自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人現職已做了9年7個月,但做了7年合約先轉長工,夠10年會有1個月額外人工,每年15日大假,有雙糧,花紅(1個月多d),醫療(包括子女),強積金大家供5%,公司額外供多3%(但要做夠10年先可攞全數),長期要OT,但有錢.
而另1份工其實係前職,年假14日,無雙糧,無花紅,有醫療及牙科(包括子女),可能要OT但無錢,強積金我5%公司10%,合約制(有約滿酬金10%).
問題如下:
1. 現職前景較樂觀
2. 前職只得我一人處理工作
3. 前職人工可能會多過現職3-4k
我應選擇哪一份工呢?

大宅

照你咁睇就係現職比較優厚,
而且你都做左9年7個月,
如果冇咩大問題點解要轉呢?
而且前職OT冇補水就...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

俾我唔會轉工囉,所謂做生不如做熟

大宅

其實你都做左咁耐,
前職d offer好似仲冇而家咁好
點解你會諗住轉?

你前職仲要合約, 對你更加冇保障wo

你而家份工做得唔開心嗎?
如果係感情分數, 就要你自己諗啦

大宅

其實你現職都做左9年7個月囉,為什麼心大心細呢!!! 我覺得你應該繼續做現在份工,照你所講福利好過前職.現職OT→有錢 前職OT→無錢
己經話左比我知你應該維持係現職. 你都差不多10年啦,唔好再心大心細. 雖然前職可能多呢度3-4K左右.但我都覺得做生不如做熟.....不過都要你自己有什麼想法

原帖由 yoyin 於 09-10-13 18:13 發表
本人現職已做了9年7個月,但做了7年合約先轉長工,夠10年會有1個月額外人工,每年15日大假,有雙糧,花紅(1個月多d),醫療(包括子女),強積金大家供5%,公司額外供多3%(但要做夠10年先可攞全數),長期要OT,但有錢.
而另1份工 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 yoyin 於 09-10-13 18:13 發表
而另1份工 ...

頭先o係自由報料o個邊答左一次...
驚你睇唔到...答多次啦

我會選擇唔轉囉...
你自己都識講~~現職前景較樂觀~~啦...

公爵府

hashtag影視迷勳章

比我唔會轉

侯爵府

畀面勳章

現職

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔轉,做咩轉呀~~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇唔到有咩理由要轉wor........
原帖由 kimiwhy 於 09-10-13 09:39 PM 發表
唔轉,做咩轉呀~~

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

以不變應萬變

以靜制動

(唔好轉工)
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 yoyin 於 2009-10-13 18:13 發表
而另1份工 ...

如果係我,我唔會轉囉!

另外,你公司由你day 1入職就開始計架嘞?我都係呢間公司做左兩年合約先轉到長工,佢係由我轉長工個日先開始計數架!

珍珠宮

熱血金章

新工:無雙糧,無花紅, 無OT.
呢幾個POINT都已經NO la.
冇得選擇就話做住先啫. 既然已經有, 就無謂想咁多lu.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

現職

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 muicc 於 09-10-13 19:03 發表
現職

yes

男爵府

畀面勳章

唔轉,既然現職前景樂觀,做咩要轉呢?除非你有其他因素考慮,eg人事
平平安安  快快樂樂  健健康康

複式洋房

多謝各位意見,但我估不到全數都選現職,其實點解我會考慮轉工:
  • 現職前景較樂觀(其實現公司發展較大,但兩公司長遠看都不會結業),但兩公司我都不會有升職機會,而前職雖然合約制,但工作只得1人做,應該都不會被裁(前職我是長工制,但5人裁剩1人).
  • 因為現職勁OT,1年只得1-2個月不用OT,最忙時Saturday & Sunday都要返工,而我又有2個小朋友(K2 & P2),雖然舊公司話就話要OT,但個舊同事一向都無OT,就算要OT,6時多都走人
  • 現職底薪不夠每月的支出,要靠OT幫補
  • 現職每年加人工最多$150,前職加人工大約跟政府,就算現職做多10年都揾唔返前職人工
其實我考慮轉工最大因素係人工較高,私人時間較現職多. 唔知各位又有何意見呢?

珍珠宮

回覆 17# yoyin 的文章

前職是否屬於半公營機構?

前職舊同時話一向都無ot
-舊同事而家仲做緊? 佢係咪講緊你個位?

如果真係前職無乜ot, 我會簡前職.
因小朋友上到小學, 真係要花多d時間在佢學業上.

珍珠宮

原帖由 janice1002 於 09-10-13 06:26 PM 發表
俾我唔會轉工囉,所謂做生不如做熟

Me too...
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

公爵府

醒目開學勳章

我會選一份唔駛OT既工, K2 & P1, 呢D時侯都好需要媽媽, 要好好珍惜同仔女一齊既時間, 錯過左多多都買唔返

首頁

尾頁

跳至