻燕窩,唔知你係買邊隻呢?
cherriemama 寫道:
其實有文獻証實自己燉的同即食的燕窩都係差不多,營養價值冇乜分別!我自己就去位元堂買,貪佢大公司,有信譽保証,而且近屋企,容易買到!都唔係好貴咋,$338(150g)夠食2星期,我有VIP咭仲有85折添,如有興趣,我可以借你VIP number,請pm我!

[quote]
蘋果媽咪 寫道:
[/quote]

男爵府

位元堂有幾隻燕窩,分別有無糖及有糖,我囡囡就食無糖,無糖有兩隻,一隻叫"至尊燕窩"($338),另一隻叫"金絲燕"($388),d職員話小朋友食"至尊"比較適合,因金絲燕較難消化,o岩大人食多d!所以我囡囡都係食"無糖至尊燕窩"!

張VIP咭無bar code,淨係得個number咋,應該就咁講個number都得,你可以試下! Please check pm!

別墅

Hi cherriemama,

Can I have the VIP no. too, thx!

男爵府

Hi kwingpo,

Check pm please!

首頁
12345...18

尾頁

跳至