在職全職

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

BB8個月啦,想知道佢食的粥仔可否放鹽,還有想知道一些適合他的粥仔食譜,謝謝

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 chun-chun1028 於 09-10-7 13:26 發表
BB8個月啦,想知道佢食的粥仔可否放鹽,還有想知道一些適合他的粥仔食譜,謝謝

我沒放過.過著1歲就開始放几粒啦!

子爵府

1歲前都唔洗任何調味的!!!
兩個都係我心肝定>3<

珍珠宮

唔駛
肉都唔駛任何調味,
煲出黎都一樣好好味

大宅

我都未試過俾鹽,連粟米粥無肉都無俾鹽,我食過真是好淡。
雖然BB唔太肯食,但他又未試過太濃味的嘢,所以都有食左1/4碗。
至於煲肉都無調味,只是用肉片另加肉碎已經好好味。

等待驗證會員

謝謝各位靚媽媽意見喔

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

咁細個唔食落調味料架,,我囡囡差唔多兩歲先
開始威有味野,,兩歲後先出街食少少!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

一定不可以放

因為BB的腎功能尚未發展成熟, 如果放了, 有可以負擔不了, 故此不可以放, 假如BB不食, 有可能是別的原因, 因為他未曾食過有味道啲野, 故此沒可能有比較.

公爵府

醒目開學勳章

回覆 8# catfitfit 的文章

我仲怕bb不食,仲加左干貝及少少鹽

大宅

想甜D好食D,用超甜粟磨汁加入水一起煲粥.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一歲前唔好落呀~過左一歲可以落少少

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔駛落鹽, 所有食物, 包括奶粉和肉類本身都已經有鹽份.

我個仔係去到歲半時, 間中我整d pancake 至加少少鹽, 否則大部份時間我依然唔會落鹽. 因為bb 餅仔, 麵包等等都有鹽, 所以基本上自家製既食物係唔駛再落鹽. 如果係要加鹽既話,

仲有, 大人既味覺一定比小朋友差, 因為味蕾已經有少少退化同埋我地已經習慣左食濃味既食物, 所以我地食既野係無味, 但對bb 仔黎講已經有味架啦. (所以d 老人家要越食越鹹, 都係同一道理)

如果堅持要加鹽, 最好係煮全家人既食物上面加鹽, 咁可以分少少食物俾bb. 最好唔好單煮bb 食物時加鹽, 咁好易落得重手左.

大宅

讚同!!
我奶奶剛剛在學陪月既課程, 佢導師都話BB一歲前{唔好落}調味料, 因為BB內臟的發育未完成, 直到一歲才完滿育成. 所以煮什麼都用回<原味>便可以了.

原帖由 arcaar 於 09-10-9 23:14 發表
一歲前唔好落呀~過左一歲可以落少少

複式洋房

me too

原帖由 kai3028 於 09-10-8 15:24 發表
咁細個唔食落調味料架,,我囡囡差唔多兩歲先
開始威有味野,,兩歲後先出街食少少!!

別墅

好媽媽勳章

3個月以內的嬰兒不宜吃鹹

大家分享一下:
3個月以內的嬰兒不宜吃鹹

食物中的鹽——氯化鈉,它不僅可以維持機體滲透壓的平衡,也是體內各種消化□的重要組成成分。 
  新生兒由於腎臟功能尚差,腎小球濾過率、腎血流量、腎小管排泄與再吸收功能均未發育完善,多吃鹹食勢必增加腎臟負擔。這個時期的鹽,主要來自母乳和牛奶。但隨著嬰兒的生長和腎功能的逐步健全,對鹽的需要量大增,母乳和牛奶中的鹽不能滿足需要。因此,3個月後的嬰兒可適當吃些鹹。但自此時開始至1週歲,食鹽量仍以每日不超過1克為宜。
  (辛克銘)
如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

大宅

好媽媽勳章

http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D3
係嬰兒食譜黎架~可以參考一下...

首頁

尾頁

跳至