在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人現職已做了9年7個月,但做了7年合約先轉長工,夠10年會有1個月額外人工,每年15日大假,有雙糧,花紅(1個月多d),醫療(包括子女),強積金大家供5%,公司額外供多3%(但要做夠10年先可攞全數),長期要OT,但有錢.
而另1份工其實係前職,年假14日,無雙糧,無花紅,有醫療及牙科(包括子女),可能要OT但無錢,強積金我5%公司10%,合約制(有約滿酬金10%).
問題如下:
1. 現職前景較樂觀
2. 前職只得我一人處理工作
3. 前職人工可能會多過現職3-4k
我應選擇哪一份工呢?

伯爵府

I would prefer the exisitng job since "現職前景較樂觀". This is the most important factor to consider in this economy situtaion.

複式洋房

我會選現職前景較樂觀

複式洋房

多謝各位意見,但我估不到全數都選現職,其實點解我會考慮轉工:
  • 現職前景較樂觀(其實現公司發展較大,但兩公司長遠看都不會結業),但兩公司我都不會有升職機會,而前職雖然合約制,但工作只得1人做,應該都不會被裁(前職我是長工制,但5人裁剩1人).
  • 因為現職勁OT,1年只得1-2個月不用OT,最忙時Saturday & Sunday都要返工,而我又有2個小朋友(K2 & P2),雖然舊公司話就話要OT,但個舊同事一向都無OT,就算要OT,6時多都走人
  • 現職底薪不夠每月的支出,要靠OT幫補
  • 現職每年加人工最多$150,前職加人工大約跟政府,就算現職做多10年都揾唔返前職人工
其實我考慮轉工最大因素係人工較高,私人時間較現職多. 唔知各位又有何意見呢?

王國長老

畀面勳章 王國長老

唔知您同唔同意:其實您已經作出選擇,選擇了前職

我覺得"工資較高,私人時間較多",經已是轉工的最佳理由了

支持轉工~

子爵府

其實人工較高,私人時間較現職多, 我都贊成. 因為陪小朋友的時間好重要的. 最討厭星期六日要加班的工. 無哂陪小朋友的時間. 支持您轉工.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至